Detalii despre fiecare ministru din echipa lui Ciolos. Cu ce s-au ocupat

politica

Printre propunerile de ministri tehnocrati facute de premierul desemnat Dacian Ciolos se numara profesori univeritari, fosti diplomati si chiar un chirurg. Primul ministru a declarat ca a urmarit sa aleaga oameni „profesionisti, integri, deschisi spre dialog”.

Iata care este experienta fiecaruia dintre membrii noului Guvern care i-a calificat pentru functia propusa de Dacian Ciolos:

Costin Grigore Borc – vicepremier si ministrul Economiei, Comertului si Turismului

Costin Borc are 50 de ani si este inginer de profesie, cu o experienta vasta in domeniul privat. Potrivit hotnews.ro, s-a rermarcat inca din Guvernul Radu Vasile, cand a fost consilier – coordonator al premierului intre 1998 si 1999.

A fost director general al operatiunilor Lafarge din Serbia. Din septembrie 2013 a ocupat functia de CEO al grupului Lafarge Romania.

Costin Grigore Borc a absolvit Politehnica din Bucuresti, fiind licentiat in Inginerie Energetica (1989). Are un doctorat la Universitatea din Wiscounsin Madison (1997 si 2001). Tot aici a fost si asistent universitar pentru o perioada de cinci ani, intre 1995 si 2000.

Vasile Dancu – vicepremier si ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice

Vasile Dancu are 54 de ani si este cunoscut membru al „gruparii de la Cluj” a PSD, fost ministru al Informatiilor Publice in guvernul Nastase, dar si drept consilierul din umbra al lui Liviu Dragnea. Dancu este presedintele casei de sondare IRES, este profesor de sociologie la Babes-Bolyai, profesor la Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul” a SRI, face parte din Colegiul editorial al Revistei romane de studii de intelligence a SRI si preda si la Scoala politica organizata de UNPR. A detinut un mandat de senator PSD de Cluj in perioada 2004-2008. A fost europarlamentar in 2005-2007, iar in guvernul condus de Adrian Nastase a ocupat functia de Ministru al Informatiilor Publice (2000-2003)

Vasile Dancu a fost decorat de presedintele Germaniei, dupa cum a anuntat Ambasada Germaniei la Bucuresti pe 4 noiembrie 2015. Presedintele Germaniei, Joachim Gauck, i-a acordat lui Dancu Crucea de Merit in rang de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania, a relatat Agerpres.

Din 2014, Vasile Dancu este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

„Vasile Dincu este fost membru al PSD si l-am ales pentru expertiza si viziunea pe care o are pentru domeniul pe care i l-am ales. Prin activitatea profesionala pe care o are cunoaste bine societatea romaneasca si cred ca va avea un aport semnificativ in Guvern din acest punct de vedere”, a spus ministrul desemnat Dacian Ciolos.

Lazar Comanescu – ministrul Afacerilor Externe

Lazar Comanescu are 66 de ani, iar premierul Dacian Ciolos sustine ca l-a ales pentru portofoliul Ministerului Afacerilor Externe datorita experientei indelungate pe care acesta o are in diplomatie. Comanescu a mai fost ministru al Afacerilor Externe in 2008, iar din februarie 2015 este consilier pe politica externa al presedintelui Iohannis.

Lazar Comanescu a fost si ambasador in Germania. Comanescu este diplomat de cariera, avand si functia de secretar de stat in MAE la un moment dat. Doctor in relatii internationale, Lazar Comanescu lucreaza in Ministerul Afacerilor Externe din 1972.

Petre Toba – ministrul Afacerilor Interne

Petre Toba este inspector general al Politiei Romane, functie cu rang de secretar de stat din mai 2012. Dacian Ciolos l-a prezentat ca propunere la MAI subliniind cariera sa indelungata in domeniu.

In perioada martie-mai 2012 a fost secretar de stat in MAI, sef al Departamentului Ordine si Siguranta Publica, iar intre martie 2011 si martie 2012 a fost secretar general adjunct al MAI, se arata in CV-ul ublicat pe site-ul Politiei.

El a mai fost Inspector general intre 2009 si 2010 si adjunct al sefului Politiei Romane in perioada 2007-2009. Intre 2003 si 2007 a ocupat functii de conducere in directia de politie a Capitalei.

Petre toba este Doctor in Stiinte militare si Informatii al Universitatii Nationale de Aparare “Carol I”. In 1989 a absolvit Facultatea de Masini si Utilaje pentru Constructii iar in 2000 a terminat facultatea de drept din Academia de politie “A.I. Cuza.”

Mihnea Ioan Motoc – ministrul Apararii Nationale

Mihnea Motoc are 49 de ani si a condus reprezentanta Romaniei la Comisia Europeana timp de sapte ani (2008-2015), anterior fiind ambasador al Romaniei la ONU, calitate in care a si reprezentat Romania in Consiliul de Securitate ONU. Este sotul Iuliei Motoc, magistrat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului CEDO.

Angajat in MAE dupa terminarea studiilor, Motoc a fost sef al Departamentul pentru Afaceri Europene si Euro-atlantice, avand ca atributii monitorizarea relatiilor Romaniei cu UE, NATO, OSCE in perioada 1997-1999. Ulterior, a fost ambasador al Romaniei in Olanda si secretar de stat pentru integrare europeana si afaceri multilaterale (2001-2003), potrivit Hotnews.

Motoc a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti (1984-1989), dupa care a urmat cursuri post-universitare in drept international privat la Facultatea de Drept a Universitatii din Nisa (Franta) (1990-1991) si studii de masterat in drept international public si comparat la George Washington University din Washington.

Anca Dana Dragu Paliu – ministrul Finantelor Publice

Anca Paliu Dragu are 43 de ani si este economist in cadru Directoratului general de economie si finante al Comisiei Europene. A lucrat in cadrul biroului local al FMI, dar si la BNR. Paliu Dragu a fost recrutata din 2013 de Comisia Europeana, dupa ce in timp de 11 ani a lucrat in cadrul biroului de la Bucuresti al FMI (2001-2013). Intre 1996-2001, Paliu Dragu a fost economist in cadrul Bancii Nationale.

Mai bine de un deceniu, Anca Paliu Dragu a participat la toate discutiile dintre oficialii romani care s-au succedat la putere si delegatiile Fondului Monetar, fara sa iasa in prim plan. Ea este licentiata in Finante-Banci, ASE, si in Politici Publice si Integrare Europeana – SNSPA. De asemenea, are un program de studii avansate de Economie si Afaceri Internationale la Universitatea George Washington, si a obtinut titlul de doctor in finante de la ASE.

In cei aproape 4 ani de cand lucrat ca analist economic la Directia Generala pentru Afaceri Economice si Financiare a Comisiei Europene, Anca Paliu s-a ocupat de furnizarea de consultanta economica asupra reformelor structurale in statele membre si UE.

La Fondul Monetar, Paliu a fost responsabil pentru monitorizarea economica si analiza sectoriala a economiei romanesti. La BNR, Paliu Dragu a lucrat in cadrul Directiei de Reglementare si Autorizare. Ea a facut parte si din echipa care a elaborat programului de restructurare a bancii de stat „BANCOREX”

Achim Irimescu – ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Achim Irimescu are 57 de ani si a fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, in perioada 2012-2014, iar in prezent ocupa functia de ministru-consilier in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, sef sectie agricultura, reprezentant al Romaniei in Comitetul Special Agricol.

A mai lucrat in minister in perioada august 1990 – noiembrie 1998, ca sef serviciu si consilier superior.

Irimescu a mai activat la Institutul de cercetari stiintifice si inginerie tehnologica pentru masini si utilaje agricole (1985-1990) si la Intreprinderea de utilaj chimic si forja, Rm. Valcea (august 1983 – decembrie 1985).

Este doctor in economie agrara la ASE Bucuresti si licentiat al Facultatii de Tehnologie a Constructiilor de Masini din Politehnica Bucuresteana.

Victor Vlad Grigorescu – ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri

Victor Grigorescu are 39 de ani si in prezent este membru in Consiliul de Administratie al Electrica, functie pe care o ocupa de aproape un an, a anuntat premierul Dacian Ciolos. In perioada 2007-2011, a ocupat pozitia de secretar II in cadrul reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa UE, sectia comerciala, cu responsabilitati in domeniul politicii comerciale comune a UE. De asemenea, a fost expert in cadrul Ministerul Economiei si Comertului, in perioada de mandat a fostului ministru Codrut Seres.

Pana sa ajunga consilier al fostului ministru Razvan Nicolescu, timp de doi ani a fost director la AG Industrial Consult, societate specializata in consultanta in domeniul politicilor publice. Din aceasta postura a consiliat clienti din domniul privat abordand, intre altele, dosare din aria Politicii agricole comune a UE sau a Directivei REACH, se arata in CV-ul sau. Este absolvent al Universitatii Bucuresti, Facultatea de Drept.

Adrian Curaj – ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice

Adrian Curaj are 57 de ani si este Director general al UEFISCDI, institutia care imparte pe baza de competitii banii alocati cercetarii de catre guvern si aflata sub asediul comisiei de invatamant din Senat condusa de Ecaterina Andronescu care incearca sa o desfiinteze sau reorganizeze de mai bine de 1 an, Adrian Curaj este profesor la Automatica – Politehnica Bucuresti si a fost consultant al Bancii Mondiale, UNESCO si Comisei Europene pentru realizarea de studii pe educatia tertiara, pe politici in stiinta si inovare.

Adrian Curaj este din 2010 directorul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI). Este profesor la catedra Managementul Cercetarii si Director al Centrului de Management Strategic si Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior la Universitatea Politehnica din Bucuresti si seful Catedrei UNESCO pentru Politici in Stiinta si Inovare la Scoala Nationala de Studii Politice si Administratie Publica (SNSPA), potrivit site-ului Fundatiei Universitare a Marii Negre.

In 1983 a absolvit Electronica si Telecomunicatii, iar in 1998 a obtinut titlul de doctor in Sisteme Automate, la Universitatea Politehnica din Bucuresti. In perioada 2001-2003 a urmat un master in Administrarea Afacerilor (EMBA) la ASEBUSS – Institute of Business and Public Administration Bucharest in parteneriat cu University of Washington in Seattle, in 2002-2003 a obtinut un certificat in Administrarea Afacerilor la aceeasi institutie, de data aceasta in parteneriat cu Kennesaw State University, iar in 2007 a obtinut un certificat postuniversitar la Colegiul National de Aparare.

Este membru al Comitetului de Conducere al Comisiei Fulbright din 2012 si face parte din Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO din 2008, mai arata sursa citata.

Aura Carmen Raducu – ministrul Fondurilor Europene

Aura Raducu este expert in finantari europene si internationale al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Aura Raducu are o bogata experienta in problematica fondurilor europene. Inainte de BERD, ea a lucrat ca manager de program si politici UE in Directia Generala Politici regionale (DG REGIO) a Comisiei Europene.

Cristina Guseth – ministrul Justitiei

Cristina Guseth are 56 de ani si este, din 1998, directorul Fundatiei Freedom House Romania, unul dintre ONG-urile cu mare credibilitate in zona de integritate si politici anti-coruptie. A initiat si coordonat programe de pregatire pentru jurnalisti si manageri de presa si a coordonat programul scolii BBC in Romania. Freedom House Romania organizeaza concursul „Tanarul Jurnalist al Anului”, prin care sustine jurnalismul de investigatie, potrivit prezentarii de pe site-ul organizatiei. Intre 2005-2007, Guseth a coordonat relatiile media ale Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.

Ea a absolvit in 1983 Facultatea de Electronica si Telecomunicatii a Universitatii Politehnica Bucuresti. Dupa Revolutie a absolvit cursuri de comunicare la Emerson College (Atena).

Patriciu Achimas-Cadariu – ministrul Sanatatii

Premierul desemnat Dacian Ciolos a retras, duminica seara, propunerea anuntata initial pentru Ministerul Sanatatii, Andrei Baciu, in locul acestuia fiind propus Patriciu Achimas-Cadariu. Cadariu este conferentiar universitar, director al Institutului Oncologic Cluj-Napoca.

Marian Dan Costescu – ministrul Transporturilor

Dan Mihai Costescu are 46 de ani si este director executiv (CEO) la CFR din martie 2015. Are o experienta bogata in domeniul transporturilor. Este absolvent al Universitatii Politehnice din Bucuresti in anul 1993. El a ocupat, de-a lungul carierei, mai multe functii de conducere la Registrul Feroviar Roman, a fost directorul Autoritatii Feroviare din Romania. De asemenea, Mihai Costescu a infiintat, dezvoltat si a condus companii din domeniul ingineriei feroviare, precum Forschung Mess – und Daten-Technik Zentrum (Germania) si Sistematic Engineering (Romania).

Claudia Ana Moarcas – ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice

Claudia Ana Moarcas Costea are 49 de ani si in 1990 a terminat sefa de promotie Facultatea de Drept din Universitatea Bucuresti si este doctor in Drept. Din 2007, este casatorita cu Doru Romulus Costea, actualul ambasador al Romaniei in China.

Din 2011 este director al Departamentului de drept privat din facultatea de drept. In CV, Claudia Moarcas Costea mentioneaza ca a fost, in 1998 si 2014, profesor invitat la celebra universitate Sorbona.

Intre 2002 si 2008 a fost consultant Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale din cadrul ONU. In martie anul acesta a fost preintre cele trei nominalizari in urma interviurilor sustinute la Ministerul Justitiei, pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Victoria-Violeta Alexandru – ministrul delegat pentru Dialog Social

Violeta Alexandru are 40 de ani si este in prezent directorul ONG-ului Institutul pentru Politici Publice, unul dintre cele mai active ONG-uri ce militeaza pentru cresterea calitatii proceselor de elaborare a politicilor publice in Romania. La IPP desfasoara activitati de cercetare, de advocacy si de promovare in domenii precum: reforma administratiei publice, transparenta institutiilor, integritatea alesilor si a functionarilor, IPP este una dintre cele mai obiective dar si incisive organizatii din Romania, fiind recunoscuta ca o autoritate in domeniile sale de excelenta, potrivit prezentarii postate pe site-ul organizatiei.

A absolvit Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti.

Elisabeta Lipa – ministrul Tineretului si Sportului

Elisabeta Lipa are 50 de ani si a fost multipla campioana olimpica la canotaj (5 medalii de aur). Ea ocupa in prezent functiile de presedinte al Clubului Sportiv Dinamo, presedinte al Federatiei Romane de Canotaj si vicepreaedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.

Elisabeta Lipa este din 2004 chestor de politie in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Marius-Raul Bostan – ministrul pentru Societatea Informationala

Marius Raul Bostan este unul dintre fostii lideri ai tinerilor taranisti, fondator al VMB Partners si membru in Consiliul de Administratie al Telekom.

Este licentiat in matematica si absolvent al cursurilor postuniversitare de management din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. A lucrat pentru implementarea unor programe ale Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), Bancii Mondiale si ale Comisiei Europene, pentru administratia publica locala. A fost organizator al primei Conferinte Internationale de Descentralizare Fiscala din Romania. A urmat cursuri de specializare in Anglia si Italia, si a studiat sistemele administrative din Germania si Olanda.

Vlad Alexandrescu – ministrul Culturii

Vlad Alexandrescu este profesor universitar la Facultatea de Limbi straine a Universitatii din Bucuresti.

A absolvit in 1983 Liceul Caragiale din Bucuresti, iar in 1989 a obtinut licenta in limbi si literaturi straine, specializarea franceza-germana. In 1991, obtine o diploma de studii aprofundate in stiintele limbajului la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris.

In 1995 obtine un doctorat in filosofia limbajului la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, sub indrumarea prof. Oswald Ducrot. In 1993 devine membru al Solidaritatii universitare, iar in 2002 al Grupului pentru dialog social. Intre 1995 si 1996 a fost bursier al Colegiului Noua Europa. Intre 2006 si 2011 a fost ambasador la Luxembourg.

Cristina Pasca Palmer – ministrul Mediului, Apelor si Padurilor

Cristiana Pasca Palmer este sef al unitatii de mediu din cadrul Comisiei Europene. A absolvit in 1996 Facultatea de Stiinte Naturale din Cadrul Universitatii din Bucuresti, dupa care a urmat un master de Stiinta, Sisteme Ecologice si Management al Capitalul Natural, tot in cadrul UB (1996-1997).

Ea a continuat studiile in strainatate cu un Master in Administratia Publica la Universitatea Harvard – Kennedy School of Government.

Cristiana Pasca Palmer este autoare a doua carti: „Romania Redux as viewed from Harvard” si „Caves Beyond Time”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: