Desi presedintele Coreei de Sud a supravietuit votului de demitere, liderul partidului spune ca acesta va demisiona

externe

yoon

Presedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a supravietuit sambata unei motiuni de destituire in parlament, determinat de incercarea sa de a impune legea martiala saptamana aceasta, dar liderul propriului sau partid a spus ca in cele din urma presedintele va demisiona, potrivit Reuters.

Parlamentarii partidului Puterii Populare a lui Yoon au boicotat motiunea, prezentata de principalul partid democrat de opozitie, care a fost abandonata dupa ce nu au participat suficienti parlamentari.

Dupa vot insa, liderul PPP, Han Dong-hoon, a declarat ca partidul a decis ca Yoon va demisiona.

„Declararea legii martiale a fost o incalcare clara si grava a legii”, a spus Han reporterilor.

Cu toate acestea, Han are o istorie de divergente cu Yoon si nu era clar daca vorbea in numele tuturor membrilor PPP.
Yoon a socat natiunea marti, cand a acordat armatei puteri de urgenta pentru a elimina ceea ce el a numit „forte anti-statale” si sa invinga oponentii politici obstructionisti.

El a anulat ordinul sase ore mai tarziu, dupa ce parlamentul a votat in unanimitate impotriva decretului.

Dar declararea legii martiale a aruncat Coreea de Sud, a patra cea mai mare economie a Asiei si un aliat militar cheie al SUA, in cea mai mare criza politica din ultimele decenii, amenintand sa distruga reputatia tarii ca o poveste de succes democratica.

Sambata, Yoon s-a adresat natiunii intr-un discurs televizat pentru a-si cere scuze pentru miscare si pentru a spune ca se va confrunta cu orice repercusiuni ar fi, desi nu s-a oferit sa demisioneze. Presedintele a spus ca isi va pune soarta in mainile PPP, iar Han a spus ca mai tarziu a fost de fapt o promisiune de a parasi functia devreme.

„Partidul Puterii Populare va urmari o plecare organizata a presedintelui pentru a minimiza confuzia oamenilor”, a spus Han, adaugand ca pana cand Yoon va pleca, el va fi „exclus efectiv din atributiile sale, iar premierul se va consulta cu partidul pentru a gestiona afacerile statului”.

Partidul Democrat de opozitie a ridiculizat aceasta idee drept „absurda si ilegala”.

„Nici poporul, nici legea, nici nimeni nu i-au acordat lui Han puterea de a-l inlatura pe (Yoon) din functie”, a spus partidul intr-un comunicat, spunand ca punerea sub acuzare este singura cale.

Intrebat cand va anunta Han o foaie de parcurs pentru incheierea mai devreme a mandatului lui Yoon, o sursa apropiata lui Han a spus ca este prea devreme pentru a spune.

Opozitia avea nevoie de cel putin opt voturi din partea PPP-ului lui Yoon pentru a ajunge la majoritatea de doua treimi necesara pentru demitere. In timp ce parlamentarii PPP au plecat dupa ce au votat pentru o motiune separata, unii au strigat si i-au injurat. Doar trei parlamentari din partidul lui Yoon au votat.

Partidul sau a spus ca nu poate permite repetarea demiterii din 2016 a presedintelui de atunci Park Geun-hye, care a parasit mandatul dupa luni de proteste la lumina lumanarilor din cauza unui scandal de trafic de influenta. Caderea ei a declansat implozia partidului si o victorie a liberalilor in alegerile prezidentiale si generale.

„Nu putem repeta tragedia paralizarii statului si suspendarea guvernului constitutional prin demiterea presedintelui”, a declarat purtatorul de cuvant al PPP, Shin Dong-uk, dupa votul esuat, mentionand ca Yoon si-a cerut scuze si a promis ca isi va lasa viitorul in sarcina partidului.

In scenele care amintesc de protestele impotriva lui Park, zeci de mii de demonstranti tinand lumanari si lumini au inundat strazile din fata parlamentului in noptile de vineri si sambata, cerand demiterea lui Yoon.

Potrivit unui sondaj de opinie publicat joi de firma de sondaje Real Meter, 73,6% dintre respondenti au fost in favoarea demiterii lui Yoon, in timp ce 24% s-au opus.

Discursul televizat de sambata a fost prima aparitie publica a lui Yoon de cand a anulat legea martiala.

„Las la latitudinea partidului meu sa ia masuri pentru a stabiliza situatia politica in viitor, inclusiv problema mandatului meu”, a spus el, promitand ca nu va exista o a doua incercare de a impune legea martiala.

Han a spus dupa discurs ca presedintele nu mai este in masura sa-si indeplineasca atributiile publice si ca demisia sa era acum inevitabila.

Vineri, Han declarase ca Yoon este un pericol pentru tara si trebuie sa fie inlaturat de la putere, crescand presiunea asupra presedintelui pentru a demisiona.

In cele din urma, insa, aproape toti membrii PPP au boicotat votul. Unul dintre cei care au votat a spus ca a votat impotriva demiterii, desi nu crede ca Yoon este potrivit pentru acest post.

Daca Yoon paraseste functia inainte de incheierea mandatului sau unic de cinci ani in mai 2027, constitutia impune alegeri prezidentiale in termen de 60 de zile de la plecarea sa.

Legea martiala a fost declarata de mai multe ori de cand Coreea de Sud a fost infiintata ca republica in 1948, ultima data in 1980.

In declaratia de marti, Yoon a acordat armatei puteri de urgenta extinse pentru a combate amenintari nespecificate din partea „fortelor comuniste nord-coreene” si pentru a „eradica fortele anti-statale pro-nord”.

El a acuzat, de asemenea, Adunarea Nationala ca a lansat un numar fara precedent de eforturi de demitere a membrilor administratiei sale, paralizand efectiv operatiunile cheie si ca gestiona bugetul intr-un mod care submina functiile fundamentale ale guvernului, inclusiv siguranta publica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: