Dezvaluirile Angelei Cristea, cum a reusit Timmermans sa blocheze OUG-urile pe justitie in ultimul moment

politica

Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Cristea, dezvaluie ce l-a determinat pe prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, sa actioneze in forta, amenintand Guvernul Dancila cu activarea Articolului 7 daca sunt adoptate OUG-urile pe justitie.

„Noi intotdeauna urmarim, pe de o parte, ceea ce se declara si, pe de alta parte, ceea ce se face. Ne facem o proprie analiza pe toate sursele de informare pe care le avem, verificam daca este credibil sau nu ca se va si intampla ceea ce se declara.

In ultimul timp, ni s-a parut ca este destul de credibil riscul adoptarii acestor ordonante, pentru ca ele, pe de o parte, au fost trimise in consultare inter-institutionala, iar pe de alta parte, lideri puternici ai coalitiei de guvernare au cerut impetuos adoptarea acestor ordonate.

De aceea, am hotarat sa nu asteptam sa se produca raul, ci sa actionam in amonte, cu acel avertisment transmis de prim-vicepresedintele Timmermans”, a declarat Cristea pentru ziare.com.

Angela Cristea a mentionat ce inseamna sa fie activat Articolul 7.

„Atunci cand ajungem in situatia de a fi obligati sa declansam Articolul 7, inseamna ca toate celelalte mecanisme pe care le avem au esuat. Articolul 7 este momentul in care, practic, facem o declaratie de rupere a relatiei de incredere dintre institutiile Uniunii Europene si un stat membru. Or, intreaga Uniune Europeana, ca sa functioneze, se bazeaza pe incredere si pe cooperarea loiala intre parteneri.

De aceea, ne punem intrebarea daca nu avem nevoie sa gandim alte mecanisme, care sa functioneze mai bine si care sa reuseasca sa previna derapajele de la statul de drept, pentru ca, odata ce s-au intamplat, observam ca este destul de greu sa readucem situatia in cadrul unui stat de drept bazat pe valori europene”, a mai spus Cristea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: