„Dependenta Germaniei fata de China creste intr-un ritm devastator”. Ingrijorare la Berlin, „economia Germaniei este mult mai dependenta de China decat invers”

externe

Chinese President Xi Jinping raises his glass and proposes a toast at the end of his speech during the welcome banquet, after the welcome ceremony of leaders attending the Belt and Road Forum at the Great Hall of the People in Beijing

Economia germana a devenit mult mai dependenta de China in primul semestru din 2022, investitiile directe si deficitul sau comercial atingand noi valori record, in pofida presiunilor politice asupra Berlinului sa se distanteze de Beijing, conform unui studiu consultat de Reuters, informeaza Agerpres.

In acelasi timp, cresterea exporturilor Germaniei spre China s-a redus, potrivit studiului Institutului economic german (IW), care citeaza economistii care indica o tendinta spre majorarea productiei pe plan local in China.

„Economia Germaniei este mult mai dependenta de China decat invers”, a apreciat Juergen Matthes, care a elaborat studiul. El a avertizat ca aceasta dependenta reprezinta o problema politica deoarece pozitia Beijingului in cazul Ucrainei si pozitia sa militara fata de Taiwan a plasat sub observatie afacerile Germaniei cu China.

„Totusi, in pofida acestor pericole si probleme, interdependentele economice cu China s-au indreptat in directia gresita intr-un ritm major, in primul semestru din 2022”, sustine economistul.

Conform studiului, investitiile Germaniei in China s-au ridicat la aproximativ zece miliarde de euro in primele sase luni din 2022, depasind cu mult precedentul nivel record, de 6,2 miliarde de euro.

Ponderea Chinei in importurile Germaniei a urcat la 12,4% in primul semestru din 2022, fata de 3,4% in 2000, importurile Germaniei de bunuri chinezesti in functie de valoare inregistrand un avans anual de 45,7%, arata datele IW.

Deficitul comercial al Germaniei pe relatia cu China a ajuns la aproape 41 miliarde de euro la 30 iunie 2022, decalajul urmand sa se adanceasca.

IW a cerut Berlinului o schimbare a politicii fata de China, reducerea subventiilor pentru firmele care fac afaceri cu a doua economie mondiala, si mutarea interesului spre alte piete emergente, in special din Asia.

Matthes a cerut companiilor din Germania sa-si reduca dependenta de China, avertizand ca orice sanctiuni occidentale contra Beijingului, de exemplu daca invadeaza Taiwan, ar provoca in special falimentul firmelor expuse.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: