Dincu ii cere lui Ciolacu sa nu faca precum Nastase daca vrea sa castige prezidentialele. Dincu se considera „specialist in creativitate”

politica

Presedintele Consiliului National Politic al PSD, Vasile Dincu, l-a sfatuit pe seful sau, Marcel Ciolacu, sa nu se uite „mereu” in sondaje si a dezvaluit cum a pierdut Adrian Nastase alegerile prezidentiale pe mana consultantilor straine.

Intrebat ce sfaturi ii da liderului PSD, Marcel Ciolacu, Vasile Dincu i-a transmis acestuia sa nu se uite mereu in sondajele de opinie.

”Ca specialist in creativitate, o sa beneficiez de faptul ca o fraza inseamna mai multe propozitii si o sa fac o fraza complexa, formata din mai multe propozitii. In primul rand, as spune urmatoarele lucruri: nu te speria, apoi nu te uita mereu in sondaje, nu te schimba fundamental. Dusmanii sunt in fata, nu in interior. Si eventual, fii atent la urmatorul lucru: oamenii nu voteaza nici grafice, nici cifre si nici kilometri de autostrada. Oameni voteaza, oameni vii. Asta ar fi o fraza complexa care contine invataturile mele din ultimii 20 si ceva de ani”, a declarat Vasile Dincu la Prima News.

El a vorbit despre esecurile PSD din ultimii 20 de ani si a subliniat ca formula esecului este reprezentata de consultantii straini care cunosc Romania de pe internet.

”M-am gandit foarte mult in ultima vreme, am facut in ultimii 30 de ani, anul acesta fac 30 de ani de exit poll-uri si de cercetari electorale. Deci am trei decenii in spate si as putea sa spun ca sunt lucruri care difera in esecurile PSD din ultimii 20 de ani. Sunt lucruri care sunt diferite la fiecare, dar sunt cateva lucruri care sunt asemanatoare. In primul rand, formula esecului, consultanti straini. Consultantii straini cunosc Romania de pe internet, folosesc formule care nu se potrivesc foarte bine”, a declarat Vasile Dancu, citat de news.ro.

Dincu a dat un exemplu din anul 2004 cand Adrian Nastase avea consultanti strani, in campania pentru alegerile prezidentiale.

”Imi aduc aminte, Adrian Nastase, in iunie 2004, a facut o adunare dupa alegerile locale la Pitesti, o mare adunare populara, in care americanii l-au pus sa spuna cifre si sa spuna ca va mari salariile. Si m-am intalnit cu sociologul american dupa aceea, era foarte socat ca presa l-a considerat o mare greseala, a ras de asta si a spus ca este scena balconului si mi-a spus de ce oare, de ce au zis astia scena balconului, pentru ca nu era vorba de Romeo si Julieta. I-am spus, dragul meu prieten, nu este vorba de Romeo si Julieta, scena balconului este cu Ceausescu care le-a promis 100 lei oamenilor. Un tanar sociolog, amic de-al meu, care lucra cu americanii, mi-a spus dupa prima saptamana de lucrat cu ei, ca ei nu cunosc Romania decat de pe internet. Asa s-a intamplat, asta a fost un lucru gresit”, a explicat Dincu.

Vasile Dancu a adaugat ca de multe ori candidatul la alegerile prezidentiale se desprinde de partid, deoarece considera ca partidul este o piatra de moara.

”Mediul care se naste in jurul candidatului la alegeri, cei mai multi se despart de partid, considera ca partidul este o piatra de moara, ca trebuie sa faca altceva si se schimba total. Nu trebuie sa te schimbi si asta a fost o greseala, mai este un lucru care a contat si care face parte din formula generala. O sa va spun scurt si diferentele. A fost ceea ce am putea sa numim pierderea simtului realitatii din alternanta intre frica si aroganta. Adica frica si aroganta este formula care pana la urma a condus la esecuri in fiecare din din aceste lucruri si schimbarile care s-au facut pe ultima suta de metri in comportamentul candidatului”, a declarat Dincu.

Sociologul a precizat ca, de multe ori, candidatul PSD la alegerile prezidentiale a avut de pierdut din cauza arogantei.

”Adrian Nastase, de exemplu, a fost sfatuit ca intre turul intai si turul doi sa renunte la listele speciale doi unde fusese 600.000 de votanti, sa faca o coalitie cu UDMR-ul pentru ultima suta, pierzand foarte multe voturi in Transilvania. Si a mai fost un lucru, raportarea tuturor candidatilor, la intern, la partid. De multe ori au fost in turul doi pentru candidat, au fost si unele chestiuni interne care tin de de competitie. De aceea spuneam ca candidatul ar trebui sa se gandeasca la adversar numai la cei din fata, nu la cei dinauntru, pentru ca se pot produce diverse lucruri aici, deci este vorba pana la urma, in afara de Viorica Dancila, ceilalti care au pierdut atat Adrian Nastase, cat si Mircea Geoana, Victor Ponta au pierdut prin aceasta formula a unei alternante intre aroganta si frica de pierdere alegerile, care i-a facut sa-si schimbe comportamentul”, a declarat Dancu.

Dancu s-a referit si la miturile despre candidatii PSD care au pierdut alegerile.

”Exista mituri care sunt absolut mituri si care nu sunt valabile pentru ca au contat mai mult greselile personale, greselile de strategie din campanie. Nu este adevarat ca in turul doi orice candidat PSD pierde cu un candidat de dreapta, este un mit si nu este adevarat nici faptul ca un candidat de stanga poate sa castige alegerile numai daca apare un candidat de tip Vadim sau George Simion astazi. Acestea sunt mituri, conteaza foarte mult omul, conteaza foarte mult alegerile, sunt emotionale. Deci, astazi emotia este regula. Profilul candidatul este ca un fel de castel de nisip pe care il construim si arata foarte bine si dintr-o data vine un val de emotie si il sterge, il darama si nu mai ramane nimic din asta. Imi aduc aminte cand a fost ales Klaus Iohannis. Daca ne-am fi luat dupa profilul sociologic al candidatului, portretul robot, cum spunem noi, mai tehnic, atunci ar fi trebuit sa fie roman. 80% spun sa fie roman, trebuie sa fie ortodox, trebuia sa fie din clasa politica, un lider important de partid, nu era un lider important de partid. Cele mai importante criterii nu functionau. Deci s-a creat un val de emotie si acest lucru a dus la o schimbare fundamentala. Astazi, oamenii nu mai aleg, sa zicem asa, pornind de la o dimensiune constructiva, cum spunem noi, critica constructiva”, a spus Dincu.

De asemenea, sociologul a spus ca oamenii aleg cu emotie negativa, uneori cu ura.

”Oamenii aleg pur si simplu cu emotie negativa, aleg cu ura uneori, aleg doar pentru ca sa strice treburile celor care sunt la putere si care au incredere foarte scazuta, pentru ca in momentul asta, o chestiune de climat politic si climatul din anul viitor este unul de neincredere totala. A fost si in anii trecuti si pesimism, si neincredere. Si in 2000, de exemplu, am avut asta, dar acum, institutiile fundamentale ale statului sunt toate sub 20% incredere”, a precizat Vasile Dincu.

In ce priveste candidatii la prezidentiale, Dincu sustine ca secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoana este un candidat cu sanse.

”Mircea Geoana este singurul candidat care in momentul acesta este anuntat. Chiar daca mai avem cateva luni pana la alegerile prezidentiale, paradoxul este ca nu avem candidati. Mircea Geoana, intr-un fel sau altul, s-a proiectat intr-un spatiu politic neutru oarecum, mergand pe o idee non-ideologica, pe un program de reconstructie a Romaniei, de aceea Mircea Geoana este in acest moment un candidat cu sanse pentru Presedintia Romaniei”, a spus Vasile Dincu.

Vasile Dincu sustine ca PSD nu poate anunta ca-l sustine pe Mircea Geoana la prezidentiale in conditiile in care Marcel Ciolacu nu a decis inca daca va intra in cursa pentru Cotroceni. Totusi, ar putea aparea un partid care sa-l sprijine pe secretarul general adjunct al NATO, crede Vasile Dincu.

”PSD va hotari ceea ce face. Conteaza foarte mult ce va propune Marcel Ciolacu, ce vom hotari noi. Marcel Ciolacu este un tip foarte rational, nu si-a anuntat candidatura, evident ca nu poti sa anunti un alt candidat cat timp tu vrei sa consolidezi puterea partidului in teritoriu pentru viitoarele alegeri. Pentru Mircea Geoana, nu stiu daca va fi PSD, dar nu ar fi exclus sa se gaseasca un partid care sa-l sustina. In momentul acesta, are un capital individual care nu este de neglijat. S-ar putea sa se alinieze in spatele lui Mircea Geoana un partid sau chiar mai multe partide”, a spus senatorul PSD.

Intrebat daca sustinerea PNL pentru Mircea Geoana i se pare un scenariu plauzibil sau mai degraba straniu, Vasile Dincu a raspuns: ”Nu este deloc straniu. Este si aceasta o posibilitate, cel putin teoretica, mai ales ca PNL nu are in acest moment un candidat foarte performant dintre cei pe care astazi ii cunoastem. Mircea Geoana, prin cariera internationala pe care a avut-o, s-a schimbat foarte mult, a invatat din pierderea alegerilor de acum 15 ani, cu siguranta ar putea sa fie un candidat cu un program foarte bun. Ramane un competitor important”.

De asemenea, nu exclude varianta in care un candidat independent sa ajunga in finala prezidentiala din 2024.

”Este destul de complicat, daca ne gandim la dinamica partidista a mobilizarii pentru vot, dar nu trebuie exclusa aceasta posibilitate, avand in vedere ceea ce se intampla in Europa si in lume. Conteaza foarte mult si competitia. Cine sunt cei care vor candida? Cat de puternici sunt candidatii partidelor? Daca nu vor fi candidati puternici din partea partidelor, atunci si un candidat independent ar avea mai multe sanse. Depinde si de cum se vor alia partidele unele cu altele, depinde si de atmosfera mondiala. Nu putem exclude ideea ca un candidat independent ar putea sa intre in turul doi, la fragmentarea politica din acest moment”, a explicat Vasile Dincu.

Senatorul PSD este de parere ca nici Elena Lasconi nu ar avea sanse la alegerile prezidentiale, nici Laura Codruta Kovesi, despre care spune ca e folosita in acest moment pe post de ”sperietoare”.

”Distanta dintre Primaria Campulung si Cotroceni este mult prea mare si cred ca a fost mai degraba un foc de paie asa-zisa candidatura a Elenei Lasconi, mai ales ca partidul pe care il are in spate, USR, si-a injumatatit scorul fata de alegerile trecute. Filosofia de baza, lupta anti-coruptie pe care a pregatit-o acest partid, s-a decredibilizat, mai ales dupa ultimele evenimente, Dosarul vaccinurilor. Ei erau pentru lupta absoluta anti-coruptie si acum se plang de cercetari legate de acel dosar. Pe de alta parte, Elena Lasconi este un jurnalist responsabil, nu o sa iasa niciodata in evidenta, nu poate sa mearga pe modelul Diana Sosoaca. Chiar daca ar candida, ar ajunge sa se loveasca de limitele pe care le avea Monica Macovei. Pe internet, pe Facebook, avea 30% intentie de vot si sute de mii de urmaritori, dar nu putea sa depaseasca 5% intr-o alegere reala. Acest lucru este valabil si pentru Codruta Kovesi, de exemplu, care este mai degraba o sperietoare. Nu o vad nici candidand si nici performand daca ar candida”, a sustinut Vasile Dincu.

Intrebat pe cine vede in finala prezidentiala, senatorul PSD a raspuns: ”S-ar putea sa fie PSD versus un independent. Ar putea fi aceasta varianta”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: