„Desfiintati Sectia Speciala odata!”. Mesaj clar transmis lui Predoiu la Bruxelles. Ministrul s-a plans ca „sunt opinii divergente in sistemul judiciar”

politica

Vera Jourova, vicepresedinta Comisiei Europene, si Didier Reynders, comisarul pentru Justitie, i-au transmis clar si raspicat ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, ca anul 2022 este „determinant pentru indeplinirea obiectivelor MCV”, un pas important fiind desfiintarea Sectiei Speciale.

„Vicepresedinta a subliniat nevoia realizarii unui plan de actiune cu un calendar realist al reformelor, declarand ca este constienta de dificultatile aflate pe agenda Ministerului Justitiei, din cauza nerealizarii obiectivelor din anul 2021, ceea ce creeaza o presiune suplimentara pentru realizarea lor in 2022, in vederea obtinerii unor rapoarte pozitive in cadrul mecanismelor MCV si Rule of Law”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei legat de intalnirea lui Predoiu cu Jourova si Reynders.

Predoiu s-a plans insa ca in sistemul judiciar sunt „opinii divergente”. „In ceea ce priveste desfiintarea SIIJ, ministrul roman a subliniat ca exista opinii divergente in sanul sistemului judiciar si ca, in opinia sa, este important sa continuam demersurile pentru consultarea sistemului judiciar si cautarea unei solutii tehnice care sa inlature orice amenintare la independenta justitiei si sa asigure un mecanism eficient de combatere a coruptiei in sistemul judiciar”, se mai arata in comunicat.

Comunicatul integral

La 10 decembrie 2021, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a avut, la Bruxelles, intalniri cu Vera Jourova, vicepresedinta Comisiei Europene, si cu Didier Reynders, comisarul pentru Justitie.

Discutiile s-au concentrat pe cooperarea dintre Ministerul Justitiei din Romania si Comisia Europeana in cadrul MCV, dar si pe problematica JAI.

Ambii oficiali europeni au insistat pe faptul ca 2022 va fi determinant pentru indeplinirea obiectivelor MCV si a treia runda de evaluare in cadrul mecanismului Rule of Law.

Din aceasta perspectiva, oficialii europeni au subliniat importanta calendarului pentru realizarea principalelor obiective, desfiintarea SIIJ, adoptarea legilor justitiei si a codurilor penale.

Atat vicepresedintele, cat si comisarul au subliniat necesitatea accelerarii reformelor si obtinerea de rezultate concrete, care sa poata duce la finalizarea MCV si continuarea evaluarii Romaniei exclusiv in cadrul Mecanismului generalizat al UE privind statul de drept. Va fi importanta, pentru atingerea obiectivului de mai sus, care este unul comun al Comisiei si al Romaniei, asigurarea sustenabilitatii reformelor, inclusiv prin respectarea jurisprudentei CJUE si a avizelor Comisiei de la Venetia.

Vicepresedinta Jourova a declarat ca este gata sa sprijine accelerarea reformelor in domeniul Justitiei in Romania, in vederea indeplinirii obiectivelor MCV si ridicarii MCV pe baza rezultatelor concrete din teren, subliniind disponibilitatea de a angaja un dialog la Bucuresti cu toti actorii implicati in realizarea reformelor din Justitie.

Vicepresedinta a subliniat nevoia realizarii unui plan de actiune cu un calendar realist al reformelor, declarand ca este constienta de dificultatile aflate pe agenda Ministerului Justitiei, din cauza nerealizarii obiectivelor din anul 2021, ceea ce creeaza o presiune suplimentara pentru realizarea lor in 2022, in vederea obtinerii unor rapoarte pozitive in cadrul mecanismelor MCV si Rule of Law.

Vicepresedinta Jourova si ministrul Predoiu au convenit sa continue dialogul in prima parte a anului 2022, fie la Bruxelles, fie la Bucuresti.

In cadrul discutiilor bilaterale, Comisarul Reynders a subliniat obligatia tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, de a respecta principiul suprematiei dreptului UE si deciziile CJUE.

Comisarul european a subliniat ca timpul este un factor esential pentru realizarea obiectivelor desfiintarii SIIJ si adoptarii Legilor justitiei, astfel incat Romania sa evite evaluari negative in rapoartele MCV si Rule of Law din 2022.

Ministrul Predoiu a subliniat ca programul de guvernare aprobat de Parlament este unul foarte ambitios in domeniul Justitiei si include explicit obiectivele MCV, inclusiv adoptarea modificarilor la Codul penal si Codul de procedura penala, Legile Justitiei si desfiintarea SIIJ. Ministrul a subliniat ca in privinta SIIJ, programul de guvernare trimite explicit la deciziile CJUE si prevede ca termen maxim de desfiintare 30.03.2022.

In ceea ce priveste desfiintarea SIIJ, ministrul roman a subliniat ca exista opinii divergente in sanul sistemului judiciar si ca, in opinia sa, este important sa continuam demersurile pentru consultarea sistemului judiciar si cautarea unei solutii tehnice care sa inlature orice amenintare la independenta justitiei si sa asigure un mecanism eficient de combatere a coruptiei in sistemul judiciar.

Ministrul roman a aratat ca in privinta dreptului european, chiar Guvernul precedent a transmis Comisiei o scrisoare in care a precizat ca Guvernul Romaniei respecta principiul suprematiei dreptului european si ca pozitia noului Guvern in aceasta chestiune ramane neschimbata.

Cei doi oficiali au convenit sa continue dialogul direct in primul trimestru al anului 2022, in cadrul bunei cooperari dintre Ministerul Justitiei si Comisia Europeana.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: