Deseurile spatiale care lovesc avioanele de pasageri ar putea deveni o realitate mortala – Studiu

Un nou studiu evidentiaza pericolul tot mai mare ca deseurile spatiale care reintra in atmosfera sa loveasca avioane de pasageri sau alte aeronave. Desi un astfel de incident nu a avut loc inca, consecintele potentiale ar putea fi devastatoare, relateaza Interesting Engineering.
Cercetatorii de la Universitatea din Columbia Britanica au modelat traseele resturilor de rachete care reintra in atmosfera si le-au comparat cu datele de zbor globale.
Odata cu cresterea accelerata a lansarilor de sateliti, cum ar fi Starlink de la SpaceX, si avand in vedere traficul aerian in continua crestere, riscul unei coliziuni creste rapid.
„Reintrarile necontrolate ale obiectelor spatiale creeaza un risc de coliziune cu aeronavele in zbor. Desi probabilitatea unei lovituri este scazuta, consecintele ar putea fi catastrofale. In plus, riscul creste din cauza cresterii atat a reintrarilor, cat si a numarului de zboruri”, au scris cercetatorii in studiu.
Satelitii cad in cele din urma inapoi pe Pamant. In timp ce multe deseuri spatiale ard complet la reintrarea in atmosfera, unele piese pot supravietui la reintrare si pot prezenta un risc pentru aeronave.
Studiul a aratat ca peste 2.300 de corpuri de rachete orbiteaza in prezent in jurul Pamantului si vor reintra la un moment dat in atmosfera necontrolat.
„Regiunile cu cea mai mare densitate aeronautica, din jurul aeroporturilor majore, au o sansa de 0,8% pe an de a fi afectate de o reintrare necontrolata”, a mentionat studiul.
Aceasta rata creste la 26% pentru zonele mai mari si aglomerate ale spatiului aerian, cum ar fi cea din nord-estul Statelor Unite, nordul Europei sau in jurul marilor orase din regiunea Asia-Pacific.”
Aerospace Corporation a estimat sansa ca un avion sa fie lovit de resturile spatiale la aproape 1 din 100.000 in 2021 – un risc mult prea mare.
Cercetatorii propun reintrarea controlata a rachetelor ca solutie la problema deseurilor spatiale. In prezent, se pare ca acest tip de tehnologie este utilizata in mai putin de 35% din lansari. Acest lucru ar permite reintrari directionate, mai sigure.
Situatia nu face decat sa se inrautateasca. Incidente precum bucata mare dintr-o racheta care s-a prabusit pe o casa din Florida anul trecut demonstreaza pericolul real si prezent.
Autoritatile care se ocupa de spatiul aerian se vor confrunta cu provocarea reintrarilor necontrolate in deceniile urmatoare, a avertizat studiul. Expertii subliniaza ca trebuie sa existe o colaborare urgenta intre guverne si sectorul privat. Nu ar trebui sa fie nevoie de un dezastru pentru a forta actiuni.