externe

„Dependenta Germaniei fata de China creste intr-un ritm devastator”. Ingrijorare la Berlin, „economia Germaniei este mult mai dependenta de China decat invers”

Economia germana a devenit mult mai dependenta de China in primul semestru din 2022, investitiile directe si deficitul sau comercial atingand noi valori record, in pofida presiunilor politice asupra Berlinului sa se distanteze de Beijing, conform unui studiu consultat de Reuters, informeaza Agerpres.

In acelasi timp, cresterea exporturilor Germaniei spre China s-a redus, potrivit studiului Institutului economic german (IW), care citeaza economistii care indica o tendinta spre majorarea productiei pe plan local in China.

„Economia Germaniei este mult mai dependenta de China decat invers”, a apreciat Juergen Matthes, care a elaborat studiul. El a avertizat ca aceasta dependenta reprezinta o problema politica deoarece pozitia Beijingului in cazul Ucrainei si pozitia sa militara fata de Taiwan a plasat sub observatie afacerile Germaniei cu China.

„Totusi, in pofida acestor pericole si probleme, interdependentele economice cu China s-au indreptat in directia gresita intr-un ritm major, in primul semestru din 2022”, sustine economistul.

Conform studiului, investitiile Germaniei in China s-au ridicat la aproximativ zece miliarde de euro in primele sase luni din 2022, depasind cu mult precedentul nivel record, de 6,2 miliarde de euro.

Ponderea Chinei in importurile Germaniei a urcat la 12,4% in primul semestru din 2022, fata de 3,4% in 2000, importurile Germaniei de bunuri chinezesti in functie de valoare inregistrand un avans anual de 45,7%, arata datele IW.

Deficitul comercial al Germaniei pe relatia cu China a ajuns la aproape 41 miliarde de euro la 30 iunie 2022, decalajul urmand sa se adanceasca.

IW a cerut Berlinului o schimbare a politicii fata de China, reducerea subventiilor pentru firmele care fac afaceri cu a doua economie mondiala, si mutarea interesului spre alte piete emergente, in special din Asia.

Matthes a cerut companiilor din Germania sa-si reduca dependenta de China, avertizand ca orice sanctiuni occidentale contra Beijingului, de exemplu daca invadeaza Taiwan, ar provoca in special falimentul firmelor expuse.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Piedone si-a depus candidatura: „Voi castiga cu 42%”. A venit sfidator cu tricou „Si eu sunt interlop”

Cristian Popescu Piedone si-a depus, vineri, candidatura la Biroul Electoral pentru functia de primar al…

O oră ago

Seful AIEA, avertisment: „Iranul are suficient material pentru o bomba nucleara”

Iranul are mai mult uraniu puternic imbogatit decat are nevoie daca doreste sa construiasca una…

60 de minute ago

Ciolacu: „In fiecare zi, in Dubai sunt 100.000 de romani in vacanta”

Premierul Marcel Ciolacu a sustinut vineri, la finalul viziteo oficiale in Emiratele Arabe Unite, ca…

O oră ago

Guvernul interimar din Bulgaria a inceput drumul cu stangul. Premierul interimar cere deja schimbarea a doi ministri

Premierul interimar al Bulgariei, Dimitar Glavchev, si mai multi politicieni insista ca presedintele tarii, Rumen…

O oră ago