Desprinderile de bucati uriase din ghetarul Perito Moreno din Argentina starnesc ingrijorare

Dimensiunea bucatilor de gheata care se desprind din Perito Moreno, cel mai faimos ghetar al Argentinei, a inceput sa alarmeze ghizi si glaciologi locali, deja ingrijorati de retragerea prelungita ghetarului, care sfidase tendinta in ultimele decenii, mentinandu-si masa chiar si atunci cand incalzirea globala a accelerat topirea mai rapida a ghetarilor la nivel mondial, potrivit Reuters.
„Desprinderi din ghetar de aceasta amploare nu au fost foarte frecvente la Perito Moreno in ultimii 20 de ani. Abia in ultimii patru pana la sase ani am inceput sa vedem aisberguri atat de mari”, a declarat Pablo Quinteros, ghid turistic la Parcul National Los Glaciares din provincia sudica Santa Cruz.
Ghetarul, care coboara de pe varfurile andine pana in apele Lacului Argentina, a ramas timp de decenii mai mult sau mai putin stabil, in unii ani avansand, iar in altii retragandu-se. Dar in ultimii cinci ani, a existat o retragere mai ferma.
„A fost mai mult sau mai putin in aceeasi pozitie in ultimii 80 de ani. Si asta este neobisnuit. Cu toate acestea, din 2020, au inceput sa se vada semne de retragere in unele parti ale ghetarului”, a declarat glaciologul argentinian Lucas Ruiz de la organismul stiintific de stat CONICET, a carui cercetare se concentreaza pe viitorul ghetarilor din Patagonia in contextul schimbarilor climatice.
El a spus ca ghetarul ar putea reveni asa cum a facut-o si inainte, dar ca, pentru moment, pierde intre unu si doi metri echivalent apa pe an, ceea ce, daca nu este inversat, ar putea duce la o situatie in care pierderea se va accelera.
Un raport din 2024, sustinut de stat, in colaborare cu Ruiz si prezentat Congresului Argentinei, a aratat ca, desi masa ghetarului Perito Moreno a fost in general stabila timp de o jumatate de secol, perioada de dupa 2015 a inregistrat cea mai rapida si mai prelungita pierdere de masa din ultimii 47 de ani, in medie de 0,85 metri pe an.
Ghetarii din intreaga lume dispar mai repede ca niciodata, in ultimii trei ani inregistrandu-se cea mai mare pierdere de masa glaciara inregistrata vreodata, potrivit unui raport UNESCO din martie.
Ruiz a spus ca instrumentele folosite de echipa sa de cercetare pentru monitorizarea ghetarului au aratat o crestere a temperaturii aerului in zona cu aproximativ 0,06 grade Celsius pe deceniu si o scadere a precipitatiilor, ceea ce inseamna o acumulare mai mica de zapada si gheata.
„Chestia cu Perito Moreno este ca a durat o vreme, ca sa spunem asa, pana cand s-au simtit efectele schimbarilor climatice”, a spus Ruiz. Acum, insa, acumularea de gheata in partea superioara a ghetarului a fost depasita de topirea si desprinderea din partea de jos.
„Schimbarile pe care le vedem astazi arata clar ca acest echilibru de forte a fost perturbat, iar astazi ghetarul pierde atat in grosime, cat si in suprafata”, a spus el.
Deocamdata, ghetarul ramane o atractie incredibila pentru turisti, care vin cu barcile pentru a vedea de aproape desprinderea si aisbergurile uriase care plutesc pe lac.