externe

Descoperirea Titanicului, adevarul. Epava a fost gasita in timpul unei misiuni secrete a marinei americane de recuperare a epavelor a doua submarine nucleare

Aproape imediat dupa ce Titanicul s-a scufundat in aprilie 1912, au existat incercari de a recupera epava si trupurile celor care s-au scufundat odata cu nava. Insa tehnologia limitata a scufundarilor din acea vreme a impiedicat ca acest lucru sa devina realitate timp de peste sapte decenii, potrivit Business Insider.

In 1985, epava a fost gasita in timpul unei explorari comune a fostului ofiter de marina si oceanograf Robert Ballard si a oceanografului francez Jean-Louis Michel. Dar scufundarea nu avea initial nicio legatura cu Titanicul – era o misiune secreta de a gasi epavele a doua submarine nucleare, USS Scorpion si USS Thresher.

Desigur, nimeni nu a stiut acest lucru pana in 2008, cand Ballard a dezvaluit adevarata natura a misiunii pentru National Geographic.

„Marina discuta in sfarsit despre asta”, a declarat Ballard pentru National Geographic in 2008.

Initial, Ballard s-a intalnit cu Marina americana in 1982 pentru a obtine finantare pentru un nou tip de tehnologie submersibila care sa-i permita sa gaseasca Titanicul. Marina a fost de acord sa finanteze proiectul – dar numai daca acesta putea fi folosit pentru a gasi submarinele scufundate. USS Thresher s-a scufundat in aprilie 1963, iar USS Scorpion a urmat doi ani mai tarziu, in mai 1965. Acestea raman singurele submarine nucleare pe care Marina le-a pierdut vreodata.

Marina a fost de acord ca Ballard sa caute Titanicul daca mai ramanea timp in misiune dupa ce ar fi gasit submarinele – si dupa ce ar fi confirmat daca Uniunea Sovietica a jucat sau nu vreun rol in scufundarea lor. „Nu am vazut niciun indiciu al vreunui fel de arma externa care sa fi cauzat scufundarea celor doua submarine”, a declarat Ronald Thunman, pe atunci adjunctul sefului operatiunilor navale pentru razboiul submarin, pentru National Geographic.

Cu 12 zile ramase din misiune, Ballard a reusit sa gaseasca Titanicul folosind o banuiala potrivit careia nava s-a despicat in doua si a lasat o dara de resturi.”Asta ne-a salvat fundurile”, a declarat Ballard. „S-a dovedit a fi adevarat”.

Potrivit lui Ballard, Marina era nervoasa ca oamenii se vor prinde de ce cercetau de fapt fundul oceanului.

„Marina nu s-a asteptat niciodata ca eu sa gasesc Titanicul, asa ca atunci cand s-a intamplat acest lucru, au devenit foarte nervosi din cauza publicitatii”, a spus Ballard. „Dar oamenii erau atat de concentrati pe legenda Titanicului incat nu au facut niciodata legatura cu submarinele scufundate”.

Astfel, 23 de ani mai tarziu, Ballard a dezvaluit adevarul despre misiunea sa. De asemenea, el a scris despre experienta sa de a gasi celebra nava in cartea sa, „Descoperirea Titanicului”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Rusia tine sa dea lectii de umanitate Parisului: „Franta sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie”

Rusia cere Frantei sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie…

18 secunde ago

Tentativa de lovitura de stat in Congo. Armata: „Actiunea a fost inabusita in fasa”

Armata congoleza afirma ca a "dejucat o lovitura de stat" duminica dimineata devreme si a…

36 de minute ago

„Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol”, anuntat vicepremierul. „Dar starea sa ramane grava si necesita ingrijiri intensive”

Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol, la patru zile dupa atentatul…

31 de minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

3 ore ago

Catalin Drula: „Trebuie sa avem un program national de oprit mafia. In toata tara avem metode mafiote de a lucra”

Presedintele USR Catalin Drula a declarat ca in toata tara "PSD si PNL au cuplat…

O oră ago