Scriitorul care a incercat sa-l asasineze pe premierul slovac Fico este sustinator fervent al unui grup paramilitar pro-rus

externe

Juraj Cintula, Slovenski Branci, Rusia, influenta, paramilitari, asasinat, Robert Fico

Desi tentativa de asasinat comisa de scriitorul slovac Juraj Cintula asupra premierului Robert Fico a fost prezentata ca actul unui individ care a actionat singur, manat de nemultumiri personale fata de  politica guvernului, se pare ca ramificatiile sale sunt mult mai profunde.

Presa din Bratislava a descoperit ca Juraj Cintula este un sustinator fervent al grupului paramilitar pro-rus Slovenski Branci (SB – Fratii de arme sloveni). In 2016, Cintula a participat in mod regulat la reuniunile organizatiei, dupa cum reiese din fotografii. El figureaza ca scriitor si publicist pe pagina de Facebook a grupului paramilitar, iar cateva dintre scrierile sale au fost publicate, scrie jurnalistul de investigatii Szabolcs Panyi.

In scrierile sale, Cintula a criticat refugiatii si statul slovac si a sustinut in mod deschis aceasta organizatie. Mai mult, el a fost prezent cand acest grup paramilitar a organizat ceremonii in uniforma la mormantul lui Jozef Tiso, presedintele statului marioneta fascist, care in anii 1938-1945 s-a autointitulat Prima Republica Slovaca.

In plus, logo-ul grupului paramilitar seamana foarte mult cu logo-ul organizatiei de tineret naziste Hitlerjugend.

„Avand in vedere toate acestea, cred ca este gresit sa legam atacul de decizia lui Fico de a nu oferi mai multa asistenta Ucrainei. Mai ales ca societatea slovaca este destul de pro-rusa. Sa nu uitam ca Bratislava inca sarbatoreste ocuparea capitalei slovace de catre trupele sovietice in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial”, scrie sursa citata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: