Dezastrul rusesc de la raul Donet: „Cel putin 73 de blindate au fost distruse, printre care si tancuri T-72”

externe

Imagini din satelit si marturii directe ofera o imagine mai completa a multiplelor si dezastruoaselor eforturi ale fortelor rusesti de a traversa raul Siverskyi Donets in estul Ucrainei in ultima saptamana, transmite CNN.

Noi inregistrari video si analize ale imaginilor din drone si din satelit arata ca rusii ar fi pierdut pana la 70 de vehicule blindate si alte echipamente in incercarea de a traversa raul la inceputul acestei saptamani. Scopul lor era sa slabeasca apararea ucraineana in regiunea Luhansk, dar au esuat spectaculos.

In relatarea sa despre batalie, brigada de asalt 80 a Ucrainei a declarat ca a „distrus pontoanele si a zadarnicit noua incercari de traversare”. Ea a sustinut ca „cel putin 73 de unitati de echipament au fost distruse, inclusiv tancuri T-72” si diferite vehicule de lupta de infanterie.

Este clar ca ucrainenii isi dadusera seama anterior unde este posibil ca rusii sa incerce sa aseze pontoanele si observasera apropierea unitatilor rusesti. Recunoasterea posibilelor puncte de trecere incepuse cu cel putin doua zile inainte de tentativa rusa.

Siverskyi Donets curge rapid si se pare ca rusii au avut nevoie de remorchere motorizate pentru a incerca sa finalizeze podul. Zgomotul a fost un indiciu in plus pentru unitatile ucrainene ca era in desfasurare o incercare de a vana raul.

In relatarea sa, brigada 80 spune ca „in ciuda pierderilor grele, inamicul a reusit totusi sa patrunda … castigand un punct de sprijin la periferia nordica a uneia dintre asezari”. Cel putin 30 de vehicule si infanterie rusesti au reusit sa traverseze.

Alti oficiali ucraineni spun ca acele unitati rusesti care au reusit sa traverseze, la nord de satul Bilohorivka, au ramas blocate.

„Lupte grele si aprige au durat aproximativ doua zile”, a declarat brigada 80 pe pagina sa de Facebook. „Parasutistii au distrus un intreg batalion-grup tactic (BTG) de invadatori!”.

O analiza din surse deschise sugereaza ca acest lucru este probabil adevarat, cel putin 30 de vehicule de lupta de infanterie fiind numarate printre resturile de la locul pontonului, fara a lua in considerare ceea ce ar fi putut fi distrus printre echipamentele care au reusit sa traverseze.

In analiza sa, Institutul pentru Studiul Razboiului a afirmat ca „fortele ucrainene au provocat probabil pierderi grele fortelor rusesti care incercau sa traverseze raul Siverskyi Donets”. „Fortele rusesti au pierdut probabil impulsul necesar pentru a executa o traversare pe scara larga a raului Siverskyi Donets”, a adaugat institutul.

Incapacitatea rusilor de a avansa dinspre nord peste rau le-a incetinit probabil ofensiva in Luhansk, care deocamdata se bazeaza pe trupele ce se deplaseaza dinspre est si sud.

Comentarii: