Deputat USRPLUS, mesaj dur: „Citu se joaca cu focul pe subiectul Rosia Montana, nu avem ce discuta. Vrea vrea sa aiba o surpriza la urmatoarea motiune de cenzura?”

politica

Deputatul USRPLUS Tudor Benga a anuntat, miercuri, ca premierul Florin Citu va ramane fara sustinere parlamentara daca nu va fi de acord cu includerea Rosia Montana in patrimoniul UNESCO si va permite astfel exploatarea zacamantului aurifer.

„Nu stiu exact cine si ce il sfatuieste pe premierul Citu pe subiectul Rosia Montana dar daca tine cu tot dinadinsul sa-si torpileze de unul singur sustinerea parlamentara atunci s-ar putea sa-si fi gasit subiectul. Nu avem ce discuta pe subiectul asta, ideea retragerii dosarului Rosia Montana e inacceptabila si nenegociabila. Iar daca premierul vrea sa aiba o surpriza la urmatoarea motiune de cenzura atunci jucatul cu focul pe langa tema Rosia Montana s-ar putea sa fie calea.

E greu de exagerat importanta simbolica a Rosiei pentru tot ceea ce inseamna progresul civic si politic al societatii romanesti din ultimii 15 ani. Din punctul meu de vedere exista doi stalpi de rezistenta a tot ceea ce a insemnat revenirea la viata a unei culturi civice si societati participative in Romania: Rosia Montana si Colectiv. Sigur, mii de oameni au dus mii de lupte mai mari sau mai mici, insa nimic nu a galvanizat societatea participativa precum Rosia Montana si Colectiv. Si USL 2012 si PSDragnea 2017 ar fi putut incaleca ingrozitor Romania si sa ne duca intr-un abis similar Ungariei lui Orban sau Turciei lui Erdogan daca nu ar fi existat miscarile civice nascute din Rosia Montana si Colectiv. Romania europeana, atata cata e ea, nu-s deloc sigur ca ar fi ramas in picioare fara unda sociala pe care au creat-o cele doua miscari.

Si fix asta e motivul pentru care pur si simplu nu avem ce discuta sau negocia despre Rosia Montana. Pentru noi astia care am ramas in tara pentru ca miscarile civice pornite din Rosia Montana si Colectiv au fost ultimul licar de speranta ca se poate totusi schimba ceva in tara asta, astia doi stalpi sunt pur si simplu intangibili. Stiu foarte bine, mai ales ca parlamentar ales fix pe valul societal creat de aceste doua miscari, ca din pacate inca n-am putut sa facem dreptate nici uneia dintre cauze.

Dar stiu la fel de clar ca daca e vreun subiect pentru care voi da un vot de blam fara sa clipesc oricarui guvern care misca si un milimetru inapoi in raul facut deja atunci este unul din astea doua.

Pentru noi, astia prea tineri sa fi trait Revolutia sau Mineriada pe pielea proprie ca adulti, astea sunt cele doua momente de capatai la care ne raportam. N-am reusit din pacate, noi ca stat, sa facem dreptate pentru nici unul din momentele de cumpana ale Romaniei din ultimii 30 de ani.

Dar tocmai de-asta minimul pe care il avem inca la dispozitie este reactia fara echivoc la orice insulta suplimentara adusa lor”, a scris Benga pe Facebook.

Premierul Florin Citu a declarat luni ca in coalitia de guvernare sunt cautate solutii in dosarul Rosia Montana, anume ca situl sa fie inclus in patrimoniul UNESCO si sa se afle raspunsul la intrebarea daca poate avea loc si exploatarea miniera.

„Exact astea sunt discutiile in coalitie, sa vedem care este solutia pentru a merge mai departe. Sa pastram si situl UNESCO si daca sa putem si sa exploatam. Cautam o solutie. De aceea am chemat specialistii. In coalitie vin oameni care ne spun care sunt variantele. Pe de o parte, avem opinia de la firma de avocatura, pe de alta parte, avem Ministerul Culturii”, a spus seful Guvernului.

In ceea ce priveste dosarul includerii Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO, el a afirmat ca „nu s-a luat nicio decizie la nivel de Guvern in acest sens”.

„Nu am declarat nimic despre acest proiect pana acum. Presedintii de coalitie sunt si discuta. Acest proiect, a fost depus dosarul anul trecut din nou si din acel moment nu s-a intamplat nimic pana acum”, a adaugat premierul Citu.

Acesta a subliniat importanta opiniilor specialistilor. „Pe de o parte avem avocatii de la New York care ne spun despre dosar, pe de alta parte avem o mare parte dintre oameni care ne spun ca avem nevoie de bani si ar trebui sa exploatam, pe de alta parte ne spun oameni de la Ministerul Culturii alte opinii. Sunt foarte multe opinii. Decizia trebuie luata in coalitie”, a afirmat prim-ministrul.

Intrebat daca dosarul prezent permite exploatarea miniera la Rosia Montana, Citu a raspuns: „E complicat de spus daca permite si nu ne permite dosarul. Inca asteptam. Data trecuta am avut cateva opinii de la specialisti. Asteptam sa vedem opiniile specialistilor. Unii spun ca da, altii ca nu”.

Comentarii: