Destituirea lui Renate Weber. PSD s-a plans disperat la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei: „Procedura abuziva, atacurile politice inacceptabile la adresa unor institutii independente”

politica

Senatorul PSD Titus Corlatean a atras atentia Comisiei pentru afaceri politice si democratie a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) cu privire la o serie de evolutii „ingrijoratoare” din punct de vedere democratic inregistrate in Romania, intre care „procedura abuziva” declansata de partidul de guvernamant pentru destituirea Avocatului Poporului.

Potrivit unui comunicat al Senatului, transmis vineri, Titus Corlatean, vicepresedinte al Senatului si membru al Delegatiei Parlamentului Romaniei la APCE, a participat in aceasta saptamana la reuniunea online a Comisiei APCE pentru afaceri politice si democratie.

Pe ordinea de zi a acestei reuniuni a figurat, printre altele, proiectul de raport cu tema „Democratiile in fata pandemiei de COVID-19” (raportor – Ian Liddell Granger, Marea Britanie, Grupul Conservatorilor Europeni si Aliantei Democratilor), document care isi propune in esenta o analiza a modului in care autoritatile din statele membre ale Consiliului Europei au gestionat aceasta criza sanitara, precum si functionarea institutiilor democratice, inclusiv cu privire la rolul parlamentului in prezervarea regulilor democratice in aceasta perioada, se mentioneaza in comunicat, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, Titus Corlatean a avut o interventie pe marginea acestui subiect, in care a atras atentia asupra situatiilor specifice din statele membre ale Consiliului Europei, „inclusiv cu privire la o serie de evolutii ingrijoratoare din punct de vedere democratic inregistrate in Romania si generate de conduita nedemocratica si tentatia abuzului de putere din partea Guvernului”.

„A subliniat totodata rolul important care revine Parlamentului de a temporiza aceste puseuri de abuz de putere din partea Executivului si de restrangere exagerata a liberului exercitiu al drepturilor si libertatilor fundamentale. Si-a exprimat in acelasi timp dezaprobarea fata de lipsa de informare a Parlamentului cu privire la masurile luate de Guvern si modul netransparent de comunicare de catre autoritatile responsabile a situatiei reale a persoanelor testate pentru noul coronavirus”, se arata in comunicat.

Senatorul PSD „a relevat atacurile politice inacceptabile ale primului ministru si ale partidului de guvernamant la adresa unor institutii independente fundamentale ale oricarei democratii, cu referire speciala la atacurile politice indreptate impotriva Curtii Constitutionale, respectiv Avocatului Poporului”.

„In acest sens, s-a referit la procedura abuziva declansata de partidul de guvernamant pentru destituirea in Parlament a Avocatului Poporului. In context, el a mentionat ca atacurile politice se explica prin exercitarea independenta a atributiilor legale de control constitutional de catre Curtea Constitutionala, care a declarat neconstitutionale mai multe masuri adoptate de Guvern in perioada pandemiei.

Mai mult, in opinia senatorului Corlatean, exercitarea independenta a competentelor Avocatului Poporului de aparare a drepturilor si libertatilor fundamentale, incalcate in mod repetat de catre Guvern, a generat o profunda nemultumire din partea guvernantilor. Aspectele semnalate de senatorul Corlatean au trezit preocuparea membrilor comisiei si vor fi examinate si preluate de parlamentarul britanic care urmeaza sa isi finalizeze proiectul de raport”, se mentioneaza in comunicat.

PNL a depus, luni, la Parlament, cererea de revocare din functie a Avocatului Poporului.

Mai mult despre: ,

Comentarii: