Dezmatul pesedist are o noua consecinta. Comisia Europeana a demarat procedura de deficit excesiv in cazul Romaniei

politica

Comisia Europeana a demarat vineri procedura de deficit excesiv in cazul Romaniei. Este o consecinta directa a politicilor economice executate de Guvernul Dancila in 2019.

Comisia Europeana (CE) a anuntat ca a adoptat un raport privind Romania, care analizeaza in ce masura tara respecta criteriul deficitului bugetar prevazut de tratat.

Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat anul 2019 cu un deficit de 48,3 miliarde lei (10,18 miliarde euro), 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB), peste tinta de 3% agreata cu Uniunea Europeana (UE).

Romania, prin Tratatul de la Maastricht, s-a angajat in fata UE sa respecte un deficit bugetar anual de maximum 3% din PIB. In cazul depasirii acestei tinte, Comisia Europeana poate declansa, in cazul Romaniei, procedura de deficit excesiv.

”Raportul urmareste adoptarea de catre Romania a unei strategii bugetare pentru perioada 2020-2022, care se estimeaza ca va duce la un deficit public ce depaseste valoarea de referinta de 3 % prevazuta de tratat pentru anii 2019, 2020 si 2021”, a transmis Comisia Europeana.

Din raport rezulta ca Romania nu respecta criteriul deficitului definit in tratat si ca deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificata. Etapa imediat urmatoare este formularea de catre Comitetul Economic si Financiar a unui aviz cu privire la raport, in urmatoarele doua saptamani.

Premierul interimar Ludovic Orban a declarat ca Romania nu are de suferit din perspectiva declansarii procedurii de deficit excesiv atat timp cat prezinta Comisiei Europene un plan prin care arata ca aduce deficitul sub 3% intr-o perioada de timp rezonabila, cu niste masuri aferente, care sa convinga forurile europene.

“Avem procedura de deficit excesiv declansata de deficitul lor si de bomba cu ceas pe care ne-au lasat-o in brate (guvernarea PSD – n.r.) din cauza cheltuielilor dezmatate pe care le-au provocat si ei continua sa genereze cheltuieli stiind limpede ca nu exista resurse bugetare suplimentare. Asta e iresponsabilitate”, a declarat Orban, marti, intr-un interviu la Gandul live.

Intrebat cand va intra Romania in procedura de deficit excesiv, in luna martie sau in luna mai, el a spus: “Procedura de deficit excesiv o hotaraste Comisia Europeana”.

“Romania nu are nimic de suferit atat timp cat noi prezentam Comisiei Europene planul prin care aratam ca aducem deficitul sub 3% intr-o perioada de timp rezonabila, cu niste masuri aferente, care sa convinga Comisia Europeana. Nu este absolut nimic, nu platim niciun leu”, a afirmat Ludovic Orban.

Comunicatul Comisiei Europene

Comisia a adoptat un raport privind Romania, in conformitate cu articolul 126 alineatul (3) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE), care analizeaza in ce masura aceasta tara respecta criteriul deficitului prevazut de tratat.

Raportul urmareste adoptarea de catre Romania a unei strategii bugetare pentru perioada 2020-2022, care se estimeaza ca va duce la un deficit public ce depaseste valoarea de referinta de 3 % prevazuta de tratat pentru anii 2019, 2020 si 2021. Din raport rezulta ca Romania nu respecta criteriul deficitului definit in tratat si ca deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificata.

Etapa imediat urmatoare este formularea de catre Comitetul Economic si Financiar a unui aviz cu privire la raport, in urmatoarele doua saptamani.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: