Dezbateri in Germania cu privire la siguranta aurului aflat la Rezerva Federala din New York. „Trump este imprevizibil si nu se poate exclude faptul ca intr-o zi ii vor veni idei creative despre cum sa gestioneze rezervele de aur straine”

externe

Germania, aur, repatriat, America, Donald Trump, politici haotice

Siguranta rezervelor de aur ale Germaniei detinute in strainatate si in special la New York, pana de curand un subiect de discutie in principal pentru partidul de extrema dreapta al tarii, devine un subiect de dezbatere publica odata cu revenirea lui Donald Trump la Casa Alba, potrivit Reuters.

Bundesbank, banca centrala a Germaniei, detine a doua cea mai mare rezerva de aur din lume, de 3.352 de tone. O treime din acesta este depozitat la Rezerva Federala din New York din motive care dateaza din timpul Razboiul Rece si al sistemului monetar creat in urma celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Aceste detineri au atras ocazional atentia in trecut, iar Alternativa pentru Germania (AfD), de dreapta, a cerut revenirea aurului tarii acasa.
Confruntarile presedintelui american Donald Trump cu aliatii de lunga durata pe teme de comert si securitate, precum si atacurile sale asupra Rezervei Federale, au reinviat problema in ultimele saptamani, iar mai multe voci s-au alaturat dezbaterii.

Federatia Contribuabililor din Germania a trimis scrisori saptamana aceasta catre Bundesbank si Ministerul Finantelor, solicitandu-le sa repatrieze aurul depozitat in Statele Unite.

„Trump vrea sa controleze Rezerva Federala, ceea ce ar insemna si controlul rezervelor de aur germane din SUA. Sunt banii nostri, ar trebui returnati”, a declarat pentru Reuters Michael Jaeger, vicepresedintele Federatiei Contribuabililor.

Markus Ferber, un membru influent al Parlamentului European din partea crestin-democratilor aflati la guvernare in Germania, a declarat ca Statele Unite „nu mai sunt partenerul de incredere care erau odata”.

„Trump este imprevizibil si nu se poate exclude faptul ca intr-o zi ii vor veni idei creative despre cum sa gestioneze rezervele de aur straine. Politica Bundesbank privind rezervele de aur trebuie sa reflecte noile realitati geopolitice”, a declarat el pentru Reuters.

Posturile publice de radio si televiziune ZDF si ARD s-au intrebat si ele cat de in siguranta este aurul Germaniei la New York.

Bundesbank a declarat ca Fed ramane „un loc important de depozitare” pentru aurul sau. „Nu avem nicio indoiala ca in Rezerva Federala din New York avem un partener de incredere pentru depozitarea rezervelor noastre de aur”, a declarat banca centrala ca raspuns la o solicitare a Reuters.
Ministerul german de Finante a transmis intrebarile Reuters pe aceasta tema bancii centrale, subliniind in acelasi timp independenta Bundesbank.

Orice indiciu ca Germania ar putea lua in considerare mutarea aurului din New York ar fi sensibil din punct de vedere politic, deoarece ar putea fi interpretat ca o lipsa de incredere in Rezerva Federala si independenta acesteia.

Banca Centrala Europeana a subliniat saptamana trecuta increderea in Fed. Insa criticile frecvente ale lui Trump la adresa presedintelui Jerome Powell, al carui mandat se incheie peste un an, au alimentat unele ingrijorari cu privire la viitoarea independenta a Fed si la angajamentele sale de lunga durata fata de partenerii sai.

Peter Boehringer, arhitectul campaniei initiale pentru aur, veche de un deceniu, in prezent parlamentar AfD, a declarat ca se simte razbunat ca subiectul repatrierii rezervelor de aur a devenit acum o chestiune discutata de mass-media si de alti legislatori. „Cand am inceput sa intreb despre aur, am fost considerat un teoretician al conspiratiei. Astazi, dupa Trump, preocuparile mele sunt impartasite pe scara larga”, a spus el.

Germania a acumulat cea mai mare parte a aurului in timpul boom-ului exporturilor din anii 1950-1960. Un avantaj cheie al depozitarii unei parti din acesta in New York in timpul Razboiului Rece a fost mentinerea acestuia la o distanta sigura de Rusia in caz de invazie.

Aurul a consolidat, de asemenea, o alianta militara cu Statele Unite, care inca are zeci de baze militare in Germania, inclusiv cea mai mare din Europa.

Intre 2014 si 2017, odata cu disparitia Uniunii Sovietice, Bundesbank a adus inapoi 300 de tone de aur din New York, spunand ca doreste „sa construiasca incredere pe plan intern”.

Dar invazia Rusiei in Ucraina si amenintarea implicita pe care o reprezinta pentru restul Europei erau susceptibile sa complice din nou calculul geopolitic al Germaniei.

Pentru Ferber, acest lucru a subliniat necesitatea unei diversificari mai mari in mai multe locatii, si potential noi. Astazi, rezervele de aur ale Germaniei se afla la sediul Bundesbank din Frankfurt, la New York si la Banca Angliei din Londra. „Pentru rezervele de aur, diversificarea este esentiala. Nu este niciodata recomandabil sa ai toate ouale in prea putine cosuri”, a spus Ferber, fara a specifica unde ar trebui adus aurul.

Fritz Guentzler, purtator de cuvant al crestin-democratilor din parlamentul german, a declarat ca nu are niciun motiv sa nu aiba incredere in Fed, dar Bundesbank ar trebui sa continue „sa verifice in mod regulat rezervele” de aur.

Bundesbank a declarat ca a efectuat teste regulate prin esantionare si a inspectat 13% din stocurile din New York de-a lungul anilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: