Dezastru pentru Statul Islamic in Siria: Striviti in menghina kurzilor

externe

Gruparea terorista Statul Islamic, care stapaneste parti importante din Irak si Siria, a suferit in cateva zile o mare pierdere strategica – sute de kilometri de la granita cu Turcia au fost pierdute in fata kurzilor sirieni.

Acestia, ajutati de rebeli sirieni predominant arabi din cateva grupari aflate sub umbrela Armatei Libere Siriene, dar mai ales de loviturile aeriene ale coalitiei internationale conduse de Statele Unite, au reusit sa uneasca enclavele pe care le stapaneau in partea central-nordica si nord-estica cucerind fulgerator teritoriile Statului Islamic de acolo, asa cum se poate vedea in poza de mai jos:

Rojava-6-months

Sursa foto: https://www.imagopyrenaei.eu/wp-content/uploads/2015/06/Rojava-6-months.png

Cei din Statul Islamic nu doar ca au pierdut cea mai mare parte a granitei cu Turcia pe care o controlau, asta insemnand ca se pot aproviziona mult mai greu cu arme si recruti care veneau prin aceasta tara, dar kurzii sunt acum aproape de Raqqa, capitala Statului Islamic.

Acum, singurul culoar spre Turcia controlat de Statul Islamic este cel din nordul regiunii Alep, insa si acolo ar putea pierde teritoriul, intrucat vor trebui sa lupte atat cu fortele kurzilor, cat si cu cele ale diferitelor grupari rebele.

In ultima luna, Statul Islamic a obtinut o serie de succese rasunatoare, cucerind orasul Ramadi de la guvernul irakian si orasul Palmira de la fortele regimului sirian. Cei mai redutabili adversari ai lor sunt insa kurzii, atat cei din Siria, grupati in regiunea autonoma Rojava, cat si din Irak, acolo unde au regiunea autonoma Kurdistan.

Coalitia condusa de SUA mizeaza mult pe fortele kurde, care s-au aratat cele mai performante si dispuse sa lupte. In nordul Siriei kurzii sunt ajutati si de unele grupari rebele (in timp ce altele li se opun), alaturi de care au format coalitia “Vulcanul Eufratului”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: