„Deputatii” din Transnistria cer Rusiei sa ii „apere pe cei 220.000 de cetateni rusi”. Joi, urmeaza un discurs al lui Putin in Duma de la Moscova

politica

In Transnistria, la congresul „deputatilor de toate nivelurile”, desfasurat miercuri, s-a aprobat o rezolutie prin care se solicita Federatiei Ruse „sa apere Transnistria si cei 220.000 de cetateni rusi”, anunta presa de la Chisinau.

Conform TV8, in primul punct al rezolutiei, Tiraspolul cere Consiliul Federatiei si Dumei de Stat a Rusiei sa „intreprinda masuri pentru protectia Transnistriei si a celor peste 220 de mii de cetateni rusi, in fata presiunilor venite din partea Republicii Moldova”.

De asemenea, asa-zisii alesi de la Tiraspol cer de la ONU, dar si alte organizatii internationale, „implicarea pentru ca Moldova sa-si reduca presiunile asupra zonei”.

Totodata, potrivit documentului, rezolutia urmeaza sa fie transmisa catre: Secretarul General al ONU, participantii la procesul de negociere in formatul „5+2”, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Parlamentul European, Adunarea interparlamentara a CSI si Comitetul International al Crucii Rosii.

Reuniunea de la Tiraspol are loc cu o zi inainte de un discursul lui Putin din parlamentul rus.

Autoritatile centrale de la Chisinau au reiterat miercuri dimineata ca ca asa-numitul Congres nu este decat un eveniment propagandistic, care are scopul de a „isteriza societatea”. Totodata, reprezentantii Guvernului au sustinut ca nu exista pericol de destabilizare a situatiei din regiunea transnistreana.

„Vrem sa spunem foarte clar si ferm ca nu exista pericole de escaladare si destabilizare a situatiei din regiunea transnistreana. Este o alta campanie de isterizare a societatii in jurul asa-numitului eveniment de la Tiraspol. (…). Reiteram ca regiunea transnistreana este aliniata la obiectivele de pace si securitate ale Republicii Moldova. Este un alt eveniment propagandistic, care nu-si merita titlurile tensionate din buletinele de stiri”, a declarat Daniel Voda, purtatorul de cuvant al Guvernului, in cadrul unui briefing de presa sustinut dupa sedinta Cabinetului de ministri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: