„Digital Services Act”. UE a ajuns la un acord cu platformele de socializare pentru a elimina, in maximum o ora, continut sau conturi

news

Vera Jourova, vicepresedinte al Comisiei Europene, Comisar european pentru Valori si Transparenta, a facut o declaratie surprinzatoare in emisiunea Be EU (Antena3 CNN): ”Continutul ilegal va fi dat jos intr-o ora de pe retelele sociale”. Uniunea Europeana ar fi ajuns deja la o intelegere cu marile platformele online pentru protejarea utilizatorilor. Acestea vor fi obligate sa verifice riguros continutul publicat, astfel incat informatiile false (fake-news) sa nu mai fie raspandite.

“Avem un plan pe care il punem in aplicare. Acesta nu este ceva doar pe hartie. Avem un acord cu platformele digitale, conform caruia acestea ar trebui sa angajeze verificatori de fapte (fact-checkers) si sa colaboreze cu jurnalisti profesionalisti pentru a le oferi utilizatorilor fapte.

Pentru ca pentru noi unele informatii pot fi o minciuna verificabila. Noi vorbim despre fapte, nu vorbim despre opinii. De aceea, avem un astfel de acord cu platformele. Acum avem si legea care se numeste Digital Services Act, care impune obligatia platformelor digitale de a acorda mai multa atentie continutului. Si nu e vorba doar de dezinformare, ci de continut ilegal, ceea ce este foarte relevant in aceste zile.

Ce este continutul ilegal? In primul rand, pornografia infantila si aceste lucruri oribile legate de copii. Dar si extremismul violent, antisemitismul, toate discursurile de ura pe care vi le puteti imagina impotriva minoritatilor. Avem, de asemenea, regulile privind continutul terorist, care trebuie eliminat intr-o ora dupa ce platformele il detecteaza”, a mai declarat cehoaica Vera Jourova, vicepresedinte al Comisiei Europene.

(foto: Vera Jourova, vicepresedinte al Comisiei Europene, UE Whoiswho)

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: