Dezvaluiri din interiorul B1 TV. Cand s-a dat postul cu Ponta si cum sunt AMENINTATI jurnalistii

news

Jurnalistul Catalin Prisacariu dezvaluie modul in care actionarul majoritar al B1 TV, Sorin Oancea, intervenea in politica editoriala a postului. El spune ca Oancea ii ameninta deseori pe jurnalisti ca raman fara locuri de munca daca nu-i executa indicatiile.

„Oancea mi-a facut o oferta abia in octombrie 2012. De atunci, pina in martie (inclusiv) a.c., am moderat talk show-uri (cel mai adesea, pe teme politice, de justitie, de politici publice si investigatii) mai pe toate tronsoanele disponibile ale postului. Am avut o relatie relativ civilizata cu Oancea pina pe la jumatatea lui 2014, cind omul a inceput sa joace pe fata pentru Ponta. Atunci s-au inmultit discutiile in urma carora eu trebuia sa fiu convins ca, asta e, fatalitate, Ponta e viitorul. Tot de atunci a crescut numarul sms-urilor cu indicatii pretioase pe care mi le trimitea in timp ce eram in direct. Conform acestor sms-uri (pe care le am, desigur, in propriul telefon), unele subiecte trebuia sa fie aminate, altele pur si simplu evitate, unii oameni protejati, altii calcati in picioare. Cele mai multe dintre sms-uri erau dublate de alte sms-uri, prin care eram certat ca nu urmez indicatiile. De cele mai multe ori, aveau loc si convorbiri telefonice de prelucrare ideologic-editoriala, ca nu cumva sa uit care sint tintele lui Oancea (proprietar cu 50% al B1 TV  si director general al postului).

Punctul culminant al presiunilor a fost atins inainte de turul al doilea al prezidentialelor, cind Oancea mi-a sugerat ca, daca nu sint “echilibrat”, poate stau acasa in ultima saptamina dinaintea votului final de pe 16 noiembrie. Ce intelegea Oancea prin “echilibru”? Ceva simplu: Ponta si Iohannis trebuia sa fie tratati egal, laudati la fel si criticati la fel. Nu conta, desigur, ca unul era premier in functie si celalalt doar primar la Sibiu. Cu alte cuvinte, daca Ponta o dadea de gard cu taxa pe stilp sau supraacciza la combustibil (va mai amintiti de ele? pina si Ponta a admis ca erau idiotenii, dupa ce a pierdut alegerile), nu era bine sa-l critici pentru asta la TV pentru ca nu puteai sa-l critici in mod similar si pe Iohannis (!). Nu conta, fireste, ca Iohannis nu putea fi criticat pentru asa ceva, un primar neavind pirghii legale sa decida taxe si impozite nationale.

Dupa 16 noiembrie 2014, s-a asternut linistea si Oancea nu a mai dat indicatii pretioase. Pina prin martie a.c., cind mesajele de politica editoriala au revenit, telefonic si pe sms. Nefiind urmate de efecte din parte-mi, pe la jumatatea lunii martie au incetat. O singura comunicare am mai avut cu Oancea, apoi, telefonic: pe 4 aprilie, intr-o simbata, dupa cum v-am povestit aici. In acea simbata, directorul general al B1 mi-a spus, textual, ca nu are nimic profesional sa-mi reproseze, dar ca sta prost cu banii si, pentru o discutie mai ampla “care sa lase loc de buna ziua”, m-a invitat sa ne vedem dupa citeva zile. Acea intilnire nu a mai avut loc. Pina la urma, ce “loc de buna ziua” sa ii lasi unuia ca Oancea?

Nu v-as fi relatat cele de mai sus din doua motive:

1. in ciuda presiunilor, eu mi-am facut meseria dupa principiile meseriei, desi devenea din ce in ce mai greu macar si pentru aceea ca eram injurat si eu pentru politica editoriala evident pro-Ponta a postului (ah, Sorin Oancea, pacat ca nu a inregistrat nimeni minunatele noastre discutii, era delicios cum imi ziceai ca talk show-urile trebuie sa fie asa, mai “magazin”, cu subiecte diverse, sociale, de interes pentru oameni, ca modelul BBC de jurnalism a murit);

2. daca azi nu ar fi aparut un comunicat smecheresc girat de B1 TV in care apar citeva minciuni sfruntate.

Una din minciuni este ca postul a asigurat o “libertate editoriala deplina”. Nu, Oancea, nu o sa public sms-urile de la tine (nu mai pomenesc de un e-mail de prin februarie, in care ne amenintai pe unii, textual, ca nu o sa mai avem locuri de munca daca nu ii injuram pe unii si altii care nu-ti placeau tie) care arata contrariul. Din sila nu o sa le public. Daca, insa, vei continua sa minti smechereste, ma vei obliga sa fac asta, pentru a restabili adevarul. Te rog, nu ma obliga. Oricum, nici nu prea e nevoie sa public eu ceva, e suficient ca in spatiul public a ajuns un e-mail intern care arata cum se cenzureaza subiecte la B1 (sursa).

O alta minciuna din comunicatul B1 este ca n-as fi performat in audiente. Am mai demontat o data aceasta idiotenie (aici, la finalul textului), deci nu reiau. Iar daca iti sustii, totusi, minciuna asta, te invit, Sorin Oancea, sa faci un top comparativ al audientelor moderatorilor B1 din 2012 incoace si sa-l publici. Stiu, nu o vei face.

La final, draga Sorin Oancea: reprezinti unul din modelele cele mai nocive de mogulas de presa din Romania anului 2015, ai o mentalitate de mic bisnitar valutist nouazecist care foloseste televiziunea ca pe o taraba cu mizerii pe care le vinzi in interesul cui da mai mult. O vreme, m-ai pacalit ca esti inteligent. De fapt, esti doar siret, ai acea viclenie pe care ti-o da scoala vietii si anturajul populat cu smenari mai bogati si mai influenti decit tine, la statutul carora aspiri. Dar la care nu, nu vei ajunge. Pentru ca vremea bisnitarilor de succes a trecut, chiar daca tu nu intelegi asta inca.

P.S. Marile spirite, evident, se intilnesc: cind am plecat de la Academia Catavencu a lui Vintu, tot din cauza cenzurii politice, SOV a spus despre mine si ceilalti colegi de plecare ca eram “discutabili”. Adica tot un fel de neperformanti, cum zici si tu. Si Vintu s-a crezut, la vremea lui, o mare scula, iar acum isi roade unghiile in asteptarea unor noi condamnari”, a scris Prisacariu pe blogul sau.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: