DIICOT ramane pe redute, ii pune la punct pe Tudorel, Dragnea si Tariceanu. Ce rol ar trebui sa aiba presedintele Romaniei in numirea sefilor de parchete

news

Propunerea de infiintare a unei directii specializate in anchetarea magistratilor este „cel putin inoportuna”, se arata in observatiile cu privire la proiectul de modificare a legilor Justitiei transmis de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit DIICOT, magistratii ar reprezenta in aceasta situatie singura categorie profesionala din Romania pentru care s-ar crea o asemenea structura.

„Cu privire la art. IX care prevede organizarea si functionarea in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a unei directii specializate pentru efectuarea urmaririi penale pentru infractiunile savarsite de judecatori si procurori, apreciem ca o asemenea masura nu este justificata de nici un rationament practic pentru care s-ar crea o astfel de directie, in conditiile in care in cadrul DNA exista serviciu specializat. (…) Propunerea este cel putin inoportuna tinand cont de ‘competenta exclusiva’, aceasta urmand a prelua absolut orice plangere penala indreptata contra unui magistrat. Numai penitenciarele din tara reprezinta o sursa inepuizabila de plangeri penale impotriva magistratilor (procurori sau judecatori) care emit solutii in contradictie cu interesele petentilor-condamnati/arestati, astfel incat noua directie ar necesita resurse umane apreciabile”, se arata in document.

In opinia DIICOT, sistemul actual de cercetare a infractiunilor de care sunt acuzati magistratii corespunde nevoii de echitate si resurselor umane si materiale existente.

Referitor la propunerea de trecere a Inspectiei Judiciare de la CSM in subordinea ministrului Justitiei, se apreciaza ca ar afecta independenta institutiei de control.

„Consecventi principiului independentei in raport de factorul politic, apreciem ca o autonomie reala a Inspectiei Judiciare exclude orice legatura, in functionarea acesteia, cu puterea executiva. Progresele realizate in ultima perioada de catre Inspectia Judiciara precum si cele constatate de catre organismele europene de verificare nu indreptatesc modificarea statutului si organizarii acestei institutii”, se arata in documentul elaborat de DIICOT.

DIICOT nu este de acord nici cu propunerea ca numirea procurorului general si a procurorilor sefi ai DNA si DIICOT sa fie facuta de ministrul Justitiei, propunand in schimb ca cei trei, dar si adjunctii lor, sa fie numiti de presedintele Romaniei, la propunerea Sectiei pentru procurori a CSM, care va selecta candidatii prin interviu dintre procurorii care au o vechime minima de 15 ani in functia de judecator sau procuror si nu au fost sanctionati disciplinar.

„In opinia noastra, solutia propusa de Ministerul Justitiei nu asigura pe deplin neamestecul deciziei politice in numirea sefilor PICCJ, DNA si DIICOT, ministrul fiind membru al executivului, chiar si in situatia in care acesta nu este afiliat politic, accede in guvern urmare unei sustineri politice. In plus, ministrul justitiei este membru de drept al CSM, context in care participa cu drept de vot in procedura de selectie care se desfasoara”, se precizeaza in documentul citat.

DIICOT critica si propunerea de stabilire a unor limite minime de varsta si vechime pentru admiterea in magistratura.

„Nimeni nu explica logica dupa care un deputat de 23 de ani are experienta necesara pentru a face legi, dar magistratul care doar le aplica nu are aceasta experienta. (…) Varsta medie la care un tanar devine magistrat definitiv este, in realitate, de minim 26-27 de ani. Prin urmare, problema necesitatii instituirii unei varste minime de 30 de ani este falsa si nu va avea decat aptitudinea de a crea dezechilibre majore in procesul de selectie a viitorilor magistrati, cu consecinte dintre cele mai grave asupra bunei functionari a justitiei”, se mai arata in observatiile transmise CSM.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: