Dictatura Kazahstanului anunta usurata de pe tancurile Rusiei: „Teroristii au fost neutralizati”

externe

Internetul a fost restabilit si viata revine treptat la normal luni la Almati, cel mai mare oras din Kazahstan, dupa o saptamana de revolte si o represiune implacabila care au facut zeci de morti in aceasta tara, cea mai mare din Asia Centrala, relateaza AFP, citata de Agerpres.

In Almati, oras cu 1,8 milioane de locuitori si capitala economica a tarii, unde au avut loc cele mai violente revolte, site-urile locale si straine puteau fi din nou accesate luni, decretata zi de doliu dupa cele mai sangeroase tulburari din istoria independenta a fostei republici sovietice.

Iar mijloacele de transport public puteau fi vazute din nou pe strazile din Almati pentru prima data de la inceputul violentelor, potrivit corespondentilor AFP.

Regimul din Kazahstan a prezentat revoltele de la Almati ca un atac al „unor grupuri teroriste” si si-a exprimat nemultumirea fata de acoperirea mediatica straina a evenimentelor, care au inceput prin manifestatii impotriva cresterii pretului la carburant in vestul tarii la 2 ianuarie.

Luni, Comitetul National de Securitate a transmis ca situatia este acum sub control, potrivit Reuters.

„Focarele de amenintare terorista” au fost neutralizate, se arata intr-un comunicat de presa.

Duminica seara, Ministerul Informatiilor a retras un bilant publicat anterior in cursul zilei pe un canal oficial de Telegram, conform caruia peste 164 de persoane au murit in timpul violentelor.

Ministerul a explicat pentru doua site-uri private ca difuzarea bilantului a fost rezultatul unei „erori tehnice”, insa nu a oferit totusi un nou bilant.

Totusi, bilantul creste vertiginos, autoritatile raportand pana acum decesul a 26 de manifestanti si 16 membri ai fortelor de ordine si un numar de 2.000 de raniti.

Intr-o declaratie transmisa luni presei, Ministerul Afacerilor Externe a declarat ca relatarile din media straine au creat „impresia falsa ca guvernul din Kazahstan ataca protestatari pasnici. Fortele noastre de securitate s-au confruntat cu multimi violente care au comis acte de teroare scandaloase”.

Presedintia a anuntat duminica faptul ca 5.800 de persoane au fost arestate, printre care „un numar semnificativ de straini”, si ca au fost deschise 125 de anchete dupa aceste revolte fara precedent de la castigarea independentei, in 1989, de catre aceasta tara de 19 milioane de locuitori si bogata in hidrocarburi.

Luni, Ministerul de Interne a anuntat printr-un comunicat publicat pe site-ul guvernului ca fortele de securitate au arestat un numar total de 7.989 de persoane in legatura cu protestele de saptamana trecuta.

Miscarea de contestare a inceput in provincie dupa scumpirea gazelor, dupa care a ajuns in mari orase, in special la Almati, unde politia a tras cu gloante reale asupra manifestantilor care au luat cu asalt cladiri oficiale.

Conform Ministerului de Interne kazah, prejudiciul material cauzat de violente a fost evaluat initial la circa 175 de milioane de euro.

Peste 100 de magazine si banci au fost jefuite, iar peste 400 de vehicule au fost distruse, conform sursei citate.

Kazahstanul a anuntat sambata arestarea fostului director al serviciilor de informatii, Karim Masimov, prima persoana publica importanta retinuta, pentru suspiciuni de „inalta tradare”.

Refuzand orice dialog cu manifestantii, presedintele Kasim-Jomart Tokaev a autorizat vineri fortele de ordine „sa traga fara avertisment”.

Condamnand acest ordin, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat duminica la ABC ca „autoritatile din Kazahstan trebuie sa fie capabile sa se ocupe in mod pasnic de provocarile cu care se se confrunta, pentru a se asigura ca drepturile celor care protesteaza pasnic sunt protejate”.

In Almati se puteau vedea duminica urmele violentele, cu fatade de cladiri innegrite de flacari si cu masini arse pe strazi.

In afara de costul ridicat al vietii, figura fostului presedinte Nursultan Nazarbaev, care a condus cu o mana de fier Kazahstanul intre 1989 si 2019, a cristalizat furia manifestantilor.

Purtatorul sau de cuvant, Aidos Ukibai, a negat inca o data duminica faptul ca Nazarbaev a parasit tara, dand asigurari ca acesta il sustine pe Tokaev.

Pe fondul zvonurilor privind lupta pentru putere, el a afirmat de asemenea ca Nazarbaev a cedat postul de sef al Consiliului de Securitate Nationala lui Tokaev, care a facut brusc saptamana trecuta anuntul ca preia conducerea.

Situatia din Kazahstan este urmarita cu ingrijorare in exterior. Papa Francisc si-a exprimat duminica „durerea” si a facut apel la dialog pentru recastigarea pacii.

Moscova a trimis trupe in Kazahstan in cadrul unui contingent multinational al Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (CSTO), la apelul lui Tokaev.

SUA au transmis ca „va fi dificil” pentru Kazahstan sa obtina plecarea militarilor rusi, o critica pe care Moscova a calificat-o sambata drept „grosiera”.

Potrivit Kremlinului, luni urmeaza sa aiba loc o videoconferinta, organizata de Moscova, a statelor din Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva, pentru a discuta despre situatia din Kazahstan, relateaza DPA.

La discutie ar urma sa ia parte si presedintele rus Vladimir Putin.

In afara de Rusia si Kazahstan, din aceasta alianta mai fac parte Armenia, Belarus, Kargazstan si Tadjikistan.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: