Der Spiegel anunta deja cine va fi comisarul european din partea Romaniei. Este printre cei mai activi europarlamentari

politica

Presedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen rateaza obiectivul paritatii de gen in CE, dat fiind ca si Romania si Franta nominlizeaza barbati pentru posturile de comisar european, in care fusesera initial nominalizate doua femei, ale caror candidaturi au fost respinse, scrie Spiegel care, citand surse din PPE, afirma ca Siegfried Muresan se profileaza a fi propunerea Romaniei.

A fost una dintre principalele prioritati ale viitorului presedinte al Comisiei Europene: echipa ei va fi formata din barbati si femei in mod egal, scrie Spiegel, citat de news.ro, adaugand insa ca Ursula von der Leyen trebuie sa renunte la acest deziderat, pentru ca cei doi candidati respinsi de Parlamentul European, Sylvie Goulard si Rovana Plumb, ar urma sa fie inlocuiti de barbati.

In Romania, cele mai mari sanse de nominalizare pentru postul de comisar pentru Transporturi le are europarlamentarul Siegfried Muresan, scrie Spiegel, invocand surse din Partidul Popular European.

Nominalizarea nu este inca oficiala, pentru ca noul Guvern nu a fost instalat, scrie sursa citata, precizand ca premierul desemnat Ludovic Orban vrea ca noul Cabinet sa primeasca miercuri votul Parlamentului.

Odata cu confirmarea noului Guvern, Sigfried Muresan ar urma sa fie nominalizat pentru postul de comisar european.

Romania este a doua tara care isi inlocuieste candidatul la postul de comisar cu un barbat dupa Franta, care a inlocuit-o pe Sylvie Goulard, respinsa in mod neasteptat de PE, cu fostul ministru de Finante Thierry Breton, pentru functia de comisar pentru piata interna.

Acestea sunt motivele pentru care,cel mai probabil, Comisia Leyen va avea doar 11 femei si 16 barbati, departe de paritatea de gen promisa, comenteaza Spiegel.

Macron nu doar ca a ignorat solicitarea lui Leyen ca fiecare tara sa nominalizeze un barbat si o femeie, dar ofera Romaniei si Ungariei argumente pentru a ignora solicitarea noului presedinte al CE.

Ungaria a propus si ea tot un barbat, in persoana fostusui ambasador la Bruxelles, Oliver Varhelyi .

Mai mult despre:

Comentarii: