externe

Desi teoretic este supusa sanctiunilor UE, Rusia a exportat anul acesta in Spania un volum record de gaze naturale, cu care si-a finantat razboiul din Ucraina

In 2023, Spania a achizitionat un volum record de gaz rusesc in intreaga sa istorie, dupa cum a relatat ziarul El Mundo. Publicatia precizeaza ca, in primele noua luni ale acestui an, Madridul a importat de sase ori mai mult gaz rusesc decat in 2018 si aceeasi cantitate ca in intregul an 2022.

El Mundo noteaza ca Statele Unite nu au reusit sa inlocuiasca Rusia pe piata spaniola a gazelor, iar dependenta Spaniei de gazele naturale rusesti a crescut de sase ori in cinci ani. Acest lucru a fost influentat de inchiderea in 2021 a gazoductului Maghreb-Europa.

Potrivit publicatiei, contributia Rusiei la sistemul spaniol de gaze naturale a depasit in acest an contributia Nigeriei, care a fost a treia piata ca marime a Madridului.

„Acest an se va incheia ca fiind anul in care sistemul spaniol de gaze a primit cel mai mult gaz rusesc din intreaga sa istorie”, conchide articolul.

In noiembrie, operatorul Enagas a raportat ca Rusia s-a clasat pe locul al treilea, dupa Algeria si Statele Unite, in ceea ce priveste volumele de furnizare de gaze catre Spania in perioada ianuarie – octombrie.

In zece luni, Madridul a cumparat de la Moscova 60,8 gigawati-ora de gaz natural lichefiat (aproape 4,8 miliarde de metri cubi, 18,1% din consumul total de gaze al tarii), fata de 42,45 gigawati-ora (3,3 miliarde de metri cubi) in aceeasi perioada a anului trecut.

In 2021, Algeria nu a reinnoit contractul de furnizare de gaze catre Spania prin gazoductul Maghreb-Europa, care trece prin Maroc. Ruptura relatiilor dintre cele doua tari africane a fost motivul pentru acest lucru.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Aurora boreala va putea fi vazuta pana duminica si in Romania. Care este cauza acestui fenomen

Cerul noptii a fost luminat vineri noapte de aurora boreala in locuri in care aurorele…

4 ore ago

Fermierii, manifestatii masive in Polonia. Si agricultorii romani pregatesc „proteste ample”

Mii de fermieri polonezi au manifestat ieri impotriva reglementarilor in materie de mediu ale UE,…

4 ore ago

Parlamentul din Kuweit a fost dizolvat din cauza „coruptiei extinse”. Conducatorul statului: „Am luat aceasta decizie dificila pentru a salva tara”

Incertitudine politica in Kuweit dupa ce conducatorul statului a suspendat parlamentul national, acuzand faptul ca…

53 de minute ago

Seful campaniei PNL: „PSD a coborat in Moldova sub 30%, sa-i dea Dumnezeu sanatate domnului Ciolacu”

Coordonatorul PNL pentru alegerile locale, deputatul Florin Roman, a declarat sambata, la prezentarea candidatilor din…

49 de minute ago

Emmanuel Macron isi nuanteaza pozitia: „Sper din toata inima ca nu va trebui sa mergem la razboi. Dar da, daca vrem pace, trebuie sa o protejam”

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat, sambata, ca spera ca Franta nu va trebui sa…

O oră ago

Emotii pentru candidatul Emil Boc la primaria Clujului. O prezenta la vot de peste 50% l-ar putea trimite pe locul doi

Potrivit mass-media locale din Cluj-Napoca (actualdecluj.ro si foaiatransilvana.ro), „candidat independent la Primaria Cluj Napoca, Sabin…

4 ore ago