Dezamagiti de Iohannis? Mai ganditi-va o data. Actiunile nevazute prin care au fost zadarnicite planurile lui Dragnea

analize

Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, arata intr-o analiza pe Facebook ca „dezamagirea” provocata unor sustinatori ai justitiei de modul in care actioneaza presedintele Iohannis nu este justificata. El scoate in evidenta mai multe aspecte mai putin dezbatute din care rezulta ca planurile lui Dragnea au fost zadarnicite de „jocuri subterane” de care presedintele nu este strain.

Lazaroiu arata ca ordonanta pe amnistie si gratiere nu a mai fost data, iar Dragnea a fost parasit, in timp, de mai toti fostii lui complici de seama: de la Calin Popescu Tariceanu pana la Viorica Dancila. „Cred ca mai sunt si alte rotite invizibile care s-au invartit in perioada asta, clintind usurel piesele pe tabla de sah. Ca Iohannis stia de toate rotitele astea, fara sa le fi pus el insusi in miscare, n-am nicio indoiala. Ca nu se bate in piept cu jocurile subterane care au zadarnicit ordonanta? Nici voi n-ati face altfel in locul lui”, subliniaza Lazaroiu.

Iata analiza lui Lazaroiu:

„Vad un val de dezamagire fata de Iohannis si mi-e clar si mie ca omul asta nu poate fi mai mult decat e. Pe de alta parte, e bine sa stiti ca in spatele unui presedinte, mai mult sau mai putin charismatic, mai vioi sau mai lent, mai hedonist sau mai inhamat la munca, sta o oaste de furnicute care nu pierde vremea.

Hai sa ne uitam un pic la partea plina a paharului:

Povestea cu OUG pe amnistie si gratiere n-a fost un fake news. Chiar ne-a trecut glontul pe la ureche, pentru ca daddy, furios si neputincios dupa sentinta, era gata sa scoata artileria din dotare. Poate credeti ca vreun miracol l-a impiedicat sa goleasca toata cartusiera. Eu va spun ca nu exista miracole in situatii de genul asta.

Amintiti-va ce inseamna o OUG – un glont care, dupa ce a parasit teava, nu mai poate fi intors („minunea” cu termenul ala de 10 zile pana la intrarea in vigoare de la OUG 13 s-ar putea sa nu fi fost nici ea o minune, dar e clar irepetabila).

Asadar, Dragnea putea da OUG prin care se salva si el, si Valcov, si toata liota de baieti si fete, vazuti sau nevazuti, ajunsi la capitolul final al disperarii, cand nu le-a mai ramas decat sa forteze o iertaciune colectiva. Ce-l putea opri? O are pe Viorica, propria lui drona in guvern, ii are pe Tariceanu si pe Tudorel, adversarii statului paralel, o are in ultima instanta pe Carmen Dan, sluga de la Interne. Suficient cat sa dea ordonanta intr-o singura zi. Ca era neconstitutionala, ca se facea fara dezbateri, ca initiatorul era de la Interne si nu de la Justitie, stiti bine ca astea sunt amanunte irelevante odata ce actul aparea in Monitor. El isi producea efectele si Dragnea descarca un tren de sampanie pentru toti liberatii, umilind statul roman.

Dar uite ca mecanismul n-a functionat. Viorica a refuzat sa semneze, Tudorel s-a pitit dupa o masa, Tariceanu, alunecos cum il stim, s-a luptat iar din gura cu statul paralel, dar a trasmis instructiuni clare de non-combat dezertorilor.

Ca sa intelegeti si mai bine singuratatea lui daddy si esecul demersului, o sa va indrept atentia spre comportamentul propagandei lui Dragnea. Cand luni se discuta intens despre ordonanta, nu doar G4media dadea stiri pe surse despre sobolaneala din PSD, cu intalniri si discutii pe toate culoarele, ci si televiziunile arondate PSD. Cand a fost clar ca tanti Viorica nu va semna si nici Tudorel nu va initia, aceleasi televiziuni au inceput sa arunce totul in derizoriu si sa acuze G4media de fake news. Ce sa vezi, n-a existat nicio discutie despre OUG pe amnistie si gratiere, desi chiar ei dadusera asemenea informatii pe surse cu o zi inainte. De unde sucirea asta la 180 de grade? Simplu: pentru Dragnea, mai rau decat orice in momentul asta e sa se vada ca Dancila si Tariceanu l-au parasit.

Numai ca asta e un fapt. Si daca vreti o intarire, amintiti-va de daddy furibund, cu o saptamana inainte, amenintand cu suspendarea lui Iohannis, dand asigurari ca a vorbit si cu Tariceanu (cel ezitant) si ca gata! se face…Ati mai auzit ceva de suspendare de atunci? Nu, liniste.

Adaugati si cele doar 2 voturi peste limita la votarea Codurilor in Parlament, in pofida viermuielilor neobosite ale lui Iordache, Nicolae si ceilalti combinatori, laolalta cu insasi descinderea lui Pablito la grupurile parlamentare, si aveti deja imaginea unui Dragnea cu burta sub scut.

Oare toate astea s-au intamplat pentru ca Viorica are constiinta, Tariceanu e un bun liberal si Tudorel realizeaza ca-si face pulbere reputatia? Putin probabil sa fie doar asta. Da, pesemne ca Tudorel a fost afectat de opinia Comisiei de la Venetia (din care face parte), de hula propriilor studenti, intelege ca a mers prea departe si risca dispretul intregii bresle pe viata. Poate ca Viorica s-a speriat de dosarul de la DIICOT, poate ca Tariceanu e cu gandul numai la prezidentialele de anul viitor. Dar cred ca mai sunt si alte rotite invizibile care s-au invartit in perioada asta, clintind usurel piesele pe tabla de sah. Ca Iohannis stia de toate rotitele astea, fara sa le fi pus el insusi in miscare, n-am nicio indoiala. Ca nu se bate in piept cu jocurile subterane care au zadarnicit ordonanta? Nici voi n-ati face altfel in locul lui.

Da, Iohannis e greoi, lipsit de charisma, inabil in folosirea parghiilor populare (dupa parerea mea asta e si motivul pentru care tot ezita cu referendumul, desi el e absolut necesar), numai ca, repet, incercati sa vedeti dincolo de persoana lui. Acolo e „statul paralel”, cum il portretizeaza inept adversarii lui, dar, in fond, e statul roman si atat – cel care functioneaza din taxele noastre si care are datoria sa dezamorseze, chiar si cu mijloace mai putin ortodoxe, bombele unor infractori suiti pe votul popular sau pe vreun trust de presa.

Da, stiu ce ziceti acum. Scapam de hot si ramanem cu proasta. O vreme. In continuare mi-e greu sa cred ca statul roman va prelua la anul presedintia Consiliului UE cu Dancila si restul incompetentilor. Dar mai e o toamna la mijloc.

Nu vreau sa ridic vreo oda Statului Paralel. Dupa cum s-a demonstrat deja cu varf si indesat, frankesteinul asta care da azi din maini si din picioare, amenintand sa rastoarne toate mobilele din sufragerie, e creatia lor. Numai ca a sosit vremea sa-l scoata din priza, c-a facut destul rau, chiar daca vreodata a fost si el util”, a scris Sebastian Lazaroiu pe Facebook.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat joi ca a fost nevoit sa promulge Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, dupa ce a epuizat toate procedurile de contestare, si a solicitat Parlamentului reintroducerea in circuitul legislativ a Legilor Justitiei odata cu sesiunea de toamna.

„Este clar ca Legile Justitiei trebuie revizuite si imbunatatite urgent in Parlament. Romania este membru cu drepturi depline in UE si din acest statut deriva si o serie de obligatii, inclusiv in ceea ce priveste functionarea Justitiei, functionarea integrata a Justitiei din Romania in spatiul european de Justitie. Este imposibil sa construim un sistem de justitie care contravine normelor europene. Este imposibil sa construim un sistem de justitie care ignora valorile europene. O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Venetia ar insemna exact acest lucru – ar echivala cu o indepartare de facto a Romaniei de la valorile de baza europene”, a declarat presedintele la Palatul Cotroceni..

Seful statului a reamintit ca a cerut in mod repetat reexaminarea acestor legi in Parlament, a trimis sesizari catre CCR si a sesizat Comisia de la Venetia.

„Dupa finalizarea tuturor procedurilor posibile de contestare, presedintele Romaniei este insa cel care trebuie sa promulge legile. In acest moment, in privinta Legii 304/2004, care priveste organizarea judiciara, am epuizat din pacate toate caile constitutionale pe care le am la dispozitie si prin urmare sunt obligat prin Constitutie sa promulg aceasta lege. Asta nu inseamna nici pe departe ca parcursul acestei legi s-a finalizat. Nici vorba. In virtutea atributiilor fundamentale pe care mi le confera Constitutia Romaniei, solicit in mod expres Parlamentului Romaniei ca imediat ce se reia sesiunea parlamentara – sesiunea de toamna – sa reintroduca aceste legi in circuitul parlamentar si sa le corecteze asa cum solicita cei avizati. Aceasta lege ridica multe probleme pe fond si contine dispozitii neclare, lipsite de coerenta, lipsite de previzibilitate”, a precizat Iohannis.

Potrivit sefului statului, „este imposibil sa se mearga mai departe” cu o lege care a fost contestata in multiple feluri si care a primit un aviz negativ inclusiv de la Comisia de la Venetia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: