externe

„Dependenta Germaniei fata de China creste intr-un ritm devastator”. Ingrijorare la Berlin, „economia Germaniei este mult mai dependenta de China decat invers”

Economia germana a devenit mult mai dependenta de China in primul semestru din 2022, investitiile directe si deficitul sau comercial atingand noi valori record, in pofida presiunilor politice asupra Berlinului sa se distanteze de Beijing, conform unui studiu consultat de Reuters, informeaza Agerpres.

In acelasi timp, cresterea exporturilor Germaniei spre China s-a redus, potrivit studiului Institutului economic german (IW), care citeaza economistii care indica o tendinta spre majorarea productiei pe plan local in China.

„Economia Germaniei este mult mai dependenta de China decat invers”, a apreciat Juergen Matthes, care a elaborat studiul. El a avertizat ca aceasta dependenta reprezinta o problema politica deoarece pozitia Beijingului in cazul Ucrainei si pozitia sa militara fata de Taiwan a plasat sub observatie afacerile Germaniei cu China.

„Totusi, in pofida acestor pericole si probleme, interdependentele economice cu China s-au indreptat in directia gresita intr-un ritm major, in primul semestru din 2022”, sustine economistul.

Conform studiului, investitiile Germaniei in China s-au ridicat la aproximativ zece miliarde de euro in primele sase luni din 2022, depasind cu mult precedentul nivel record, de 6,2 miliarde de euro.

Ponderea Chinei in importurile Germaniei a urcat la 12,4% in primul semestru din 2022, fata de 3,4% in 2000, importurile Germaniei de bunuri chinezesti in functie de valoare inregistrand un avans anual de 45,7%, arata datele IW.

Deficitul comercial al Germaniei pe relatia cu China a ajuns la aproape 41 miliarde de euro la 30 iunie 2022, decalajul urmand sa se adanceasca.

IW a cerut Berlinului o schimbare a politicii fata de China, reducerea subventiilor pentru firmele care fac afaceri cu a doua economie mondiala, si mutarea interesului spre alte piete emergente, in special din Asia.

Matthes a cerut companiilor din Germania sa-si reduca dependenta de China, avertizand ca orice sanctiuni occidentale contra Beijingului, de exemplu daca invadeaza Taiwan, ar provoca in special falimentul firmelor expuse.

AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Lider rus, explicatie la Russia 1 TV pentru infrangeri: „Noi cand ne retragem, inseamna ca mergem inainte” – Video

Unul dintre liderii autoritatilor de ocupatie rusesti din Herson, Kirill Stremousov, a declarat pentru Russia…

O oră ago

O statuie a lui Hercule, veche de 2.000 de ani, a fost dezgropata in Grecia

O statuie romana a eroului mitologic grec Hercule a fost dezgropata in nordul Greciei, anuntat…

50 de minute ago

Giorgia Meloni i-a promis lui Zelenski ajutor militar si va merge in vizita la Kiev. Zelenski: „A fost o conversatie foarte substantiala”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu presedintele american Joe Biden despre situatia frontului, sprijinul…

3 ore ago

Armata ucraineana, la un pas de a recuceri orasul Herson. Opt orase au fost eliberate doar in ultimele 24 de ore

Armata ucraineana se apropie de Herson, singurul oras aflat sub control rusesc pe malul vestic…

2 ore ago

Godina se gandeste sa demisioneze din Politie: „Eu cred ca merit mult mai mult. Toti pe care ii cunosc, in special la posturile de politie, cauta sa plece de acolo”

Politistul Marian Godina, incadrat la trupele de interventie, ia in considerare sa demisioneze din Politie.…

2 ore ago