Categories: news

DEZVALUIRI. Fostului sef al Academiei Romane ii este acum RUSINE de prietenia cu Iliescu

Scriitorul Alex Stefanescu dezvaluie ca fostului presedinte al Academiei Romane, Eugen Simion, ii este acum rusine ca l-a apreciat si a cautat prietenia lui Ion Iliescu.

Intr-un text publicat in evz.ro, Stefanescu dezvaluie ca a fost certat de Simion pentru ca a scris despre relatia dintre acesta si Ion Iliescu.

„Fostul meu profesor Eugen Simion, incarcat la senectute de titluri si onoruri ca un general sovietic de ordine si medalii, mi-a reprosat ca in capitolul pe care i l-am rezervat in Istoria literaturii romane contemporane am facut o referire la asocierea lui cu Ion Iliescu. Iata pasajul care ar fi trebuit, dupa opinia lui, sa lipseasca din carte:

‘Dupa 1989, conferentiarul fara viitor de altadata accede repede la titluri inalte, culminand cu acela de presedinte al Academiei Romane. El nu adera la vreun partid politic, dar isi manifesta preferinta pentru Ion Iliescu, fostul demnitar comunist care ajunge presedinte al Romaniei, in mod paradoxal, exact dupa prabusirea comunismului. Desi explica in repetate randuri ca este vorba de o simpatie fata de omul Ion Iliescu si nu de o optiune politica, Eugen Simion pierde mult din creditul de care se bucura pe vremuri in randurile intelectualilor.’

Distinsul critic si istoric literar mi-a explicat pe un ton profesoral: ‘Trebuie sa va ocupati de literatura, nu sa faceti politica.’ In zadar i-am explicat ca eu doar am consemnat un fapt biografic, nu l-am interpretat din punct de vedere politic (si nici nu l-am evaluat din punct de vedere moral). Asa cum am precizat ca Eugen Simion s-a nascut in 1933 in comuna Chiojdeanca din judetul Prahova, tot asa a trebuit sa mentionez ca incepand din 1990 el l-a sustinut pe Ion Iliescu, chiar si dupa ce acesta a chemat minerii la Bucuresti”, a scris Stefanescu in evz.ro.

Eugen Simion a fost presedinte al Academiei Romane in perioada 1998-2006.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Tudose, campanie pentru Ciolacu: „Sunt geniali covrigii de Buzau. Daca am de ales intre rosii si un covrig de Buzau, aleg covrigul de Buzau”

Mihai Tudose, care ocupa prima pozitie pe lista PSD-PNL la europarlamentare, sustine ca sunt ”geniali”…

40 de minute ago

Polonia anunta construirea de „fortificatii” la granita cu Belarus: „Avem de-a face cu un razboi hibrid care avanseaza”

Premierul polonez Donald Tusk a declarat sambata ca vor incepe lucrarile pentru intarirea intregii frontiere…

47 de minute ago

In cativa ani, datorita introducerii masive in trafic a masinilor autonome, semafoarele ar putea avea patru culori: verde, rosu, portocaliu si alb

Pe masura ce masinile si camioanele devin mai inteligente si mai conectate, luminile semafoarelor, care…

5 ore ago

Trei insotitoare de bord laudate ca au oprit o bataie intre pasageri pe cursa Taipei – San Francisco – Video

Trei insotitoare de zbor au fost laudate pentru dezamorsarea cu succes a unei dispute care…

4 ore ago

Adunarea Generala a ONU a conferit, vineri, drepturi aditionale Palestinei in cadrul organizatiei. Ca raspuns, ambasadorul israelian a distrus carta ONU in fata adunarii

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a conferit drepturi aditionale Palestinei in cadrul organizatiei si a…

5 ore ago