Dependenta aproape total de gazul rusesc, Serbia acuza Ucraina si o tara UE de amenintari cu bomba

externe

Presedintele Serbiei Aleksandar Vucic a acuzat duminica noapte Ucraina si o tara neidentificata din Uniunea Europeana ca se afla in spatele unei serii de amenintari false cu bomba vizand avioane de pasageri ale companiei Air Serbia.

De la lansarea invaziei Rusiei in Ucraina spre sfarsitul lunii februarie, cel putin 12 zboruri ale Air Serbia au fost nevoite sa se intoarca la Belgrad sau la Moscova din cauza amenintarilor cu bomba si aeroportul din Belgrad a fost evacuat de cel putin trei ori.

„Serviciile straine (de informatii) din doua tari fac aceasta. Una este o tara din UE, iar Ucraina este cealalta”, a spus Vucic fara sa ofere dovezi, potrivit Agerpres.

Serbia, care este aproape in intregime dependenta de gazul si petrolul rusesc, refuza sa impuna sanctiuni impotriva Kremlinului si mentine zboruri regulate catre Moscova. Vucic a declarat ca tara va continua sa faca acest lucru „din principiu”.

„Continuam aceste zboruri literalmente din principiu, pentru ca vrem sa aratam ca suntem o tara libera si luam propriile decizii. Nu decideti pentru noi cand sa anulam zborurile”, a insistat el.

In ultimele saptamani, Belgradul a votat de trei ori pentru rezolutiile Natiunilor Unite care condamnau invadarea Ucrainei de catre Rusia si au suspendat-o din principalul organism al ONU pentru drepturile omului.

Moscova numeste actiunile sale in Ucraina „operatiune speciala”.

Comentarii: