Din noiembrie 2023, cetatenii SUA, britanici sau moldoveni vor avea nevoie de viza pentru a intra in UE

externe

Incepand din noiembrie 2023, cetatenii statelor extra-comunitare care nu aveau nevoie de viza pentru a intra in UE vor trebui sa aplice pentru ETIAS (European Travel Information and Authorization System) – si sa plateasca 7 euro. Incepand cu 2023, Comisia Europeana introduce un sistem electronic de autorizare a calatoriei pentru turistii din tari care nu fac parte din Uniunea Europeana, dar care pana acum nu aveau nevoie de viza cum ar fi: SUA, Marea Britanie, Canada sau Republica Moldova, scrie jurnal.md.

Viza de calatorie ETIAS, similara sistemului american ESTA (desi oficialii UE spun ca nu e o viza), va fi introdusa din dorinta blocului comunitar de a-si consolida securitatea la frontiera. In plus, UE vrea sa monitorizeze digital strainii care intra si ies din tarile membre.

Costul este de 7 euro si vor plati doar persoanele intre 18 si 70 de ani, Masura urmeaza sa se aplice din noiembrie 2023, cand sistemul ETIAS va deveni operational. Initial, planul prevedea introducerea sa in mai, dar Comisia Europeana l-a decalat.

Cum va functiona sistemul ETIAS

ETIAS va fi introdus atat pentru spatiul Schengen, cat si pentru tarile care nu au intrat inca in acesta, ca Romania, conform celor mai recente informatii oficiale (dar regulile s-ar mai putea schimba pana in noiembrie). Deci moldovenii sau ucrainenii vor trebui sa aplice pentru ETIAS ca sa intre in Romania. Planul initial era ca ETIAS sa fie necesar doar pentru a intra in tarile care sunt efectiv in Schengen.

ETIAS este valabila 3 ani. Autoritatile europene spun ca nu e vorba de o viza, ci doar de un sistem automatizat, asa cum e ESTA folosit de Statele Unite. Insa, dat fiind ca aprobarea poate fi refuzata daca persoana respectiva figureaza intr-o baza de date, cum ar fi cele ale Interpol sau ale autoritatilor de frontiera din statele UE, ETIAS functioneaza efectiv ca o viza pentru Europa. Circa 95% dintre cereri vor fi aprobate automat, 3-4% vor dura mai mult (maxim 30 de zile), impunand verificari, iar 1-2% vor necesita o ”procesare manuala”.

Aprobarea sau refuzul vor fi transmise pe mail. In cazul unui refuz, exista drept de apel. De asemenea, ETIAS poate fi revocata sau anulata in intervalul de 3 ani dupa aprobare.

De ce vrea Uniunea Europeana sa introduca sistemul ETIAS

Exista patru motive principale in spatele introducerii ETIAS, despre care se discuta inca din 2016:

– Sunt tot mai multi oameni care viziteaza Europa, cu aproximativ 50 de milioane de vizitatori individuali in 2021 si peste 200 de milioane de intrari.

– Numarul refugiatilor si al persoanelor care solicita azil dintr-o varietate de motive, inclusiv persecutie, razboi, beneficii economice etc. a crescut brusc in ultimii cativa ani.

– Incidentele teroriste au devenit mai frecvente, tarile afectate recent fiind Franta, Belgia, Germania si Spania.

– Progresele in tehnologia comunicatiilor electronice, precum si utilizarea internetului de catre oamenii din intreaga lume au facut ca o forma electronica de autorizare inainte de calatorie sa devina o modalitate realista si practica de a obtine tipul de informatii care s-ar dovedi utile autoritatilor de la frontiera si securitatii europene.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: