externe

Deputat Rusia: „Impinsa de Occident, Ucraina se pregateste sa invadeze Rusia. Va ataca undeva intre inceputul lunii februarie si sfarsitul lunii martie”

Deputatul rus Mihail Deliagin sustine ca, la indemnul Occidentului, Ucraina ar putea lovi Rusia in februarie 2022 si lansa o ofensiva in mai multe directii, inclusiv in Crimeea.

Potrivit RIA Novosti, afirmatia putin probabila a lui Mihail Delyagin a sugerat ca, spre deosebire de ceea ce au relatat multe publicatii occidentale, Rusia ar putea fi de fapt tinta unui atac militar la inceputul anului viitor.

„Exista o amenintare reala a unui atac asupra Rusiei. Sunt pregatiti pentru aceasta. Lucrurile sunt destul de dificile pentru ei, in Ucraina. pentru a-i tine pe oameni de partea lor. Singura cale este razboiul”, a declarat duminica Deliagin, citat de RIA Novosti.

Potrivit parlamentarului, invazia Ucrainei ar putea loc undeva intre inceputul lunii februarie si sfarsitul lunii martie, iar trupele ucrainene ar putea ataca Crimeea, precum si Rostov pe Don, Belgorod sau Briansk, trei orase din apropierea frontierei.

Deliagin a mai sustinut ca Kievul nu doreste de fapt un razboi cu Rusia, dar conducerea este impinsa in acest sens „foarte puternic de Occident”, iar tara se afla acum intr-o situatie de „disperare absoluta”.

Deliagin este membru al partidului de opozitie „Rusia Corecta – Pentru Adevar” si a fost ales la inceputul acestui an. La inceputul anilor ’90, el a lucrat ca expert in subordinea lui Boris Eltin, presedintele de atunci al Sovietului Suprem, inainte ca Eltin sa fie ales ulterior primul presedinte al Rusiei.

Diplomati si oficiali militari rusi vor lua parte la convorbiri cu Statele Unite luna viitoare asupra unei liste de garantii de securitate pe care Moscova le doreste de la Washington, a anuntat luni ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de Reuters.

Lavrov a facut comentariile intr-un interviu transmis in direct pe website-ul ministerului sau.

El a precizat ca discutiile vor avea loc imediat dupa sarbatorile de Anul Nou in Rusia. Prima zi oficiala de lucru in 2022 in Rusia este 10 ianuarie.

Duminica, Rusia a declarat ca a primit si ia in considerare o propunere separata a NATO de a incepe discutiile privind preocuparile Moscovei legate de securitate la 12 ianuarie.

Rusia are indoieli serioase ca cererea sa de „neextindere a NATO spre Est” nu va fi ignorata. Acest lucru a fost anuntat luni de ministrul rus de externe Serghei Lavrov intr-un interviu exclusiv cu Vladimir Soloviov pentru canalul YouTube „Soloviov Live”, adauga la randul sau agentia oficiala de presa rusa TASS.

„Noi am facut publica initiativa noastra, asa cum au explicat (presedintele Federatiei Ruse Vladimir) Putin si Ministerul de Externe, pentru ca cunoastem capacitatea Occidentului de +a ne trage pe sfoara+ la orice intrebari care sunt incomode pentru ei”, a declarat el. „Avem indoieli serioase ca nu vom fi trasi pe sfoara in legatura cu principalul lucru din propunerile noastre, si anume cererea neconditionata ca NATO sa nu se extinda spre Est”, a adaugat Lavrov.

El a notat ca practica diplomatica presupune ca atunci cand „toate (partile) se reunesc, sa isi prezinte propunerile, care sunt studiate, iar apoi negociatorii incep sa faca o baza comuna ce se transforma in documente”. „Dar asta daca exista dorinta de ambele parti de a ajunge la un acord”, a mai spus ministrul.

Seful diplomatiei ruse a subliniat ca delegatia la discutiile cu Statele Unite pe tema securitatii va urma instructiunile presedintelui Vladimir Putin. „Vom astepta, in primul rand, ceea ce americanii ne vor oferi ca raspuns si, cu siguranta, vom lucra pe baza unor instructiuni clare, fara ambiguitate, din partea presedintelui”, a precizat el.

La 17 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a publicat proiecte de acord cu Statele Unite privind garantiile de securitate si un acord asupra masurilor de securitate pentru Federatia Rusa si statele membre ale Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord. Acestea au fost predate secretarului de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice Karen Donfried pe 15 decembrie, aminteste TASS.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

INSCOP il contrazice pe Pieleanu, Firea este pe locul 3. Surpriza mare, Opozitia conduce in Bucuresti si in privinta votului politic

Actualul primar al Capitalei Nicusor Dan se afla pe primul loc in intentiile de vot…

O oră ago

Fortele ostile Republicii Moldova si-ar dori sa dea jos drapelul tarii


Moldova comemoreaza 78 de ani de la foametea organizata din 1946-1947, 14 ani de cand…

44 de minute ago

Patru politisti ucisi si alti patru raniti, in urma unui schimb de focuri cu doi infractori, in statul american Carolina de Nord

Patru ofiteri de politie care executau un mandat de arestare a unui infractor cautat pentru…

40 de minute ago