Desi schimbarile climatice sunt grave, oamenii de stiinta ar trebui sa evite promovarea scenariilor apocaliptice (experti)

analize

canicula, val de caldura, grecia

Exista multe studii care avertizeaza oamenii ca schimbarile climatice ar putea duce la sfarsitul lumii noastre. Cu toate acestea, cercetatorii de la Universitatea din Colorado-Boulder au un mesaj simplu pentru acesti oameni de stiinta: „Calmati-va”, potrivit site-ului StudyFinds.

Intr-o scrisoare publicata in Proceedings of the National Academy of Sciences, autorii scriu ca multi oameni de stiinta se concentreaza mult prea mult pe cele mai grave scenarii ale schimbarilor climatice si ale schimbarilor de mediu de pe tot globul. Desi echipa observa ca aceste probleme sunt reale, predicarea constanta a unei catastrofe iminente este contraproductiva si umbreste rezultatele mai probabile ale incalzirii globale. Aceste rezultate mai probabile se situeaza la mijlocul discutiei despre schimbarile climatice – nu sunt bune, dar nici extrem de rele.

„Nu ar trebui sa exageram sau sa subestimam viitorul nostru climatic”, a declarat Matt Burgess, profesor asistent la CU Boulder, membru al Institutului Cooperativ pentru Cercetare in Stiintele Mediului (CIRES), intr-un comunicat de presa. „Oamenii trebuie sa gandeasca in termeni de gradatii, nu de absoluturi. Da, trebuie sa fim constienti de extreme, cum ar fi solutiile climatice care ne duc la zero net inainte de jumatatea secolului sau, pe de alta parte, catastrofele globale. Dar ceea ce se afla la mijloc este mai probabil. Iar acest lucru merita mai multa cercetare.”

Scrisoarea raspunde la un studiu recent din PNAS intitulat „Climate Endgame”, condus de Luke Kemp de la Universitatea din Cambridge, iar raportul sustine ca viitorul climatic catastrofal trebuie sa fie principalul obiectiv al cercetarii climatice – inclusiv scenariile care prevad extinctia umana.

Predicarea catastrofei ignora ceea ce se va intampla probabil

Unul dintre aceste scenarii catastrofale este un model de schimbare climatica numit RCP 8,5. Cu toate acestea, echipa de la CU Boulder a afirmat ca exista multe alte modele care vor deveni probabil realitate in urmatorul secol. „In momentul de fata, nu atat de multe modele climatice se concentreaza suficient de mult asupra scenariilor de mijloc”, a mai declarat Matt Burgess. „Scenariul SSP2-3.4, care ar putea fi unul dintre cele mai plauzibile scenarii de emisii, nu a fost prezentat deloc in cele mai recente rapoarte ale IPCC privind impactul si stiinta fizica. Acest lucru ar trebui probabil sa se schimbe”.

Matt Burgess a admis ca este important sa stim ce spun modelele mai severe de schimbari climatice.

„Vrem sa stim ce s-ar putea intampla in scenariile extreme, iar reactiile fizice ale ciclului climatic ar putea face ca incalzirea sa fie mai grava decat ar sugera emisiile. Dar, pentru ca emisiile din acest scenariu sa se intample, toate regiunile lumii in 2100 ar trebui sa aiba un PIB pe cap de locuitor de peste 100.000 de dolari, fara nicio politica climatica pe tot parcursul secolului, cu totul pe carbune, in ciuda faptului ca se confrunta cu o caldura de neconceput in regiunile tropicale cu incalzirea pe care o produce acest scenariu. Acest lucru nu este pur si simplu realist.”

In acelasi timp, cercetatorii remarca faptul ca modelele care se situeaza la limita inferioara a spectrului schimbarilor climatice vor fi probabil si ele incorecte. Aceste previziuni prevad ca temperaturile vor creste doar cu mai putin de trei grade pana in 2100.

Unde ne vor duce schimbarile climatice in viitor?

Noul raport noteaza ca mai multi experti sunt de acord ca temperaturile vor creste probabil cu 3,6 pana la 5,4 grade pana in 2100. Concentrandu-se pe aceste „scenarii de mijloc”, echipa spune ca oamenii de stiinta se pot concentra pe modul in care aceasta schimbare va avea un impact asupra comunitatilor locale si a omenirii in ansamblu. Aceasta include impactul unor valuri de caldura mai severe si reducerea numarului de zone cu zapada iarna.

Cercetatorii noteaza, de asemenea, ca „catastrofismul climatic” are un impact semnificativ asupra crizei de sanatate mintala a tinerilor. Peste 40 la suta dintre tinerii adulti spun ca se gandesc in mod insistent la problemele legate de schimbarile climatice, iar acest lucru le afecteaza in mod negativ viata de zi cu zi.

„Nu vrem sa ignoram posibilitatea unui colaps catastrofic al societatii sau a extinctiei umane, dar nu ar trebui sa fie principalul nostru obiectiv in acest moment”, a conchis Matt Burgess.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: