Dictatura borfasilor. Judecatorul Danilet anunta ca nici Ceausescu nu a amnistiat fapte de coruptie

news

Cristi Danilet, pensionare, CSM, decizie

Judecatorul Cristi Danilet afirma, intr-un interviu pentru RFI, ca a studiat ce fapte au fost amnistiate si gratiate in ultimii zeci de ani, inclusiv in perioada comunista, si a descoperit ca faptele comise cu violenta si cele de coruptie au fost excluse.

„Nu avem o reglementare care sa interzica amnistia sau gratierea anumitor fapte sau infractiuni, insa in mod traditional, sunt excluse, adica m-am uitat in ultimii ani, inclusiv in perioada comunista, ce fapte au fost evitate, de regula s-au evitat faptele comise cu violenta si infractiunile de coruptie, precum si cele in legatura cu serviciul. Acestea au fost evitate (…). De asemenea, mai sunt excluse persoanele care sunt recidiviste”, a spus Danilet.

Judecatorul precizeaza in privinta gratierii si amnistiei ca „in ultimii 30 de ani, am avut doua astfel de acte normative adoptate, iar in perioada comunista, daca nu ma insel, n-au fost mai mult de zece (…). Nu mai pun in considerare ca a fost o lege adoptata imediat dupa Revolutie, dar atunci au fost conditiile sociale din acea perioada, s-a dorit iertarea persoanelor condamnate si un moment zero. De-abia acela a fost momentul zero al Romaniei, ca tot aud vorbindu-se in spatiul public, ca avem nevoie de un moment zero. A fost momentul zero, a fost la momentul Revolutiei”, a precizat Danilet.

El a adaugat ca o eventuala decizie privind amnistia si gratierea ar fi incorecta atat fata de cetateni, cat si fata de munca magistratilor, daca nu este bine reglata.

„O astfel de politica publica trebuie extrem de bine reglata, extrem de bine facuta, pentru ca sunt multe infractiuni care au produs pagube statului, sunt multe infractiuni care au dus la condamnari ale unor persoane, chiar unele care ocupau pozitii foarte inalte in statul roman. Nu poti sa vii intr-o noapte si sa spui da, dar noi stergem cu buretele tot ce s-a intamplat pana acum, pentru ca nu este corect, nu este echitabil, nici fata de cetatenii onesti si nici fata de munca magistratilor”, a mai spus Danilet.

Magistratul precizeaza ca „amnistia si gratierea sunt acte strict politice. In momentul in care o anumita componenta a Parlamentului sau a Guvernului doresc sa adopte asemenea acte, nimic nu le poate opri, dar trebuie gandite astfel de masuri in raport de politica statului la un moment dat. Noi suntem o societate democratica, in care statul de drept, protectia drepturilor si libertatilor fundamentale sunt esentiale si mai ales suntem un stat care si-a asumat o politica anticoruptie. Or in momentul de fata, daca vii si dai amnistie, adica uitarea infractiunilor comise, respectiv gratiere, adica iertarea de pedeapsa inclusiv pentru infractiuni periculoase, de violenta sau infractiuni de coruptie, atunci tu ca stat nu-ti mai poti indeplini cele doua angajamente, de protejare a cetatenilor onesti si de lupta impotriva coruptiei”.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: