Departamentul de Stat din SUA a aprobat un contract urias cu Romania

externe

Departamentul american de Stat a aprobat o posibila vanzare de sisteme de rachete de aparare Patriot catre Romania in valoare de 3,9 miliarde de dolari, a anuntat marti o agentie a Pentagonului, citata de Reuters.

Contractorii principali ar fi Raytheon Co si Lockheed Martin Corp, a precizat Defense Security Cooperation Agency, potrivit Agerpres.

Statele Unite vor vinde Romaniei, tara membra a NATO, pentru aproape patru miliarde de dolari, sisteme de aparare antiracheta Patriot, au anuntat marti Pentagonul si Departamentul de Stat, transmite pe acelasi subiect si AFP.

Ca pentru fiecare contract comercial de vanzare de arme de catre Washington, Departamentul american de Stat este cel care a aprobat „vanzarea posibila” a unei serii de echipamente de aparare Patriot pentru un buget estimat la 3,9 miliarde dolari, precizeaza AFP.

Ministerul Apararii informeaza despre aceasta Congresul care poate, in teorie, sa se opuna in termen de 30 de zile.

Pe langa suma foarte mare, anuntul este semnificativ caci priveste o tara europeana din fostul bloc sovietic pe care chiar presedintele american, Donald Trump, a dat-o ca exemplu in iunie pentru eforturile sale vizand aducerea cheltuielilor de aparare la 2% din PIB, remarca AFP.

Potrivit formulei consacrate in materie, adauga AFP, „aceasta propunere de vanzare consolideaza politicile externa si de securitate nationala ale Statelor Unite, contribuind la imbunatatirea securitatii unui aliat NATO”.

„Aceasta propunere de vanzare de sisteme Patriot va contribui la necesitatile Romaniei in termeni de autoaparare si va raspunde obiectivelor NATO in materie de aparare”, subliniaza Pentagonul si Departamentul de Stat in comunicatul lor.

Fara a mentiona vreodata Moscova, Washingtonul apreciaza ca „Romania va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru a intari apararea teritoriului sau si a descuraja orice amenintare regionala”.

Aceasta va permite de asemenea Bucurestiului „cresterea capacitatilor defensive ale fortelor armate romane in fata unei agresiuni si protejarea aliatilor din NATO care se antreneaza cu regularitate pe teritoriul Romaniei”, mai arata AFP.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: