DEZVALUIRI. Artizanul multor victorii ale ISIS in Siria, antrenat de fortele speciale ale SUA

news

Pe langa Abu Bakr al-Baghdadi, liderul organizatiei Stat Islamic, un alt personaj incepe din ce in ce mai mult sa se afirme: Omar al-Shishani, fost comandant al trupelor de comando din Georgia, antrenat vreme de mai multi ani si de fortele speciale ale SUA.

Omar al-Shishani este cunoscut ca fiind unul dintre cei care a adus multe victorii ISIS in Siria si Irak. Cu barba sa lunga si roscata, el apare adesea in fotografiile sau in clipurile lansate in public de ISIS.

Succesul militar al lui Omar al-Shishani se datoreaza abilitatilor capatate in anii petrecuti in campaniile militare impotriva rusilor, initial ca rebel cecen, apoi ca militar in armata Georgiei. Timp de patru ani, intre 2006 si 2010, Shishani a fost antrenat de Fortele Speciale americane.

„A fost un militar model inca din prima zi si toata lumea il cunostea drept o vedeta. Am fost foarte bine instruiti de Fortele Speciale, iar el era elev-model”, a povestit unul dintre fostii sai camarazi care inca activeaza in armata georgiana, scrie businessinsider.com.

„L-am antrenat bine si am avut parte si de ajutorul americanilor. Singurul motiv pentru care nu a plecat in Irak sa lupte alaturi de SUA este pentru ca aveam nevoie de ajutorul lui aici, in Georgia”, a marturisit un inalt oficial al Apararii din Georgia, pentru McClatchy.

al sihishani2

In 2008, atunci cand s-au intensificat tensiunile intre Rusia si Georgia, in Osetia de Sud, Omar al-Shishani ar fi fost un personaj cheie in cadrul operatiunilor. In ciuda faptului ca Rusia a castigat rapid razboiul, Shishani si trupele speciale conduse de el au provocat pagube uriase trupelor rusesti si au reusit sa il raneasca pe comandantul rus al Armatei 58.

Shishani a picat in dizgratie in momentul in care a fost prins ca adapostea ilegal arme si a facut 15 luni de inchisoare. In 2012, imediat dupa executarea pedepsei, Omar al-Shishani a fugit din Georgia, intorcandu-se in Siria prin Turcia.

Cu toate acestea, succesele sale in luptele impotriva rusilor din Caucaz, atat inainte, cat si dupa ce a beneficiat de instruirea americanilor, au jucat un rol important in definirea statutului sau in randul organizatiei ISIS.

„Shishani este unic printre comandantii ISIS. El lupta ca un insurgent. Forta trupelor lui se bazeaza pe viteza si agilitate. Stilul sau este de a ataca mai multe tinte intr-o singura zi, hartuindu-si inamicul si fortandu-l sa iasa din ascunzatoare. Ii place sa le puna capcane si sa-i prinda pe cei aflati pe urmele lui”, a povestit, pentru businessinsider.com, Daveed Gartenstein-Ross, un membru al Fundatiei pentru Apararea Democratiilor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: