Deutsche Welle, IRONIC cu Iohannis: „Evita cu abilitate”

news

Comentatorii postului german Deutsche Welle scriu cu ironie despre stradaniile lui Klaus Iohannis de a evita termenul „genocid” in mesajul sau privind crimele in masa comise de turci asupra armenilor acum 100 de ani.

„Mesajul presedintelui Romaniei Klaus Iohannis este remarcabil prin abilitatea cu care evita sa utilizeze teremenul de ‘genocid’ cu privire la tragedia armenilor din Turcia de la inceputul secolului trecut.

(…) Anul acesta s-a produs o schimbare de perceptie semnificativa. Cu doua saptamani in urma, Papa Francisc a evocat ‘primul genocid din secolul al XX-lea’ in cursul unei slujbe de pomenire inchinate tragediei armenilor. S-a remarcat, pe buna dreptate, ca au contribuit mult la aceasta schimbare de atitudine contextul geopolitic si atrocitatile comise de islamisti impotriva crestinilor orientali, la fel ca acum 100 de ani.

A urmat apoi o intreaga serie de declaratii politice semnificative. Parlamentul European s-a referit in mod explicit la ‘genocidul armenilor’. Nu in ultimul rand, Germania a admis la randul ei, pentru prima data, ca a fost vorba de un ‘genocid’. Presedintele Republicii Federale, Joachim Gauck, a calificat masacrele comise impotriva armenilor ca ‘genocid’, evocand, in mod surprinzator, si o anumita reponsabilitate a Germaniei in aceasta privinta. In Primul Razboi Mondial, Turcia fusese aliata Puterilor Centrale, ceea ce ar fi determinat Germania sa treaca cu vederea atrocitatile comise de aliatul ei in Anatolia.

In sfarsit, a fost retinuta declaratia presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a condamnat pe un ton hotarat genocidul armenilor, exprimand totodata intentia de a participa la manifestarile de comemorare care au loc la Erevan. Sigur, Rusia ca veche adversara a Turciei in Caucaz, nu avea nevoie de o evaluare atenta a dosarului sau de o reevaluare, urmand practic o linie traditionala. Sa nu uitam iarasi ca Turcia isi exprimase ingrijorarea pentru tatarii din Crimeea dupa includerea peninsulei in cadrul Federatie Ruse.

Pe o pozitie diferita, desi statornica la randul ei, s-au plasat Statele Unite. Presedintele Bracak Obama a refuzat sa califice atrocitatile comise impotriva armenilor drept ”genocid”, desi pe vremea in care era senator declarase pe un ton ferm ca ”genocidul armenilor nu este opinia personala a cuiva, ci un fapt istoric amplu documentat”. Ulterior, considerente politice legate de situatia din Orientul Mijlociu l-au oprit pe presedintele Obama sa faca un gest care ar fi alienat un aliat important.

Asadar, preocuparile morale si cele politice raman mereu strans impletite si este adesea greu sa le disociezi. Cat priveste pozitia Romaniei, nu putem spune nimic nou. Romania a intretinut o foarte stransa relatie politica cu Turcia si a fost mereu dispusa la concesii simbolice. De exemplu, in toamna anului 2013, a fost amplasata o placa comemorativa la Istanbul menita sa evoce martiriul domnitorului roman Constantin Brancoveanu, dar inscriptia evita cu grija orice trimitere precisa la imprejurarile mortii acestuia.

Sa nu uitam insa ca presedintele Klaus Iohannis a primit chiar la inceputul acestei luni vizita presedintelui Recep Tayyip Erdogan si ca se vor fi luat angajamente reciproce, inclusiv in ce priveste frontul antirusesc coordonat de americani. In fine, diplomatia romana nu s-a aventurat niciodata pe taramul inalt al judecatilor morale, preferand mereu un pragmatism infuzat de prudenta”, scrie Horatiu Pepine pe dw.de.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: