politica

A fost depusa o motiune impotriva unui ministru: „Ati umilit profesorii fara jena. Le-ati aratat ‘cine este jupanul’! Bravo, PSD!”

PNL a depus miercuri, in Camera Deputatilor, o motiune simpla impotriva ministrului Educatiei, Valentin Popa, prin care i se reproseaza, printre altele, intarzierile la plata salariilor si lipsa banilor, situatie care poate duce la demisii, comasari si inchideri de scoli.

„De doua luni de zile, salariile profesorilor intarzie la plata. Stiti foarte bine din ce cauza s-a intamplat acest lucru: ati descentralizat sistemul platii prin mai multa centralizare; acum nu se mai dau banii prin autoritatile locale, ci direct prin Minister. In luna ianuarie, profesorii au asteptat salariile in data de 5 si au venit dupa ziua de 15, iar luna aceasta, din cauza incurcaturilor fiscale si a blocarii programului contabil, EduSal, lefurile au fost procesate dupa data de 15. Sunt categorii de profesori care vor astepta banii si doua saptamani. Ati umilit profesorii fara jena. Le-ati aratat <<cine este jupanul>>! Bravo, PSD!”, se arata in textul motiunii initiata de liberali.

De asemenea, liberalii sustin ca PSD tine invatamantul in saracie, iar alocarea a 6% din PIB pentru Educatie reprezinta „o pura utopie”, anunta News.ro.

„Sa nu uitam ca PSD tine invatamantul in saracie, permanent subfinantat si fara resurse suficiente, pentru ca angajamentul ca scoala sa primeasca 6% din PIB a fost o pura utopie. Tot ce a adus PSD in sistem au fost decizii care s-au dovedit gresite si profund daunatoare scolii ca intreg. Iata cateva exemple care au marcat ultimii 28 de ani: concursurile pentru ocuparea posturilor de directori si inspectori scolari au fost viciate si politizate; Bacalaureatul a fost forma de evaluare care s-a schimbat cel mai des, in functie de interesele politice ale PSD; au fost desfiintate scolile profesionale; manualele scolare au lipsit de pe bancile elevilor exclusiv din neglijenta ministrilor; iar diplomele absolventilor de orice forma de invatamant au devenit din ce in ce mai golite de continut”, mai spune textul.

PNL sustine si ca “un manual unic, tiparit la o editura unica, ar insemna o traiectorie unica a elevilor, o uniformizare si ingradire a posibilitatilor de dezvoltare a copiilor in functie de nevoile, inclinatiile si aspiratiile acestora”.

„Trebuie sa pastram dreptul profesorilor de a alege manualul si modul de predare. Profesorul trebuie sa devina cel mai important in actul de predare, nu manualul. Concurenta dintre edituri si autori stimuleaza, in mod cert, calitatea manualelor si aparitia de noi produse competitive. Romania trebuie sa recupereze decalajele educationale fata de celelalte tari europene, iar solutia unei edituri si a unui manual unic, nu poate decat sa fie una de avarie pentru tari cu un regim totalitar sau tari cu grave probleme economice sau conflicte armate. Romania nu este nici in razboi si nici in criza economica. Singurul razboi este cel declarat de PSD mediului de afaceri, bancilor, companiilor straine si liberei initiative. Or, ceea ce au facut cu legea manualului unic si a editurii unice este un monopol. Monopolul este antidemocratic si anti-progres”, afirma liberalii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Marian Pavel

Share
Published by
Marian Pavel
Tags: motiune pnl

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

6 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

10 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

10 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

10 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

11 ore ago