Dezvaluiri de la Bruxelles: „Dancila face presiuni asupra Consiliului”. Cum incearca din nou PSD sa saboteze candidatura lui Kovesi

politica

Europarlamentarul Cristian Preda anunta ca Viorica Dancila se foloseste de faptul ca Romania detine Presedintia Consiliului UE pentru a face „presiuni” ca desemnarea Laurei Codruta Kovesi pentru functia de sefa a Parchetului European sa fie amanata cat mai mult.

„A doua runda de discutii PE-Consiliu despre EPPO s-a incheiat. Dancila face presiuni asupra Consiliului pentru ca LCK sa nu fie desemnata in pozitia de procuror sef de catre actualul Parlament European.

Am incredere in negociatorii PE – Grassle, Sargentini, Moraes – care sustin o institutie solida. Una care sa lupte cu coruptii, nu sa faca pe plac statelor-membre care tolereaza fraude si ilegalitati”, a scris Cristian Preda pe Facebook.

Negociatorii Parlamentului European (PE) si ai Consiliului Uniunii Europene nu au ajuns miercuri la un acord cu privire la desemnarea primului procuror-sef european, functie pentru care candideaza si fostul procuror-sef al DNA Laura Codruta Kovesi, urmatoarea lor reuniune fiind prevazuta pentru data de 4 aprilie.

Informatia a fost confirmata pentru AGERPRES de catre un ofiter de presa al Parlamentului European.

In cazul in care echipele de negociere ale Parlamentului European si Consiliului UE nu vor ajunge la un acord pe 4 aprilie, urmatoarea si ultima data prevazuta pentru aceste negocieri este 10 aprilie.

Pe 8 martie, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a trimis ministrului delegat pentru afaceri europene George Ciamba, presedinte in exercitiu al Consiliului UE, scrisoarea oficiala prin care l-a anuntat ca Laura Codruta Kovesi este candidata Parlamentului European pentru functia de procuror-sef european si, de asemenea, i-a comunicat componenta echipei de negociere a legislativului comunitar in viitoarele discutii cu Consiliul.

In scrisoare, Antonio Tajani a mentionat ca, in conformitate cu reglementarile in vigoare, Parlamentul si Consiliul numesc de comun acord procurorul-sef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reinnoit, plecand de la o lista scurta de candidati calificati intocmita de comitetul de selectie al Biroului Procurorului Public European (EPPO).

De asemenea, presedintele PE a amintit ca, in urma audierii comune din comisiile PE pentru libertati civile si control bugetar de pe 26 februarie, Laura Codruta Kovesi i-a devansat prin numarul de voturi primite pe contracandidatii sai Jean-Francois Bohnert (Franta) si Andres Ritter (Germania).

„La intalnirea de pe 7 martie, Conferinta Presedintilor a decis ca doamna Laura Codruta Kovesi este candidata Parlamentului si a mandatat o echipa formata din trei negociatori (…) sa sustina aceasta pozitie in viitoarele discutii cu Consiliul privind numirea procurorului-sef european”, se mai mentioneaza in scrisoare.

Cei trei eurodeputati mandatati sa negocieze cu Consiliul UE in acest dosar sunt britanicul Claude Moraes (grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor – S&D), presedintele Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne a PE (LIBE), eurodeputata germana Ingeborg Grassle (grupul Partidului Popular European – PPE), presedinta Comisiei pentru control bugetar a PE (CONT), si eurodeputata olandeza Judith Sargentini (grupul Verzilor), vicepresedinta a LIBE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: