Deputatii au admis doar partial cererea presedintelui Iohannis. Avocatul Poporului se afla in centrul unui nou scandal

news

Camera Deputatilor a adoptat marti cu 167 de voturi ”pentru”, 98 de voturi ”impotriva” si 8 abtineri modificarile aduse legii de functionare a Avocatului Poporului, admitand astfel partial, cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis, prin care seful statului contesta ca nejustificata pensia speciala pe care ar urma sa o primeasca Avocatul Poporului, potrivit news.ro.

Potrivit modificarilor operate de deputati, Avocatul Poporului urmeaza sa primeasca o pensie de serviciu care se actualizeaza in raport cu indemnizatia judecatorilor Curtii Constitutionale si care se impoziteaza potrivit legii. A fost insa mentinuta prevederea conform careia, Avocatul Poporului îşi păstrează pensia aflată în plată, dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică.

De asemenea, pensiile de serviciu ale adjunctilor Avocatului Poporului se actualizeaza in raport cu indemnizatia bruta lunara a adjunctilor Avocatului Poporului. Daca in urma actalizarii rezulta o pensie de serviciu mai mica, adjunctul Avocatului Poporului isi pastreaza pensia aflata in plata.

Acestea au fost singurele modificari aduse de deputati legii de functionare a Avocatului Poporului, desi cererea de reexaminare a presedintelui Iohannis a fost mult mai ampla.

Prezent la dezbaterile generale asupra initiativei legislative, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a facut apel la deputati sa voteze actul normativ in forma adoptata de comisie.

„Rugamintea sincera si foarte deschisa este ca la mai bine de un an si jumatate de la initierea acestui proiect legislativ sa votati favorabil, sa aprobati raportul Comisiei juridice asa cum a fost intocmit in legatura cu cererea formulata de domnul presedinte, respectiv o parte dintre solicitarile domnului presedinte au fost acceptate. Suntem intr-o intarziere foarte mare in raporturile cu Subcomitetul ONU pentru prevenirea torturii si cu cele ale Comitetului European pentru prevenirea torturii in ce priveste punerea de acord a legii noastre de organizare si functionare, in special referitor la prevenirea torturii in locurile de detentie. Va rog in modul cel mai sincer sa votati aceasta cerere de reexaminare asa cum a propus comisia juridica cu acele modificari partiale”, a spus Victor Ciorbea in plenul Camerei Deputatilor.

Liberalii au criticat insa legea, pe care a calificat-o drept o sinecura pentru Victor Ciorbea, care serveste interesele PSD.

Camera Deputatilor este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Senatul.

In luna iulie, presedintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii prin care Avocatul Poporului urma sa beneficieze de o pensie speciala, egala cu cea a judecatorilor CCR, insa care nu poate scadea in functie de fluctuatiile indemnizatiilor acestor judecatori, ceea ce seful statului considera „un privilegiu nejustificat”.

O alta critica se referea la procedura de numire a Avocatului Poporului interimar, solicitand un termen maxim pentru acest interimat, care nu este specificat in lege.

Legea prevede si ca, la incetarea mandatului, adjunctii Avocatului Poporului pot fi numiti, la solicitarea acestora, intr-o functie de conducere sau de executie pe posturile vacante din cadrul institutiei, prin ordin al Avocatului Poporului, ceea ce Administratia Prezidentiala apreciaza a fi „un privilegiu” in detrimentul altor persoane care ar indeplini criteriile cerute pentru ocuparea respectivului post prin concurs.

Senatul a adoptat, in iunie, cu majoritate de voturi, modificarile la Legea de organizare si functionare a Avocatului Poporului, potrivit carora persoana care va indeplini aceasta functie va avea rang si indemnizatie de ministru si pensie egala cu a judecatorilor de la Curtea Constitutionala (CCR).

Potrivit noului act normativ, initiat anul trecut de social-democratii Florin Iordache si Marian Neacsu, ”functia de Avocat al Poporului este asimilata ca rang si salarizare cu functie de ministru”.

In ceea ce priveste pensia Avocatului Poporului, legea in noua forma prevede ca acesta ”beneficiaza de pensie calculata si stabilita in aceleasi conditii cu cea a judecatorilor Curtii Constitutionale (…) Pensia de serviciu astfel stabilita poate fi cumulata cu indemnizatia pentru mandatul in curs de exercitare”.

Actul normativ prevede si faptul ca pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza indemnizatia bruta lunara a judecatorilor de la Curtea Constitutionala, iar daca in urma actualizarii rezulta o pensie de serviciu mai mica, Avocatul Poporului isi pastreaza pensia aflata in plata.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: