Desemnarea lui Plumb a fost facuta ilegal de Viorica Dancila. PSD incearca sa repare hoteste, dupa ce s-a consumat fapta

politica

Premierul Viorica Dancila a incalcat legea cand a desemnat-o pe Rovana Plumb drept comisar european din partea Romaniei. Conform  Legii 373/2013, articolului 19, Guvernul trebuie sa informeze Parlamentul cu privire la propunerea de comisar european, iar Comisiile de specialitate din Parlament trebuie sa audieze respectiva persoana propusa.

Legea 373/2013 priveste cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene.

Art. 19. – (1) Parlamentul Romaniei va fi informat de catre Guvern in legatura cu nominalizarea persoanelor in vederea ocuparii unor functii in cadrul institutiilor Uniunii Europene.

(2) Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizata de Guvern pentru functia de membru al Comisiei Europene.

Mai multe surse din conducerea Camerei Deputatilor si a Senatului au declarat pentru Digi24.ro ca Viorica Dancila nu a trimis catre Parlamentul Romaniei nominalizarea Rovanei Plumb, iar comisiile de specialitate nu au audiat-o, asa cum prevede legea.

Presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat, Gabriela Cretu, sustine ca Rovana Plumb va fi audiata saptamana viitoare.

„Intentia legii a fost sa fie facuta audierea cand e facuta nominalizarea, insa a fost o situatie speciala, pentru ca am avut doua nominalizari si am asteptat sa isi aleaga presedintele Comisiei Europene persoana. Incercam sa o audiem pe Rovana Plumb saptamana viitoare, inainte de audierea din Parlamentul European”, a declarat Gabriela Cretu pentru Digi24.ro.

In 2014, Corina Cretu, propusa comisar european de premierul Victor Ponta a fost audiata de comisiile reunite pentru afaceri europene, inaintea audierii din Parlamentul European.

Rovana Plumb va fi audiata in comsiile din Parlamentul European pe data de 2 octombrie. Aceasta a fost propusa de presedintele Comisie Europene pentrue a prelua portofoliul Transporturilor.

Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a somat-o joi pe Rovana Plumb sa clarifice diferentele dintre declaratiile de avere depuse in Romania si cele depuse la Bruxelles. De asemenea, i-a cerut Rovanei Plumb sa traduca declaratia depusa in tara si sa dea informatii suplimentare in legatura cu un imprumut pe care nu l-a prezentat in detaliu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: