Deutsche Welle: „Tudorel Toader este o evidenta rusine imensa pentru Romania”

analize

Deutsche Welle afirma, intr-un articol publicat pe sectiunea in limba romana, dedicat candidaturii Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului European, ca  „Tudorel Toader este o evidenta rusine imensa pentru Romania”.

Comentand tentativa lui Tudorel Toader de a bloca numirea lui Kovesi ca sefa a Parchetului European, Deutsche Welle arata cat de mult s-a decredibilizat ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Publicatia germana arata ca pe Tudorel Toader „il dezavueaza fara drept de apel o lume intreaga”.

„Decredibilizarea radicala a lui Tudorel Toader in confruntarea lui obsesiv-paranoica cu statul de drept intruchipat de fosta sefa a DNA l-a umplut pe ministrul zis al Justitiei de atat de mult ridicol, incat i-a ridicat pe baricade pana si pe concitadinii sai, altfel mai dregraba placizi si rabdatori.

Nu mai putin de 500 juristi, informaticieni si alti absolventi si studenti ai Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi au semnat o scrisoare de protest, cerandu-i lui Tudorel sa demisioneze din functia de rector. Potrivit numerosilor semnatari ai misivei, carora le e rusine sa fi studiat la o institutie condusa de Tudorel, sub mandatul sau de ministru al justitiei, Romania a recoltat ”cele mai aspre critici si chiar o rezolutie din partea Parlamentului European”. Comisia Europeana „a criticat vehement demersurile legislative in contextul MCV” si „Greco (organism al Consiliului Europei) a transmis cel mai dur raport primit vreodata de Romania de la mineriade incoace”.

La toate acestea se adauga „toxicitatea codurilor penale girate” de acelasi ins si criticate fara echivoc de Comisia de le Venetia. Incat se pun varii intrebari. Pe cine se mai poate, oare, baza, ministrul zis al Justitiei? Ce simbol este el, daca al justitiei veritabile e Kovesi?

Ce autoritate mai poate avea un ins pe care, de la proprii sai studenti si absolventi la intelighentia romaneasca si de la sutele de mii de protestatari, la cvasitotalitatea societatii civile autentice, de la experti independenti si pana la organismele UE, il dezavueaza fara drept de apel o lume intreaga?

Si cum isi permite regimul Dragnea, in ciuda clamatului sau nationalism, care se dovedeste de fatada, sa-l mentina in functie? Nu-i e clar lui Dragnea ca discreditatul TT a fost si este o evidenta rusine imensa pentru Romania? Ca-i va face inca si mai multa rusine prin vendeta sa personala, materializata in excesul de zel al tentativei de a torpila, prin mijloace de regim autoritar, exonerarea Laurei Kovesi la CEDO si prin incercarea jenanta de a-i bloca numirea ca procuror general european?

Raspunsul la aceste intrebari e foarte nelinistitor. La mijloc nu e doar „dikefobia”, teama de justitie semnalata de Robert Schwartz la Deutsche Welle. Ca Putin si Erdogan, stapanul slugii de la Justitie, Liviu Dragnea, pare hotarat sa renunte la masti si sa-si arate deschis hidoasa fizionomie de tiran. O data demascata propaganda, jocul de-a democratia a ajuns la capat.

Intrucat se vede radical decredibilizat, pe ce sa se mai bazeze asadar regimul, daca nu pe trupe de gazari si batausi? Daca nu se retrage si nu permite anticipate incepe, asadar, ca in 1946, era ministerului de interne, al carui buget s-a vazut umflat in 2019 ca niciodata, cu peste 20 la suta.

De aici incolo totul depinde de vointa de libertate a romanilor, ca si de curajul si tenacitatea aliantei dintre romani si lumea civilizata. Nu doar Romania, ci intreaga Europa este in pericol”, scrie Deutsche Welle.

Comentarii: