Descoperire ISTORICA. NASA a gasit ingrediente ale VIETII unde se astepta mai putin

news

Analiza datelor culese si transmise de modulul robotizat Philae de la suprafata cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko in scurtul interval de timp in care a putut comunica cu sonda Rosetta, aflata pe orbita cometei, dezvaluie existenta pe cometa a unor structuri si caracteristici neasteptate, printre care si 16 tipuri de molecule organice, caramizile de baza ale vietii, dintre care 4 tipuri observate in premiera pe un astfel de corp cosmic, conform AFP si Reuters.

„Am descoperit practic ceva ce nu ne asteptam ca ar putea exista pe nucleul unei comete”, conform lui Jean-Pierre Bibring, profesor la Universitatea Paris-Sud, responsabilul stiintific al misiunii modulului Philae. „Si nimic din ceea ce am observat nu corespunde cu ceea ce ne imaginam despre comete, de la structura sa globala si, la scara mica, pana la proprietatile sale fizice si la compozitia sa”, a adaugata el intr-un interviu telefonic oferit pentru AFP, citat de Agerpres.

Conform cercetatorului francez, aceste noi informatii vor contribui substantial la intelegerea cometelor, acesti martori ai nasterii sistemului nostru solar in urma cu 4,6 miliarde de ani.

„Suntem convinsi ca Philae ne va ajuta sa progresam considerabil in a intelege originile vietii pe Pamant si daca acesta este un fenomen comun sau nu in Univers”, a mai sustinut profesorul Bibring.

Conform oamenilor de stiinta, instrumentele lui Philae au identificat 16 tipuri de molecule organice la suprafata cometei, dintre care 4 in premiera, despre care nu se stia ca ar putea exista pe astfel de corpuri cosmice. Cele 16 tipuri de molecule organice descoperite se impart in sase clase, printre care alcooli si amine. Dintre cele patru molecule organice descoperite in premiera pe o cometa fac parte metilul si acetona, ingredinte ale unor molecule mai complexe fara de care nu ar putea exista viata: zaharuri si aminoacizi.

Traiectoria lui Philae si datele inregistrate de instrumentele sale din timpul asolizarii pe cometa indica faptul ca aceasta are o suprafata granuloasa si dura pe alocuri. Interiorul cometei pare sa fie insa mai omogen decat anticipau oamenii de stiinta, conform datelor adunate de un radar de bord care a penetrat nucleul cu diametrul de 5 kilometri al corpului cosmic ratacitor. Observatiile realizate de Philae confirma si faptul ca 67P/Ciuriumov-Gherasimenko are o porozitate estimata intre 75% si 85%.

In functie de fotografiile si masuratorile executate de Philae a putut fi identificata si pozitia modulului la suprafata cometei. Philae se afla intr-un sant, culcat pe o parte, cu doar doua din cele trei picioare ale sale in contact cu solul. Modulul este inconjurat de pereti relativ inalti, care-l mentin la umbra, fapt care ii ingreuneaza capacitatea de a-si incarca bateriile solare si comunicarea cu sonda-mama Rosetta.

Dupa ce a asolizat la 12 noiembrie, modulul Philae a functionat aproximativ 60 de ore pana la descarcarea completa a bateriilor sale solare. In timp el a acumulat suficienta energie revenind la viata la 13 iunie, dupa sapte luni de hibernare, interval de timp in care cometa s-a apropiat de Soare. Dupa trezire, Philae a incercat in repetate randuri sa obtina o legatura stabila cu sonda-mama, Rosetta, ramasa pe orbita cometei la 200 de kilometri distanta, pentru a evita jeturile de gaz si praf expulzate de cometa pe masura ce se apropie de Soare.

La 9 iulie modulul Philae a reusit sa stabileasca pentru a 8-a si ultima oara legatura cu Rosetta, reusind sa transmita o parte din datele pe care le-a adunat de la suprafata cometei.

Agentia Spatiala Europeana (ESA) a anuntat miercuri ca nu a reusit sa restabileasca legatura pierduta cu Philae.

Philae, care a calatorit circa zece ani la bordul sondei spatiale Rosetta, a asolizat la data de 12 noiembrie 2014 pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko, aflata la peste 510 milioane de kilometri de Terra, actiunea constituind o premiera. Dupa doua salturi neprevazute, robotul s-a oprit intr-o zona umbrita. Astfel bateriile sale solare nu s-au putut incarca, iar Philae s-a aflat in repaus din 15 noiembrie.

Tentativele de a relua legatura cu Philae vor inceta timp de doua saptamani, perioada in care sonda Rosetta va explora de pe orbita partea sudica a cometei, conform lui Koen Geurts din cadrul echipei de control a modulului Philae, de la Centrul Aerospatial German DLR.

Lansata in 2004, sonda Rosetta a parcurs deja peste 6 miliarde de kilometri prin spatiu. Aceasta misiune are un buget de 1,3 miliarde de euro. Dupa lansarea din martie 2004, Rosetta a orbitat de trei ori Pamantul si o data planeta Marte pentru a dobandi viteza necesara ajungerii la destinatie. Rosetta are anvergura de 32 de metri, de la un capat la altul al panourilor solare care ii asigura necesarul de energie si care masoara fiecare cate 14 metri lungime. Sonda este de 125 de ori mai mica decat cometa 67P, care are diametrul estimat la 4 kilometri. De dimensiunea unui frigider, modulul Philae cantareste 100 de kilograme.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: