Deutsche Welle: „De ce nu se revolta romanii? E nu doar un scuipat abundent pe obrazul romanilor, ci si o tentativa de asasinare a memoriei si sufletului lor”

analize

Editorial dur publicat pe pagina online a postului de radiopublic din Germania, Deutsche Welle. Jurnalistul Petre M. Iancu este revoltat ca PSD a pus sub controlul fostilor securisti tocmai arhivele Securitatii.

Jurnalistul este indignat ca nu au existat aproape deloc reactii de revolta in Romania fata de trecerea CNSAS sub controlul Securitatii. „De ce nu se revolta insa victimele in fata insolentei cu care sunt insultati, a uraciunii bestiale a manipularii care le incetoseaza amintirile, rasturnandu-le axiologiile? De frica? Din obisnuinta, caci n-au insistat nici asupra lustratiei? Pentru ca li se pare totuna? Din jena complicitatii? Fatalism? Lehamite politica? Din mefienta fata de clasa politica si medii, indusa propagandistic? Pentru ca victimele au sfarsit, mancurtizate de Antene, sa nu priceapa ca sunt mancurtizate?”, scrie Iancu pe DW.

Iata douaa fragmente relevante din acest articol:

„La Moscova si Bucuresti tupeul restaurationist escaladeaza noi culmi, impingandu-i pe rusi si pe romani sa regreseze vesel catre totalitarism. Impreuna cu discursul antioccidental, cu flirtul cu autocratiile rasaritene si cu sicanarea unor magistrati independenti de felul Cameliei Bogdan a continuat la Bucuresti si o a treia miscare de intoarcere hotarata spre trecutul ceausist. E poate cea mai grava.

Caci ea muta pe un plan interior agresiunea asupra institutiilor, izolarea si ingenuncherea presedintelui si a tuturor celor care se opun unei pesedizari galopante. E nu doar o insulta, un scuipat abundent pe obrazul romanilor, ci si o tentativa de asasinare a memoriei si sufletului lor.

Astfel, cleptocratia nu se mai multumeste sa-si satisfaca poftele insatiabile de chivernisire prin furt. Nu vrea sa-si asigure doar satisfacerea lor perena, in liniste, prin vidarea de continut a institutiilor statului de drept, schimbarea oranduirii democratice si eternizarea uneia de tip neostalinist. Ci si oficializarea si ancorarea definitiva, in psihismul colectiv al romanilor, a acestei schimbari.

In acest scop s-a lansat o ofensiva pe toate canalele pentru preluarea dominatiei integrale asupra sferelor sensibile ale vietii publice romanesti. Edificator e, in context, modul in care PSD a gestionat trecerea CNSAS sub ceea ce e greu sa se considere altfel decat ca un control securisto-ceausist.

Caci la carma acestei institutii a memoriei a fost plasat, ca presedinte, prin grija guvernului marioneta Dancila, un anume C-tin Buchet. Cine !? Un ins propus si propulsat candva in conducerea institutiei menite sa studieze arhivele politiei politice de catre liderul postdecembrist al national-comunismului, al ceausismului si securismului PRM-ist, Vadim Tudor.

Astfel, arhivele asasinilor si tortionarilor slujind regimului comunist au ajuns pe mana unui extremist admitand, inca de acum 15 ani, ca, in chestiuni de istorie contemporana, adopta pozitii ”sincrone cu ideologia politica” (ceausist-comunista, securista si ultranationalista) ”a PRM”.

A gandi pana la capat alegerea lui la sefia CNSAS inseamna, din unghiul meu, sa se conchida ca PSD a trecut arhivele Securitatii sub controlul Securitatii, dovedindu-se din nou partid doar nominal social-democrat. In fapt, comunist. Or, ce spun victimele Securitatii? Mai nimic.

De ce nu se revolta romanii? Iata marea intrebare a prezentului si viitorului. Anterior, se atribuisera, halucinant, sanse de accedere la presedintia institutiei sinistrului Cazimir Ionescu, cel cercetat pentru crime impotriva umanitatii la mineriade, care pare sa fi orchestrat debarcarea fostului sef al CNSAS.

Nu mai putin sinistrul Gelu Voican Voiculescu, investigat si el pentru crime contra umanitatii, a ajuns, culmea, director la Institutul Revolutiei. Doar evocarea acestor nume imi pare c-ar avea toate motivele sa-i faca sa se-ntoarca in mormant pe martirii protestelor din decembrie 89, pe spinarea carora romanii si-au castigat dreptul la libertate si demnitate. Mie imi provoaca o greata abisala.

Nu sunt singurul. Dar oare de ce suntem asa putini? Pe langa abjectia morala, degradarea imaginii democratiei romanesti are si aspecte politice, juridice, psihosociale si, finalmente, demografice.

S-a spus ca batalia din interiorul PSD, pierduta la CNSAS de Cazimir Ionescu, ar fi fost expresia unui duel intre actualul om forte al Romaniei, Dragnea, trecut de partea fostului presedinte Ion Iliescu, si ex-premierul PSD-ist Adrian Nastase. Ipoteza e verosimila, dar nu amelioreaza caracterul devastator al modului in care PSD intelege sa atace la baioneta dreptul la memorie al victimelor comunismului.

Dimpotriva. il agraveaza. Pentru ca tinde sa le jefuiasca si dreptul la judecarea ucigasilor copiilor, sotiilor si parintilor lor in decembrie 89 si in mineriade, cat timp CNSAS e si furnizor de memorie si (de informatii) nu in ultimul rand justitiei, cata mai e independenta in pesedizata Romanie. Or, cum sa-i judeci pe asasini, daca ei, complicii, ori simpatizantii lor controleaza aceste arhive?

Auzeam recent justificate plangeri legate de omisiunea predarii, de catre SRI, a unei parti a dosarelor Securitatii care ar fi trebuit de mult sa fie obladuite de civili, inlesnind pedepsirea unor crime abonimabile si imprescriptibile. De pilda asasinarea la ordinul Ceausestilor si a securistilor lor de rang inalt, cu mana unor infractori de drept comun, a poetului si disidentului Gheorghe Babu Ursu. Dar, vai, mai e dezirabila oare, in actualul delir restaurationist, o atare predare?

Mi-am amintit de modul in care, o data cu rasturnarea regimului totalitar, disidentii estgermani au preluat, in 1989, arhivele STASI. Jurisdictia asupra lor a ramas de atunci ferm sub controlul unor experti onesti si al democratilor. In Romania pare a nu mai conta insa cine le controleaza”.

„De ce nu se revolta insa victimele in fata insolentei cu care sunt insultati, a uraciunii bestiale a manipularii care le incetoseaza amintirile, rasturnandu-le axiologiile? De frica? Din obisnuinta, caci n-au insistat nici asupra lustratiei? Pentru ca li se pare totuna? Din jena complicitatii? Fatalism? Lehamite politica? Din mefienta fata de clasa politica si medii, indusa propagandistic? Pentru ca victimele au sfarsit, mancurtizate de Antene, sa nu priceapa ca sunt mancurtizate?

Sau poate din devotiune fata de tortionari? Dragoste de robie? Ura fata de riscurile libertatii? Fata de povara modernizarii? N-am habar. Stiu doar ca romanii, departe de a fi colonizati de occidentali, raman sub cizma unei cleptocratii cu apucaturi totalitare, care nu le baga doar mana in buzunar, ci incearca sa-i si lobotomizeze”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: