Descoperirile de pamanturi rare in minele de carbune inseamna ca acestea ar putea avea un rol cheie in tranzitia energetica

externe

mina de carbune

Din Pennsylvania pana in nordul Angliei, minele de carbune au ajutat la alimentarea Revolutiei Industriale, stimuland cresterea economica a tarilor din intreaga lume, relateaza CNBC.

Astazi, insa, productia si utilizarea carbunelui au devenit o problema spinoasa, criticii invocand impactul urias al combustibilului fosil asupra mediului.

Organizatii precum Greenpeace descriu carbunele ca fiind „cel mai murdar si mai poluant mod de a produce energie”. De la secretarul general al ONU pana la Agentia Internationala pentru Energie, discutiile privind eliminarea treptata a carbunelui sunt din ce in ce mai frecvente.

Dar imaginea globala este una complexa. O multitudine de factori sunt in joc, nu in ultimul rand dorinta unor tari, in special a celor de pe pietele emergente, de a folosi carbunele ca instrument pentru propria dezvoltare economica.

Pe masura ce dezbaterea in jurul carbunelui continua, discutiile despre utilizarea acestuia – si a infrastructurii legate de el – in trecerea la un viitor mai durabil au devenit unele dintre cele mai paradoxale aspecte ale tranzitiei energetice.

In luna mai, firma americana Ramaco Resources a oferit o perspectiva asupra modului in care carbunele ar putea avea un rol de jucat in anii urmatori.

Impreuna cu cercetatori de la compania de consultanta miniera Weir International si de la Laboratorul National de Tehnologie Energetica al Departamentului de Energie al SUA, a publicat un raport independent care contine o evaluare tehnica a elementelor de pamanturi rare, sau REE, gasite la una dintre minele sale din Wyoming.

Constatarile par a fi semnificative. „In urma a optsprezece luni de foraje extinse si analize chimice independente, cercetatorii NETL si Ramaco considera acum ca proprietatea Brook Mine contine probabil cel mai mare zacamant neconventional de REE descoperit in Statele Unite”, a declarat Ramaco.

Vorbind la CNBC la inceputul acestei luni, directorul executiv al Ramaco, Randall Atkins, a explicat de ce firma sa a cumparat situl in primul rand si cum s-au schimbat planurile sale de-a lungul timpului.

„Era o rezerva destul de mare, la un pret extrem de rezonabil, si ne-am gandit ca am putea face o afacere cu ea doar ca propunere de carbune termic, dar stiti, lumea s-a schimbat destul de repede in ultimii 10 ani”, a spus el.

Avand in vedere ca China domina aprovizionarea si rafinarea pamanturilor rare, descoperiri precum cea din Wyoming ar putea fi esentiale din punct de vedere strategic, pe masura ce cursa pentru implementarea tehnologiilor de maine se accelereaza.

„Majoritatea zacamintelor de REE din afara Chinei sunt asociate cu minele „conventionale” si se gasesc in depozite de roci dure, ceea ce le face atat dificile, cat si costisitoare pentru exploatare si prelucrare”, a declarat Ramaco.

„In schimb, REE de la mina Brook sunt caracterizate ca fiind „neconventionale”, deoarece se gasesc in mare parte in straturile de argila situate deasupra si dedesubtul straturilor de carbune”, a adaugat acesta.

„Se asteapta ca acestea sa poata fi exploatate cu ajutorul tehnicilor normale de exploatare la suprafata si sa fie prelucrate intr-un mod mai economic si mai ecologic decat minele conventionale de REE”, a mai spus Atkins.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: