externe

Dezvaluire socanta: primul atac ucrainean asupra navelor rusesti ancorate in Crimeea a esuat fiindca Elon Musk a oprit brusc reteaua de sateliti Starlink

Ucraina a incercat pentru prima data sa foloseasca nave de suprafata fara echipaj impotriva navelor rusesti in golful Sevastopol in septembrie 2022, dar la 70 de kilometri de tinta, conexiunea cu reteaua de internet Starlink a miliardarului Elon Musk s-a intrerupt brusc, din ordinul expres al miliardarului sud-african.

Potrivit unor surse consultate de cotidianul Ukrainska Pravda, Vasil Maliuk, seful Serviciului de Securitate al Ucrainei, si viceamiralul Oleksii Neijpapa, comandantul Marinei Militare, viceprim-ministrul Mihailo Fedorov si generalul de brigada al Serviciului de Securitate Contrainformatii Militare, care poarta pseudonimul Hunter si este creierul din spatele intregului program de drone de suprafata al Ucrainei, au urmarit desfasurarea acestor operatiuni dintr-un buncar protejat.

Hunter a declarat ca acestea erau primele drone de suprafata, iar unele dintre ele s-au scufundat sau au explodat spontan in drum spre Golful Sevastopol. Cu toate acestea, cinci drone, fiecare transportand 108 kilograme de TNT, au reusit sa treaca prin valuri si se apropiau de Sevastopol.

„Se gaseau la 70 de kilometri de fregata rusa Amiral Makarov. Toata lumea era cu nervii intinsi la limita, deoarece urma sa o atacam. Apoi, comunicarea noastra a fost intrerupta brusc. Elon Musk a oprit pe neasteptate Starlink, pe care il foloseam pentru a controla dronele. Fedorov a incercat sa il convinga, dar Musk nu l-a ascultat. Oamenii nostri au incercat, de asemenea, sa rezolve situatia prin canalele lor politice, dar oficialii americani au spus ca este vorba de o companie privata si ca nu pot face presiuni asupra ei.”

In aceste conditii, echipa a incercat sa readuca dronele inapoi la baza, dar doar doua dintre ele au reusit: „Chiar si cele doua drone care s-au intors au furnizat informatii nepretuite, cu privire la comunicatii, navigatie, coca navei rusesti si asa mai departe.”

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Intarziere la aeroportul din Munchen. Activistii Last Generation s-au lipit de o pista

Aeroportul din Munchen a fost inchis pentru scurt timp sambata devreme, dupa ce activistii pentru…

12 minute ago

Chinezii se lauda ca ar fi inventat o baterie auto care se poate incarca in doar zece minute, asigurand o autonomie de aproape o mie de kilometri

Cercetatorii chinezi sustin ca ar fi dezvoltat o baterie auto revolutionara care se poate incarca…

15 minute ago

Colectia de monede a unui magnat danez al untului va fi pusa in vanzare dupa ce a fost sigilata timp de 100 de ani

La o suta de ani dupa moartea posesorului, colectia de monede a unui magnat danez…

29 de minute ago

Blestemul moldovenilor: coloana oficiala cu care Marcel Ciolacu se deplasa la Iasi a ramas blocata in trafic, pe fondul lipsei de autostrazi

Premierul Marcel Ciolacu a simtit ieri pe propria piele lipsa de investitii in infrastructura rutiera.…

30 de minute ago

Balotesti: Un barbat s-a urcat pe o antena de telefonie si a amenintat ca isi va face rau

Un barbat s-a urcat vineri seara pe o antena de telefonie din Balotesti, amenintand ca…

36 de minute ago

Volodimir Zelenski da asigurari linistitoare: „Rusii au atins doar prima dintre cele trei linii defensive de la Harkov”

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat ca rusii nu au atins "linia concreta de aparare"…

46 de minute ago