Dezastrul PSD-Dancila. Ministrul Finantelor anunta ca 2019 s-a incheiat cu cel mai mare deficit bugetar din ultimii 9 ani

politica

Romania a incheiat anul trecut cu un deficit bugetar de 4,6% din PIB, peste estimarea autoritatilor din luna noiembrie, cand s-a efectuat cea de-a doua rectificare de buget, a anuntat marti, ministrul Finantelor, Florin Citu. Deficitul bugetar inseamna ceea ce imprumuta statul peste ceea ce incaseaza ca sa sustina cheltuielile.

„Anul trecut s-a terminat cu un deficit bugetar de 4,6%, putin peste ceea ce estimam la rectificarea din noiembrie”, a declarat Citu intr-o conferinta la sediul Ministerului Finantelor.

In 2018, deficitul bugetar a fost 2,88% din PIB.

Citu a mai spus ca bugetul creat de fostul guvern PSD in 2019 a fost nerealist, prevazand venituri mult peste cele colectate. ”In timpul anului, PSD a dus banii de la investitii catre salarii si pensii. In lunile noiembrie si decembrie am inversat tendinta, am platit facturile pentru investitii”.

”Au fost facturi acumulate in ani de zile, neplatite de fostul guvern, si guvernul PNL le-a platit, acesta este motivul cresterii deficitului”, a declarat Florin Citu.

Incepand de azi, executia bugetara va fi insotita de un raport lunar explicativ, a mai spus ministrul Finantelor.

Statul roman plateste in fiecare luna 10 miliarde de lei pentru salarii si 11 miliarde de lei pentru pensii si asistenta sociala, adaugat Florin Citu.

„Nu ma simt responsabila pentru deficitul bugetar, pentru dezechilibrul bugetar. Pentru dezechilibrul bugetar este vinovat Ludovic Orban. (…) Am vazut foarte multe masuri luate pentru corporatii. Nu avem o prioritizare a proiectelor noastre, ce este important pentru tara? Eu am vazut pana acum numai lucruri care dezmagaesc, am vazut programe desfiintate, am vazut programul tomate si usturoi desfiintat”, a sustinut Dancila.

Mai mult despre: ,

Comentarii: