Departamentul DOGE, condus de Elon Musk, a oprit finantarea echipei de la Universitatea Yale care sprijinea revenirea acasa a copiilor ucraineni rapiti de Rusia

externe

Elon Musk, copii ucraineni, rapiti, Rusia, taiere, finantare, Yale

Departamentul de Stat al SUA a oprit, la solicitarea DOGE, institutia condusa de Elon Musk, finantarea pentru o echipa de cercetatori de la Universitatea Yale care a urmarit deportarea ilegala a copiilor ucraineni in Rusia si a ajutat la returnarea a sute dintre acestia, scrie Newsweek.

Laboratorul de cercetare umanitara de la Yale a fost considerat un lider mondial in identificarea si sprijinirea returnarii copiilor ucraineni rapiti de Rusia.

Reducerea finantarii a fost facuta ca parte a masurilor de reducere a costurilor de catre Departamentul pentru Eficienta Guvernamentala (DOGE), condus de miliardarul Elon Musk.

Echipa de cercetare de la Yale a gestionat cel mai mare grup de urmarire dedicat gasirii copiilor ucraineni dusi cu forta in Rusia. Grupul a analizat informatii din surse deschise, inclusiv imagini din satelit, retele de socializare si rapoarte din presa de stat rusa, pentru a localiza si monitoriza copiii deportati.

Concluziile lor au fost impartasite autoritatilor ucrainene, inclusiv initiativei Bring Kids Back UA. De asemenea, laboratorul a cooperat cu Europol si Curtea Penala Internationala (CPI) pentru a furniza dovezi ale crimelor comise de Rusia.

Pierderea finantarii ar putea ingreuna grav capacitatea Ucrainei de a recupera copiii dusi in Rusia. De asemenea, aceasta ridica noi ingrijorari cu privire la pozitia administratiei Trump fata de Rusia si este de asteptat sa tensioneze si mai mult relatiile dintre SUA si Ucraina.

Kateryna Pavlevych, membru al comitetului politic al Coalitiei americane pentru Ucraina si voluntar, a confirmat ca finantarea pentru laboratorul de la Yale a fost intrerupta.

„Acest lucru ar putea fi respins ca o neglijenta, dar in aceeasi zi, Departamentul de Stat a oprit, de asemenea, transferul de dovezi privind deportarile de copii din Rusia catre partenerii europeni, inclusiv Europol”, a scris ea pe Facebook.

Pavlevych a declarat ca au fost confirmate 19 546 de cazuri de rapiri de copii ucraineni, desi numarul real poate ajunge la 200 000. Doar 1.240 de copii au fost readusi cu succes in Ucraina.

„Yale a avut instrumente incredibil de puternice pentru aceasta activitate si sunt sigur ca au avut acces si la datele serviciilor de informatii americane. Contributia lor a fost inestimabila”, a scris ea.

Pavlevych a criticat decizia, declarand: „Nu sunt surprinsa de miscarea lui [Elon] Musk si a [senatorului Marco] Rubio, dar tot nu are sens. Majoritatea americanilor, inclusiv republicanii, sprijina eforturile de returnare a copiilor ucraineni”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: