Diavolul se imbraca de la Prada. Si Piedone se incalta tot de acolo, dar plange de mila pensionarilor saraci

opinii

Adept al politicii pasilor marunti, Piedone nu s-a repezit, la intrarea lui pe marea scena politica autohtona, direct la fotoliul de Primar General, ci a luat-o, metodic, de la primaria Sectorului 4, pentru ca apoi sa promoveze la 5 si acum, in sfarsit, sa candideze pentru Bucuresti.

Gurile rele zic ca asta e din cauza ca initial nu stia sa socoteasca prea bine si ar fi fost deci inutil sa ravneasca la Primaria Generala – cand tu nu stii sa numeri decat pana la o suta, ce rost are sa tinzi mai sus, unde spagile sunt de ordinul milioanelor? Dar, desigur, asemenea supozitii vin doar din invidie fata de un om care a pornit de jos si a ajuns foarte sus – veritabila intruchipare a visului american de Dambovita.

Asemenea personajului de film al carui nume si l-a trecut si in buletin, Piedone s-a multumit intotdeauna cu putin si nu s-a grabit niciodata. De pilda, desi s-a nascut in 1963, Piedone a terminat clasa a IX-a la liceul „George Cosbuc”, la 17 ani, in 1980, apoi, dupa ce a ispravit si clasa a X-a a fost atat de extenuat de invatatura incat a simtit nevoia sa faca o pauza. Una scurta, de 13 ani.

Abia in 1996 el a terminat si clasa a XI-a la liceul „Dimitrie Bolintineanu”, dupa care a urmat clasa a XII-a la grupul scolar industrial „Dimitrie Gusti” si, fiindca a fost de mic smecher, nu ca liceenii obisnuiti, a facut si clasa a XIII-a, sa-i oftice pe dujmani. Daca mai erau clase de facut, sigur ar fi ajuns si el sa cunoasca toti scriitorii si sociologii romani!

Mediile generale au fost modeste – v-am spus ca omul e un monument de modestie: 5,42 in clasa a IX-a, 5,33 intr-a X-a, 5,22 intr-a XI-a, 5,26 intr-a XII-a si 5,70 intr-a XIII-a. La bac, pe care l-a dat la frageda varsta de 32 de ani, a avut 5,12 la Limba si literatura romana (scris), 6 la Limba si literatura romana (oral) si 5 la Matematica (scris), adica suficient cat sa treaca apa Dambovitei si sa intre in politica mare.

Si cum nu poti sa fii politician de succes daca n-ai si facultate, Piedone a facut-o si pe-aia, inscriindu-se la 35 de ani, cand altii sunt deja profesori universitari doctori, la celebra Universitate din Petrosani, pe care a absolvit-o, probabil cu titlul onorific Manga Cum Laude – stiuta fiind pasiunea sa din tinerete pentru spirtoase, pasiune pe care el insusi a recunoscut-o.

Dar in ciuda studiilor extinse si intinse pe atatia ani, Piedone vorbeste si scrie de parca n-ar fi facut decat clasa pregatitoare – si pe-aia la distanta. I-auziti aici: „vreau decat”, „un ceas care-l am de la”, „acolo ma duce pasii”, „toate e la cetatean”, „Viata mea este motoarele. Sunt unul dintre hobby-urile mele si de fapt singurul”, „Fac un apel public catre celor care”, „Daca se vor certa in continuare care cum si nu se vor intelege, stiu ca proiectele Sectorului 5 vor fi duse mai departe si prin dumneavoastra locuitorii l-ati ales”. Iar cand scrie Piedone, pana si stiloul din mana lui, daca ar avea lacrimi, ar plange in hohote: „V-a iesi la lumina! in adancul inimi voastre, sa Spune-ti adevarul”, „pentru un dolar Gaurit vinde-ti si”, „Imi spune-ti mie sa imi fie Rusine?”, „cetatenii sectorului 5 sau saturat” si asa mai departe, dupa cum nu scrie-n carte.

O sa-mi spuneti ca toate astea nu au nicio importanta, de vreme ce votantii lui Piedone n-au nici doua clase mai mult ca trenul, asa ca pentru ei primarele este un fel de Einstein pe barosaneala. Lipsa lui de calitati intelectuale e mai curand mana cereasca, fiindca tocmai asta il face campionul celor „multi, dar prosti”, cum zicea Lapusneanu. In schimb, aroganta cu care isi etaleaza toalele si incaltarile de firma s-ar putea sa-l coste.

Mai ales cand se mai si lauda cu adidasii sai (nicio aluzie la celebrele specialitati de porc de pe timpul lui Ceausescu): „Rosii ca focul, sa-mi poarte norocul! Mi-a adus Sumi incaltari de campion, sa-mi netezeasca drumul catre primarie! Rosii! Sa nu ma deoache iepurasii, ratele si vanatorii!”

Pentru cei neinitiati, adidasii lui Piedone, de la celebra firma Prada, costa 890 de euro, adica de aproape doua ori pensia sau salariul lunar pe care le ia un votant obisnuit din Bucuresti. Or, sa vii in fata oamenilor amarati si sa le plangi pe umar cand tu ai in picioare adidasi de aproape o mie de euro mi se pare, scuzati-mi franceza, de cochon.

Piedone, adidasi, Prada, studii, bacalaureat, 32 de ani, facultate, analfabeti functionali, scoala vietii

Inteleg ca i-ai primit cadou, dom primar, dar poarta-i si matale doar cand iesi cu rudele alea multe din primarie la un gratar, nu cand te pupi cu amarastenii prin piete. Daca tot vrei sa arati ca esti ca ei, renunta, macar pana le iei votul, la toale de firma si adidasi de sute de euro, pentru ca pensionarii cu pantofii scalciati si pingeliti de o suta de ori nu apreciaza deloc asta. Nu de alta, dar pana la noi ordine o vei avea contracandidata pe Gabriela Firea, care este modesta, face pe mironosita si, la o adica, isi pune si basma in cap si trage vreo trei cruci mari.

Asa ca gandeste-te bine ce vrei sa fii in cursa asta pentru primarie, dom Piedone: candidatul cu cele mai sanse de castig al interlopilor sau doar Iepurasul de Paste al duamnei Gabi?

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: