Dincu, mesaj umilitor la adresa refugiatilor: „Vine o populatie saraca, care nu isi mai permite sa tranziteze prin Romania. Vor trebui sa ramana in Romania”

politica

Ministrul Apararii Nationale, Vasile Dincu, a declarat marti ca autoritatile romane sunt pregatite pentru un val mai mare de refugiati din Ucraina, fiind vorba de o populatie saraca, iar aceasta va ramane pe teritoriul Romaniei, deoarece multi nu isi vor permite sa tranziteze spre alte tari.

Prezent marti la Digi 24, Dincu a spus ca la Vama Siret exista o coada foarte mare de refugiati care asteapta sa intre in Romania, deoarece autoritatile de frontiera ucrainene proceseaza foarte greu si nu sunt bine organizate.

„Suntem in stare de vigilenta. Ne ocupam, dincolo de planul acesta de pregatire militara, a resurselor pentru defensiva, pentru intarirea Flancului Estic, a parut o problema noua, cea a refugiatilor, pe care trebuie sa o gestionam. Este o situatie care ne afecteaza direct, afecteaza si populatia din zona. Suntem nevoiti acum sa facem scenarii, sa ne pregatim pentru chiar un val mare de refugiati. Vama Siret este cea mai expusa. Noi ne-am organizat foarte bine, din pacate autoritatile ucrainene nu reusesc sa proceseze, au scos o parte din graniceri din partea lor de granita si nu reusesc sa proceseze destul.

Va dau niste cifre. Am putea sa procesam in vama de la Siret 2.000 de persoane pe ora. In primele zile ale conflictului, aveam 400-500 de persoane pe ora care treceau pe acolo. Acum, desi este o coada foarte mare in zona ucraineana, astazi aveam doar 200 de persoane pe ora, asta inseamna ca autoritatile ucrainene nu reusesc sa faca fata fluxului si nici nu sunt bine organizati, probabil ei au si grija razboiului, intelegem. Am facut si noi de mai multe ori apel la autoritati sa dea drumul la un flux mai mare, pentru ca noi suntem pregatiti. Din pacate, ei nu reusesc sa faca fluxul pe care l-am putea noi procesa”, a spus Dincu.

El a explicat ca in zilele urmatoare se asteapta cresterea fluxului de refugiati din Ucraina, pe masura ce sunt distruse orasele din aceasta tara, fiind vorba de o populatie saraca, iar aceasta nu va mai tranzita spre alte state si va ramane pe teritoriul Romaniei.

„Inca nu avem niciun fel de problema, oferta noastra este mai mare, dar va veni partea a doua de refugiati, etapa a doua. In zilele urmatoare, pe masura ce conflictul continua, sunt deja sase zile, pe masura ce sunt distruse orasele, scolile, cartierele, vine o populatie saraca, care nu isi mai permite sa tranziteze probabil prin Romania, ei vor veni si vor fi foarte multi care vor trebui sa ramana in Romania. De aceea, in aceste zile, lucram la schimbarea legislatiei, inclusiv legislatia muncii, pentru a putea sa dam permise de munca pentru ucrainenii care vor dori sa se integreze la noi. Lucram cu Ministerul Educatiei sa vedem ce facem cu copiii. Din populatia care a trecut pana acum pe la noi nu stim cati au ramas, erau 15.000 de copii sub 14 ani, iar sub 18 ani erau 25.000 de copii si tineri. Este un flux pe care va trebui sa-l gestionam”, a declarat ministrul Apararii, citat de Agerpres.

Dincu a spus ca autoritatile romane au inventariat 470.000 de locuri de cazare in toata tara pentru refugiatii din Ucraina.

„Conform cifrelor de astazi, 58 – 60 la suta dintre cetatenii ucraineni care au intrat pe teritoriul nostru, in jur de 95.000 azi dimineata, pleaca de pe teritoriul nostru. Raman aproape 40 la suta. Noi suntem pregatiti si facem in continuu pregatiri pentru un flux si mai mare de populatie. Avem activate deocamdata in judetele de granita, aflate in linia intai, vom trece la linia a doua, a treia si apoi la toata Romania. Nu este cazul acum. In momentul acesta, avem in jur de 760 persoane care au cerut azil, insa noi preventiv am ridicat mai multe tabere de refugiati (…) Avem doar 700, probabil vom avea 1.000 in zilele urmatoare. Inca este o situatie buna. (…) Noi am inventariat 470.000 de locuri de cazare pentru viitor. Sigur ca vor fi mult mai multe”, a adaugat ministrul Apararii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: