Diaconescu, acuzatii grave: „Tariceanu, PSD si CCR vor sa slabeasca statul. Au transformat Romania intr-o republica parlamentara fara sa existe o modificare constitutionala clara”

politica

Cristian Diaconescu, fot ministru de Externe, lanseaza acuzatii grave la adresa liderilor ALDE si PSD, precum si impotriva judecatorilor CCR. El spune ca actiunile acestora au dus la „slabirea statului” si la transformarea Romaniei intr-o „republica parlamentara” fara sa fi fost modificata Constitutia. Moscova are cel mai mult de castigat din aceasta situatie, acuza Diaconescu.

„Aceasta criza a transformat Romania, fara sa existe o modificare constitutionala clara, intr-o republica parlamentara; cam tot ce face Guvernul poate fi anulat de Parlament”, arata Diaconescu intr-un interviu pentru Lumea Libera.

Declaratia pe larg:

„Domnul Tariceanu a majorat pensiile STIIND ca vine criza. A cheltuit 5 miliarde de euro STIIND ca vine criza! Pentru ca incepusera probleme in SUA cu Lehman Brother si creditele subprime si era clar ca Europa va fi infestata, dar nu i-a pasat.

Si vreau sa fac legatura cu ce se intampla acum. Ideea – care nici macar nu e populista, e de-a dreptul periculoasa -, am vazut ce vor sa faca acum prin modificarile pe care vor sa le faca, inclusiv prin ceea ce se intampla la Curtea Constitutionala, in ceea ce priveste autoritatea statului. Pai din 2017 pana in 2020, noi ce-am discutat in Romania? Ca acest stat este doar in aparenta ceea ce se vede, este un alt stat subteran care conduce si decide, care are drept tinta victimizarea unor anumiti politicieni, cam toti din aceeasi zona politica.

De fapt, vezi Doamne, Romania era condusa de Soros, de cupole internationale si la un moment dat – pentru ca ne atrageau atentia legat de ce facem cu statul de drept – si UE sau NATO erau impotriva intereselor Romaniei, in viziunea celor care au creat acea situatie.

Iar azi ce discutam: ca incalcarea unor reguli intr-o situatie exceptionala nu trebuie sanctionata, ca de fapt nu trebuie sa avem niciun fel de reguli, ca institutiile statului trebuie sa vina sa dea socoteala in Parlament…

Intrebare: pentru ce s-a intamplat inainte de 2020, care dintre institutiile statului a venit sa dea socoteala la vreo comisie parlamentara, de la prim-ministru incolo?

Ce se incearca, de fapt? Sa transformi statul intr-o institutie slaba, cetateanul sa nu mai aiba nicio problema cu asa ceva si sa ai aceasta zona decizionala, pe axa dintre CCR si Parlament – repet, nu-i exonerez pe liberali de niste probleme serioase pe care si le-au creat singuri si ni le-au creat si noua – dar la final sa ai un stat slab…

Cine mai doreste un stat slab la frontiera UE si a NATO? Moscova. A spus-o direct: Din pacate, asta este naturaletea relatiilor internationale: NATO este dusmanul nostru, care ne inconjoara, deci ne straduim sa raspundem si noi maximizand vulnerabilitati.

Aceasta criza a transformat Romania, fara sa existe o modificare constitutionala clara, intr-o republica parlamentara; cam tot ce face Guvernul poate fi anulat de Parlament.

Am putea intra intr-o situatie complicata din care sa nu mai iesim ani de zile. Agentiile de rating au inceput sa ne plaseze intr-o zona de evaluare minima, penultima inainte de junk. Daca situatia va evolua, daca lucrurile vor fi in continuare confuze, haotice – deci crearea unei atmosfere de neincredere generalizata in legatura cu Romania -, vom vedea dupa evaluarile din mai si iunie care va fi standingul Romaniei. Doamne fereste ca acest negativ sa ne puna in situatia de a nu ne mai putea imprumuta pe piete, nici macar la dobanzi cu doua cifre!

Doi: astazi cand noi vorbim Comisia Europeana pune in discutie trei masuri in privinta liberei circulatii partiale. In criteriile avute in vedere, unul prevaleaza: cel al evaluarii zonelor de risc. Si exact in acest moment noi dam senzatia ca, desi am avut o capacitate sporita de a limita aceasta pandemie, nu ne este clar care vor fi regulile in Romania.

Deci azi, cand te duci la Bruxelles ca incerci sa-ti maximizezi si tu dreptul de libera circulatie, care este existential pentru multi dintre noi, caci nu e vorba numai de turism, pentru noi tine in special de forta de munca – in acest moment, cineva care priveste la Romania nu intelege care vor fi restrictiile, la ce se refera si care vor fi regulile.

Deci am dat aceste doua exemple care tin realmente de viitorul nostru. Sigur, pot fi si altele: avem la dispozitie bani europeni, putem cheltui preferential, mai ales in Sanatate, dar atentie!, acesti bani se imprumuta, se restituie apoi, trebuie sa-i decontezi, sa arati la ce i-ai folosit, deci nu-ti poti permite sa te joci cu resursele europene, sa faci ce vrei cu ele, eventuali sa le si furi.

Sunt niste semnale care nu dau bine pentru ca, intr-adevar, vom avea nevoie de ajutor din exterior. Vom avea nevoie clar, inclusiv de usi deschise!

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: