Detensionare? Presa rusa anunta ca peste 10.000 de soldati pleaca de la granita cu Ucraina inapoi la bazele lor

externe

Peste 10.000 de soldati rusi s-au intors la bazele lor permanente dupa o luna de exercitii in apropierea Ucrainei, a informat sambata agentia de presa Interfax, citand armata rusa.

Potrivit Interfax, preluata de Reuters, exercitiile au avut loc in mai multe regiuni din apropierea Ucrainei, inclusiv in Crimeea, anexata de Rusia in 2014, precum si in regiunile sudice ale Rusiei Rostov si Kuban.

Desfasurarea de catre Rusia a zeci de mii de militari in nordul, estul si sudul Ucrainei au alimentat temeri la Kiev si in capitale occidentale ca Moscova ar planui un atac.

Rusia neaga orice astfel de planuri, spunand ca are nevoie de angajamente din partea Occidentului – inclusiv o promisiune de la NATO de a nu extinde alianta spre Est catre granitele rusesti – pentru ca propria securitate ii este amenintata de amplificarea legaturilor Ucrainei cu alianta occidentala, aminteste Reuters.

Moscova afirma de asemenea ca isi poate desfasura trupele pe propriul teritoriu dupa cum crede de cuviinta.

Estimarile privind numarul de trupe rusesti mutate recent mai aproape de Ucraina variaza de la 60.000 la 90.000, cu un document al serviciilor de informatii americane sugerand ca numarul militarilor ar putea fi crescut pana la 175.000.

„O etapa de coordonare de lupta a diviziilor, a echipajelor de lupta, echipelor la unitatile motorizate (…) a fost finalizata. Mai mult de 10.000 de militari (…) vor merge in mars spre desfasurarea lor permanenta de la teritoriul exercitiilor”, a anuntat Interfax, citand armata, informeaza Agerpres.

Mai mult despre:

Comentarii: