Deputatii PSD-ALDE profita de moartea Regelui pentru a vota in viteza statutul procurorilor si judecatorilor. Protestatarii se aduna la Parlament pentru a-i opri

politica

Modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor intra miercuri in dezbatere si la votul plenului Camerei Deputatilor.

Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei a adoptat saptamana trecut raport favorabil pentru proiectul de modificare a legii 303/2004.

Raportul a fost adoptat cu 10 voturi pentru, 5 impotriva si 8 abtineri.

Printre modificarile votate saptamana trecuta in comisie se numara si aceea potrivit careia judecatorul sau procurorul poate fi suspendat din functie si in cazul in care a fost trimis in judecata pentru o infractiune, daca se apreciaza, in raport de circumstantele cauzei, ca se aduce atingere prestigiului profesiei.

In situatia in care s-a apreciat ca judecatorul sau procurorul poate fi mentinut in functie, acestuia i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atributii pana la solutionarea definitiva a cauzei. Prevederile se aplica in mod corespunzator si in cazul in care fata de judecator sau procuror s-a luat masura preventiva a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune si organul judiciar a stabilit in sarcina sa obligatia de a nu exercita profesia in exercitarea careia a savarsit fapta, se arata in amendamentul asumat de CSM — ALDE si USR, votat de parlamentari.

Senatorii si deputatii au modificat articolul 62 al legii 303/2004, astfel incat suspendarea magistratilor va fi posibila in functie de decizia Consiliului Superior al Magistraturii.

In prezent, judecatorii si procurorii trimisi in judecata erau suspendati de drept odata cu punerea in miscare a urmaririi penale.

„Judecatorii pot fi numiti, la cererea motivata, in functia de procuror la parchetele de pe langa judecatorii, iar procurorii in functia de judecator la judecatorii, prin decret al presedintelui Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea conditiilor prevazute de lege”, este un alt amendament adoptat de parlamentari.

Mai multi protestatari au anuntat pe Facebook ca sunt la Parlament pentru a incerca sa-i opreasca pe deputati.

Screen Shot 2017-12-06 at 10.50.38

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: